Finante

topul celor mai mari banci din lume

Topul celor mai mari bănci din lume în 2019

01.07.2019

Primele patru cele mai mari instituții de creditare din lume sunt din China. Băncile reprezintă, fără îndoială, o parte integrantă din economia mondială, iar în ultima perioadă instituțiile financiare au continuat să își dezvolte business-urile, în contextul în care și Produsul Intern Brut continuă să crească.

Pentru ani buni, băncile americane s-au situat pe primul loc în clasamentul celor mai mari instituții financiare din lume. Însă apariția Chinei pe scena marilor economii mondiale a „răsturnat” clasamentele.

Dacă există printre analiștii economici o polemică privind cea mai mare economie din lume, Statele Unite sau China, în ceea ce privește băncile nu există nicio îndoială privind națiunea care găzduiește cele mai mari instituții de creditare din lume.

Așadar, printre primele cele mai mari bănci din lume, patru sunt din China, două din Statele Unite și două din Franța.

Însă, această concentrare a activității bancare nu înseamnă neapărat o concentrare a bogăției lumii. Majoritatea băncilor mari au activități internaționale, nu doar într-o singură țară.

Topul celor mai mari bănci din lume are la bază datele publicate de S & P Global Intelligence, care lansează în fiecare an un clasament al celor mai mari 100 de bănci la nivel mondial în funcție de activele deținute

Cele mai mari bănci din lume

 1. Industrial & Commercial Bank of China

Industrial & Commercial Bank of China este cea mai mare bancă din lume în funcție de activele deținute. Per total, instituția de creditare are active care depășesc 3,6 trilioane de dolari.

Veniturile Industrial & Commercial Bank of China sunt estimate la 134,8 miliarde de dolari

Cu toate că este o bancă comercială, Industrial & Commercial Bank of China este deținută de stat. Banca oferă împrumuturi, credite pentru companii, carduri de credit, precum și gestionarea banilor pentru persoane fizice și companii. Banca oferă, de asemenea, instrumente pe piața monetară, oportunități de investiții și servicii de schimb valutar și de transfer de bani.

 1. China Construction Bank Corp

Și locul al doilea din topul celor mai mare bănci din lume este ocupat tot de o instituție de creditare din China.

Per total, banca are active care ajung la valoarea de 2,94 trilioane de dolari.

China Construction Bank Corp oferă servicii bancare corporative, e-banking destinat firmelor, linii de credit și împrumuturi comerciale.

Segmentul bancar pentru persoane fizice oferă credite personale, carduri de credit, depozite și gestionarea finanțelor pentru investitorii individuali.

De asemenea, banca operează și un sector al trezoreriei chineze care se ocupă de piețele monetare, titluri de stat și curs valutar.

 1. Agricultural Bank of China

A treia cea mai mare bancă din lume este, de asemenea, din China. Per total, Agricultural Bank of China are active de 2,82 trilioane de dolari.

Această bancă, cu sediul central în Beijing, are sucursale în întreaga țară, dar și în Londra, Tokyo, New York și Sydney.

Banca Agricolă a Chinei este deținută de stat

Banca se ocupă de creditarea fermierilor și a companiilor agricole. De asemenea, banca oferă și servicii bancare non-agricole, una dintre cele mai puternice divizii fiind cea care se adresează IMM-urilor.

 1. Bank of China

Bank of China deține active de 2,63 trilioane de dolari. Instituția bancară oferă următoarele servicii corporate: investiții și asigurări.

În ceea ce privește persoanele fizice, banca oferă credite, carduri de debit, ipoteci, gestionarea activelor și pasivelor și asigurări.

Cele mai mari bănci din lume se regăsesc în China

 1. HSBC Holdings (HSBC)

Locul al cincilea în clasamentul celor mai mare bănci este ocupat de banca engleză HSBC. Instituția de creditare are active în valoare de 2,57 trilioane de dolari.

HSBC este prezentă în nu mai puțin de 80 de țări din întreaga lume, având și 1.800 de birouri doar în Marea Britanie.

Compania oferă servicii bancare atât pentru companii, cât și pentru persoane fizice.

 1. JPMorgan Chase & Co

JPMorgan Chase & Co este cea mai mare bancă din Statele Unite. Sediul central se află în New York, însă compania are sucursale în toată lumea.

Per total, activele băncii sunt estimate la o valoare de 2,45 trilioane de dolari.

 1. BNP Paribas

BNP Paribas este a doua cea mai mare bancă din Europa. Instituția de credit franceză are birouri în 75 de țări din toată lumea, inclusiv în Statele Unite.

Activele băncii se ridică la 2,4 trilioane de dolari.

BNP Paribas este a doua cea mai mare bancă din Uniunea Europeană

 1. Mitsubishi UFJ Financial Group

Mitsubishi UFJ Financial Group este a opta cea mare bancă din lume și cea mai mare instituție de creditare din Japonia.

Banca are active în valoare de 2,4 trilioane de dolari. Compania a fost înființată în anul 2005, prin fuziunea grupului financiar Mitsubishi Tokyo Financial Group, cu sediul în Tokyo, cu UFJ Holdings din Osaka.

 1. Bank of America

A noua cea mai mare bancă din lume, Bank of America, are active în valoare de 2,15 trilioane de dolari. Instituția de creditare se concentrează asupra serviciilor bancare pe segmentul de retail și are aproape 5.000 de puncte de lucru.

De asemenea, Bank of America oferă și servicii bancare pentru business, pentru persoane fizice și servicii de investiții.

 1. Credit Agricole

A zecea cea mai mare bancă din lume este Credit Agricole Group. Compania a fost fondată în anul 1894 în Franța.

Banca are active în valoare de 1,91 trilioane de dolari. În plus, Credit Agricole se regăsește în top 20 cele mai sustenabile companii din lume.

Topul celor mai mari bănci din România

 1. Banca Transilvania

 2. BRD

 3. BCR

Citește și Francize 2019 – Idei de succes