Finante

Topul celor mai inalte cladiri

Topul celor mai înalte clădiri din Uniunea Europeană

01.05.2022

Cele mai înalte clădiri din Uniunea Europeană sunt, de fapt, minuni arhitecturale de neegalat și pot fi găsite în Polonia, Spania, Germania şi Austria. Zgârie-norii au reprezentat unele dintre cele impresionante realizări ale omenirii. Încă de la începutul erei industriale, oamenii au vrut să construiască clădiri care să impresioneze prin măreţia lor, iar pe măsură ce tehnologia a progresat, aceasta şi-a pus amprenta asupra arhitecturii.

Asia şi Orientul Mijlociu domină topul celor mai înalte clădiri din lume, iar cele mai multe dintre ele au fost construite după anul 2000. Cu o înălțime de 828 m, Burj Khalifa din Dubai este cea mai înaltă clădire din lume.

Cea mai înaltă clădire din Europa este Centrul Lakhta, situat în Sankt Petersburg, Rusia. Aceasta are 462,5 metri şi 87 de etaje. Clădirea a fost terminată în anul 2019 și este a şasea cea mai înaltă clădire din lume.

Topul celor mai înalte clădiri din Uniunea Europeană. Varso Tower din Varşovia, Polonia

Cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană este Varso Tower din Varşovia, Polonia. Turnul a fost proiectat de Foster & Partners și dezvoltat de HB Reavis, iar finalizarea lui a avut loc în anul 2021. Costul estimat al construcției a fost de aproximativ 500 de milioane de euro. Inițial, proiectul a fost denumit Chmielna Business Center și a fost ulterior schimbat în Varso, care face referire la numele latin al Varșoviei.

Varso Place este un complex de trei clădiri: un turn principal de 310 metri, cu o turlă de 80 de metri, și două clădiri cu o înălțime de 81 și 90 metri – Varso 1 și Varso 2

Commerzbank Tower din Frankfurt, Germania

Commerzbank Tower are 258,7 metri şi 56 de etaje. De la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, turnul și-a revendicat pentru scurt timp poziția de cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană, pentru a pierde titlul în 2021, când Turnul Varso din Polonia a depășit-o. Turnul Commerzbank este cu doar doi metri mai înalt decât Messeturm, care se află tot în Frankfurt și era cea mai înaltă clădire din Europa înainte de construcția Commerzbank.

Commerzbank a fost proiectat de Foster & Partners, Arup și Krebs & Kiefer (inginerie structurală), J. Roger Preston și P&A Petterson Ahrens (inginerie mecanică) și Schad & Hölzel (inginerie electrică).

Topul celor mai înalte clădiri din Uniunea Europeană. Construcția Commerzbank Tower din Frankfurt a început în 1994 și a durat trei ani. Clădirea oferă 121.000 mp. de spațiu de birouri pentru sediul central al Commerzbank

Messeturm din Frankfurt, Germania

Impresionanta clădire Messeturm are 256,5 metri şi 55 de etaje. Este a doua cea mai înaltă clădire din Frankfurt, a doua cea mai înaltă clădire din Germania și a treia cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană. A fost cea mai înaltă clădire din Europa de la finalizarea ei în 1991 până în 1997, când a fost depășită de Turnul Commerzbank, care se află tot în Frankfurt.

Arhitectul Helmut Jahn a proiectat Messeturm într-un stil arhitectural postmodern.

Torre de Cristal din Madrid, Spania

Torre de Cristal are o înăţime de 249 de metri şi 50 de etaje, fiind terminat în anul 2008. Torre de Cristal (în spaniolă: Turnul de sticlă) se află amplasat în zona de afaceri Cuatro Torres (CTBA) din Madrid, Spania.

Torre de Cristal a fost proiectată de Cesar Pelli și construită de compania Dragados

Torre Cepsa din Madrid, Spania

Impozanta clădire are 248,3 metri, 45 de etaje şi a fost terminată în anul 2008. Torre Cepsa se află situat în zona de afaceri Cuatro Torres din Madrid. Este a doua cea mai înaltă dintre cele patru clădiri din complexul de afaceri Cuatro Torres, depășită fiind de Torre de Cristal cu mai puțin de un metru. Este a doua cea mai înaltă clădire din Spania și a cincea cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană.

Torre PwC din Madrid, Spania

Torre PwC din Madrid are o înălţime de 236 metri, 52 de etaje şi a fost dat în folosinţă în anul 2008.

Turnul a fost proiectat de Carlos Rubio Carvajal și Enrique Álvarez-Sala Walter, fiind construit de compania Sacyr Sau.

Clădirea găzduiește hotelul de cinci stele Eurostars Madrid Tower, care ocupă 60% din construcție (etajele 6 – 27), iar în partea superioară se află un restaurant care oferă o vedere panoramică asupra orașului.

Compania PricewaterhouseCoopers (PwC) și-a mutat birourile în această clădire în iulie 2011, ocupând 17 etaje (etajele 34 – 50)

Tour First din Paris, Franţa

Această clădire are 231 de metri înălţime şi 46 de etaje. Tour First este, în principal, folosită ca o clădire de birouri din Courbevoie, în La Défense, cartierul de afaceri al zonei metropolitane din Paris.

Turnul a fost construit în 1974 de Bouygues pentru compania de asigurări UAP. În prezent este cel mai înalt zgârie-nori din Franța, depășit în înălțime doar de Turnul Eiffel.

Turnul Eiffel este, de fapt, cea mai înaltă construcţie din Paris, însă nu este considerată o clădire în sine

Palace of Culture and Science din Varşovia, Polonia

Palatul Culturii şi Ştiinţelor din Varşovia are 230,7 metri şi 42 de etaje.

Construit în anul 1955, clădirea găzduiește diverse instituții publice și culturale, cum ar fi cinematografe, teatre, biblioteci, cluburi sportive, facultăți și autorități ale Academiei Poloneze de Științe. Din 2007 este înscrisă în Registrul Obiectelor Patrimoniului Cultural.

Palatul Culturii şi Ştiinţelor din Varşovia a fost proiectat de arhitectul rus Lev Rudnev. Palatul a fost, de asemenea, cel mai înalt turn cu ceas din lume până la instalarea unui mecanism pe clădirea NTT Docomo Yoyogi din Tokyo, Japonia.

Torre Emperador din Madrid, Spania

Dat în funcţiune în anul 2008, Toree Emperador din Madrid are 228 de metri şi 57 de etaje.

În timpul construcției, în septembrie 2006, un incendiu a izbucnit la etajul 43 al turnului. Structura clădirii nu a suferit daune majore, din fericire.

Proiectul de construcție a fost prezentat în documentarul Build It Bigger de la Discovery Channel datorită formei sale unice.

Toree Emperador a fost proiectată de arhitectul american Henry N. Cobb și construită de compania OHL. Din 2015, este deținută de Grupo Emperador S.A.U.

DC Towers: Tower 1 din Viena, Austria

DC Towers: Tower 1 din Viena ocupă locul 10 al celor mai înalte clădiri din Uniunea Europeană. Aceasta are 220 de metri şi 60 de etaje, construcţia fiind inaugurată în anul 2014.

Din cauza crizei imobiliare din 2007, inaugurarea DC Towers a fost amânată de mai multe ori. Majoritatea suprafeței disponibile este folosită pentru birouri. Baxter International este unul dintre cei mai mari chiriași de la DC Towers. Etajele superioare sunt folosite pentru sky loft-uri, în timp ce primele etaje găzduiesc un hotel de patru stele operat de grupul spaniol Sol Meliá.

Uniunea Europeană deţine o serie de clădiri impunătoare, acestea fiind realizate în urma unor investiţii de miliarde de euro. Cele mai mari clădiri din Uniunea Europeană sunt cunoscute în întreaga lume, în special grație arhitecturii impresionante.

Citeşte şi Alukönigstahl, soluții tehnice optime pentru anvelope de clădiri