Slide

FMCG

Topul celor mai mari companii din FMCG

Topul celor mai mari companii din FMCG la nivel mondial

01.06.2022

Topul celor mai mari companii din FMCG. Cei mai mari producători din industria bunurilor de larg consum au vânzări de peste 1,1 trilioane de dolari. Schimbările generate de pandemia de COVID-19 în economia mondială s-au manifestat în toate domeniile economice, inclusiv în industria bunurilor de larg consum, determinând, pe lângă dificultăți în lanțurile de aprovizionare, și o serie de oportunităţi. Astfel, companiile din sectorul FMCG au avut o perioadă extrem de bună în ultimii doi ani și, deşi pot apărea provocări, estimările pentru viitor sunt pozitive.

La nivel mondial, cele mai mari companii din industria FMCG au vânzări de peste 1,1 trilioane de dolari, acestea înregistrând creşteri de la an la an, chiar şi în perioada crizei sanitare.

Fast-moving consumer goods (FMCG) – bunurile de larg consum se referă la acele produse care se vând relativ constant la costuri relativ scăzute. Exemplele includ bunuri de uz casnic, cum ar fi alimente ambalate, băuturi, articole de curăţenie, detergenţi, produse cosmetice, medicamente fără prescripție medicală și alte consumabile.

Topul celor mai mari companii FMCG

Printre cele mai importante companii din sectorul FMCG se numără: Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Nestle, Unilever, JBS, L’Oréal, precum şi Coca Cola, Pepsi etc.

Vă prezentăm, aşadar, topul celor mai mari companii din FMCG la nivel mondial!

  1. Johnson & Johnson

Produsele Johnson & Johnson sunt împărțite în trei categorii principale: produse medicale pentru consumatori, dispozitive medicale și produse farmaceutice. Per total, compania deţine 90 de branduri.

Compania are sediul în New Brunswick, New Jersey, Statele Unite și deține aproape 250 de filiale în 60 de țări din întreaga lume.

Johnson & Johnson a fost fondată în anul 1885 de Robert Wood Johnson și James Wood Johnson. În 1961, Janssen Pharmaceuticals a fost achiziționată de Johnson & Johnson și a rămas o divizie de afaceri strategică cheie pentru companie.

Estimările arată că Johnson & Johnson va înregistra în 2022 venituri de 93,7 miliarde de dolari.

Johnson & Johnson a „acaparat” în principal segmentul premium pentru majoritatea produselor sale, iar distribuția sa la nivel mondial face ca brandul să fie lider mondial în sectorul FMCG

  1. Nestle AG

Nestle este o companie de produse alimentare și băuturi cu sediul central în Vevey, Vaud, Elveția. Fiind cea mai mare companie alimentară din lume, Nestle deţine un total de 2.000 de branduri la nivel mondial.

Compania produce și distribuie alimente pentru copii, produse medicale, apă îmbuteliată, cereale, cafea, ceai, produse de cofetărie, produse congelate etc. Mărcile deținute au o valoare estimată la 22 de miliarde de dolari, cu prezență internațională în 194 de țări. Brandurile celebre ale Nestle sunt Nescafe, Nespresso, Kit Kat, Maggi, Cheerios, Fitness, Nestea, Purina etc.

În plus, în mod surprinzător, Nestle este unul dintre principalii acționari ai L’Oréal – cea mai mare companie de cosmetice din lume. Veniturile estimate pentru 2022 se ridică la 91,4 miliarde de dolari.

Brandurile celebre ale Nestle sunt Nescafe, Nespresso, Kit Kat, Maggi, Cheerios, Fitness, Nestea, Purina etc.

  1. Procter & Gamble

Procter & Gamble a fost fondată în 1837 de William Procter și americanul James Gamble, fiind una dintre cele mai vechi companii de pe piaţa FMCG. Compania are sediul central în Cincinnati, Ohio, Statele Unite ale Americii.

Procter & Gamble oferă produse pentru copii, pentru femei şi de îngrijire, deţinând, per total, 105 branduri, dintre care cele mai cunoscute sunt:

  • Pampers
  • Ariel
  • Lenor
  • Tide
  • Alway
  • Pantene
  • Head & Shoulders
  • Fairy
  • Gillette
  • Oral-B

Pentru 2022, compania estimează venituri de 77,13 miliarde de dolari.

Procter & Gamble deţine, per total, 105 branduri cunoscute la nivel mondial

  1. Pepsi Co

PepsiCo este proprietar al unor mărci de mare renume precum:

  • Lays, Pepsi
  • Tropicana
  • Quaker

Compania are sediul la Purchase, New York – Statele Unite.

PepsiCo a fost înființată în 1965 prin fuziunea companiei Pepsi-Cola și Frito-Lay Inc. Apoi, produsul său principal, Pepsi, a fost completat de o gamă largă de produse alimentare și băuturi: Mountain Dew, Gatorade, 7 Up, Doritos, ceaiurile Lipton, Cheetos, Mirinda etc.

Per total, compania deţine 22 de branduri, iar veniturile estimate pentru 2022 sunt de peste 76,6 miliarde de dolari.

PepsiCo a fost înființată în 1965 prin fuziunea companiei Pepsi-Cola și Frito-Lay Inc

  1. JBS

A doua cea mai mare companie alimentară din lume, JBS, deţine un portofoliu extins de produse, axându-se în principal pe preparate din carne congelate. Compania comercializează şi alimente procesate, prin cele 10 branduri cunoscute şi vândute în peste 150 de țări.

Totodată, JBS este una dintre cele mai mari companii de procesare a cărnii din lume, fiind înființată în Brazilia în 1953.

Per total, JBS are peste 21.500 de angajați în întreaga lume. Totodată, veniturile estimate pentru 2022 se ridică la 61,6 miliarde de dolari.

JBS are peste 300 de unități de producție în diferite țări şi peste 20 de birouri de vânzări în întreaga lume

Piaţa FMCG din România

În România, în 2021, valoarea vânzărilor de produse de larg consum rapid (FMCG) a crescut cu 7,5% față de anul anterior, România avansând mai accelerat decât media europeană, conform studiului Retail Audit NielsenIQ. Comparativ cu media Europei de Est, a cărei evoluție reflectă și inflația galopantă din țări precum Turcia, dar și Ucraina sau Belarus, ţara noastră a avut un avans de 6%, în principal din volumele consumate.

Aşadar, în 2021, România a consumat mai multe produse de larg consum decât media Europeană (plus 6%), iar valoarea vânzărilor a înregistrat creșteri în toate macro-categoriile de produse, cu un avans maxim pentru:

  • băuturile non-alcoolice (+10.2%)
  • alcoolice (+8.0%)
  • produsele alimentare (+7.4%)
  • produsele non-alimentare (+4.1%)

Comerțul online pentru bunuri de larg consum a continuat să crească accelerat în 2021

Pentru 2022, specialiştii atrag atenția că perspectivele economice și politice nu sunt cele mai optimiste. Cu toate acestea, industria bunurilor de larg consum va rămâne în ansamblu un factor de stabilitate.

Însă, conform studiului Deloitte 2022 Consumer Products Industry Outlook, companiile estimează însă o serie de provocări generate de persistența dificultăților din lanțurile de aprovizionare, de tensiunile din piața muncii și de creșterea rapidă a costurilor de producție.

2022 va marca o bătălie pentru menținerea încrederii. 95% dintre firme afirmă că organizațiile care beneficiază de o încredere ridicată din partea consumatorilor sunt mai rezistente.

Prin urmare, pentru ca acest trend pozitiv să se păstreze, specialiştii Deloitte afirmă că jucătorii din piaţa bunurilor de larg consum trebuie să se axeze pe trei direcții: îmbunătățirea transparenței, intensificarea digitalizării și modernizarea relațiilor de muncă. Aşadar, industria FMCG trebuie să facă eforturi mai mari pentru a păstra încrederea consumatorilor.