Cu toate că economia mondială în ansamblu își va reveni la nivelul de dinainte de criza sanitară, creşterea va fi inegală între țări, sectoare economice și venituri personale. După un an marcat de pandemie şi restricţii, în 2021 economia mondială începe procesul de recuperare. Estimările arată creşteri cuprinse între 4% şi 6%, estimările fiind unele pozitive, ajungând la aproximativ 91,9 trilioane de dolari. Însă, din păcate, dacă unele ţări îşi vor reveni mai repede, pentru altele va fi un proces de durată.
Fondul Monetar Internaţional estimează că în acest an economia mondială va avansa cu 6%, după un declin de 3,2% raportat în anul 2020, pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus.
De asemenea, Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), organizaţie a ONU înfiinţată în anul 1964, arată că după contracţia PIB-ului mondial înregistrat anul trecut, Produsul Intern Brut al lumii ar putea înregistra un avans de 5,3% în 2021.
Economia României ar urma să înregistreze în acest an un avans de 4,3%, conform estimărilor publicate de Banca Mondială
Creşterea va fi inegală între țări, sectoare economice și venituri personale
PwC Global Economic Watch 2021 arată că economia globală va avansa cu aproximativ 5%. Este cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul XXI. Economia lumii urmează să revină la nivelul de dinainte de pandemie până la finalul anului 2021 sau, cel târziu, până la începutul lui 2022. Însă, cu toate că economia mondială în ansamblu își va reveni la nivelul de dinainte de criza sanitară, creşterea va fi inegală între:
- țări
- sectoare economice
- venituri personale
Redresarea economică în fiecare ţară va depinde de reușita campaniilor de vaccinare și de condițiile fiscale, monetare și financiare.
Potrivit previziunilor economice făcute de Comisia Europeană, economia UE va avansa cu 4,2 % în 2021 și cu 4,4 % în 2022
Cum a afectat pandemia cele mai mari economii ale lumii?
Care sunt, în acest context, cele mai mari economii ale lumii şi cum au fost ele afectate de pandemie?
Pandemia de Covid-19 a „zguduit” clasamentul celor mai mari economii din lume. Statele Unite, China, Japonia și Germania ocupă încă primele patru locuri ca fiind cele mai mari economii ale lumii. Însă clasamentul s-a modificat ca urmare a situaţiei fără precedent creată de virusul Sars-COV-2.
Topul economiilor mondiale în 2021
Statele Unite – 22,67 trilioane dolari
China – 16,64 trilioane dolari
Japonia – 5,37 trilioane dolari
Germania – 4,31 trilioane dolari
Regatul Unit – 3,12 trilioane dolari
India – 3,04 trilioane dolari
Franţa – 2,93 trilioane dolari
Italia – 2,10 trilioane dolari
Canada – 1,88 trilioane dolari
Coreea de Sud – 1,80 trilioane dolari
Conform estimărilor FMI, România va ocupa locul 47 în clasamentul global al economiilor lumii, cu un PIB de 289,130 milioane de dolari.
Statele Unite este cea mai mare economie din lume din anul 1871 până în prezent
Topul celor mai mari economii din lume în 2021. India a coborât pe locul al şaselea, după UK
India, care a devenit a cincea cea mai mare economie din lume în anul 2019, a coborât pe locul șase, în spatele Regatului Unit.
India a fost lovită de blocaje grave anul trecut. În timp ce țara se lupta cu un număr imens de infecţii. Economia sa s-a contractat cu 8% în anul fiscal care s-a încheiat în martie 2021, conform FMI.
India este a doua țară cel mai rău afectată de pandemie la nivel global, după SUA, cu peste 33,5 de milioane de cazuri confirmate de la începutul pandemiei până în prezent
În timp ce Fondul Monetar internațional se așteaptă ca economia Indiei să crească cu 12,5% în anul fiscal care se încheie în martie 2022, unii economiști au atras atenţia că noul avans al cazurilor de COVID ar putea diminua perspectivele țării. India este a doua țară cel mai rău afectată de pandemie la nivel global. Ţara are peste 33,5 de milioane de cazuri confirmate de la începutul pandemiei până în prezent, fiind în spatele SUA (43,4 milioane de cazuri de COVID-19).
Brazilia a ieşit din top 10 cele mai mari economii ale lumii
Brazilia, a treia cea mai afectată ţară de pandemie de COVID-19, cu 21,2 milioane de cazuri, a ieşit din top 10 cele mai mari economii ale lumii, fiind clasată acum pe locul al 12-lea.
Brazilia a înregistrat al treilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus și al doilea cel mai mare număr de morți la nivel global. Economia ţării s-a contractat 4,1% anul trecut și se estimează că va crește cu 3,7% în 2021, potrivit FMI.
Odată cu declinul Braziliei din cele mai mari 10 economii ale lumi, Coreea de Sud a urcat pe locul al 10-lea. Se așteaptă să rămână acolo până cel puțin în 2026, conform estimărilor.
Coreea de Sud s-a numărat printre primele țări, în afară de China, care au raportat infecţii cu COVID-19 la începutul anului 2020. Țara a avut un succes răsunător în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei. În plus, exporturile puternice de semiconductori au ajutat economia ţării, care s-a contractat cu doar 1% în anul 2020.
FMI previzionează că economia sud-coreeană ar putea crește cu 3,6% în acest an.
Topul celor mai mari economii din lume în 2021. Coreea de Sud a urcat pe locul al 10-lea al celor mai mari economii din lume și se așteaptă să rămână acolo până cel puțin în 2026
Aşadar, pandemia de COVID-19 a avut un impact major asupra economiilor din întreaga lume. Declinul a fost generat de reducerea preţului petrolului, a activităţilor din industrie, a scăderilor din turism şi ca urmare a unui comerţ mai redus. În timp ce multe economii au început să-și revină recuperând pierderile, o mare parte din ţări nu și-au revenit până la nivelul Produsului Intern Brut înregistrat înainte de pandemie.
Citește și Topul celor mai verzi oraşe din lume