Retail

Topul celor mai mari mall-uri din lume

Topul celor mai mari mall-uri din lume

01.07.2021

Topul celor mai mari mall-uri din lume. Structuri gigantice, care se întind pe milioane de metri pătrați, au devenit un semn distinctiv al stilului de viaţă în multe țări, mai ales în Asia. Pentru unele persoane, centrele comerciale reprezintă o destinaţie de cumpărături unde pot găsi o ofertă variată de branduri, însă pentru alţii acestea reprezintă un stil de viaţă, un loc în care îşi pot petrece timpul liber, cu familia sau prietenii.

Cel mai mare mall din România are o suprafață de 240.000 de metri pătraţi, dintre care 88.500 de metri reprezintă magazinele de închiriat. Deşi este cel mai extins centru comercial din ţara noastră, aceasta este destul de mic în comparaţie cu cele mai mari mall-uri din lume.

Cele mai mari mall-uri din lume se găsesc în Asia. Structurile gigantice, care se întind pe milioane de metri pătrați, au devenit un semn distinctiv al stilului de viaţă în multe țări. Astfel, mall-uri uriașe permit clienților să se piardă într-o lume diferită de cea oferită de oraşul în care locuiesc.

Cel mai mare mall din lume este Iran Mall, care deţine peste 1,9 milioane de metri pătraţi, iar al doilea cel mai mare centru comercial la nivel mondial se găsește în Dongguan, în China. South China Mall este un alt mall important, cu peste 7 milioane de metri pătrați.

Top 10 cele mai mari centre comerciale din lume

Iran Mall

Începând cu 2020, cel mai mare mall din lume este Iran Mall. Situată în nord-vestul Teheranului, această imensă structură acoperă o suprafață totală de aproximativ 1,9 milioane de metri pătrați închiriabili. Este un hub comercial, cultural și social care include spații comerciale, facilități culturale, zone de recreere, un hotel și locuri de parcare.

Acoperișul mall-ului servește ca un complex sportiv unde oamenii pot face activități precum drumeții și ciclism. De asemenea, are un teren de tenis, o piscină și chiar un patinoar. În plus, acest centru comercial este încă în construcție, ceea ce înseamnă că megastructura va deveni și mai mare în următorii ani.

Cel mai mare mall din lume are o suprafață totală de aproximativ 1,9 milioane de metri pătrați

South China Mall

Titlul de „Cel mai mare mall din lume” a fost deținut anterior de South China Mall din Dongguan, China, dar construcția mall-ului din Iran a adus South China Mall pe locul doi.

South China Mall acoperă o suprafață de 660.000 de metri pătrați și a fost deschis în 2005. Scopul inițial era de a atrage zilnic 100.000 de vizitatori, dar mall-ul a rămas gol timp de mulți ani.

Până de curând, după renovări și modernizări, mall-ul a înregistrat o creștere constantă a chiriașilor, inclusiv a restaurantelor care deservesc clasa de mijloc.

Mall-ul include șapte zone diferite, care sunt proiectate să semene cu orașe proeminente din întreaga lume. O zonă include un model de Arc de Triumf ca cel din Paris și un altul cu gondole ca în Veneția.

Mall Of Istanbul

Mall-ul din Istanbul se întinde pe o suprafaţă de 650.000 metri pătrați. În afară de opțiunile obișnuite de cumpărături, acesta cuprinde şi un parc tematic uriaș chiar în interior.

Centrul comercial găzduiește unele dintre cele mai importante mărci din lume. De asemenea, Mall Of Istanbul include cel mai mare centru cinema din Turcia, cu 12 cinematografe și 3.050 de locuri.

Mall Of Istanbul include cel mai mare centru cinema din Turcia

SM Tianjin

Un alt mall imens din China este SM City Tianjin. Se întinde pe 550.000 de metri pătrați închiriabili. Centrul comercial găzduiește 2.500 de magazine şi este compus din cinci clădiri diferite, numite fiecare după cele cinci elemente tradiționale chinezești – Pământ, Foc, Apă, Metal și Lemn.

Mall-ul şi-a deschis porțile în 2016, în zona economică plină de viață a aeroportului Tianjin.

Golden Resource Mall

Un alt super-mall din China este Golden Resource Mall sau ceea ce mulți numesc „Marele Mall al Chinei”, cu o suprafață totală închiriabilă de 550.000 de metri pătrați.

Centrul nu reprezintă însă o structură întinsă ca restul celor mai mari mall-uri din lume întrucât vorbim doar de o clădire cu șase etaje înconjurată de blocuri noi de apartamente și birouri. Totuşi, Golden Resource Mall are 230 de scări rulante pentru a găzdui agitația cumpărătorilor.

Topul celor mai mari mall-uri din România:

  1. AFI Cotroceni – 240.000 de metri pătraţi

  2. Iulius Mall Timișoara – 118.000 de metri pătrați

  3. Băneasa Shopping City – 85.000 de metri pătrați

CentralPlaza WestGate

Cel mai mare mall din Thailanda este CentralPlaza WestGate, situat în provincia Nonthaburi, într-o suburbie a Bangkok. Are o suprafață de peste 540.000 de metri pătrați și peste 500 de mărci thailandeze și internaționale, precum și peste 200 de restaurante.

CentralWorld

Aproape la fel de mare ca mall-ul CentralPlaza WestGate este CentralWorld Mall din Thailanda, situat în capitala țării, Bangkok. Unul dintre cele mai mari complexe comerciale din regiune, CentralWorld Mall include 500 de magazine, 100 de restaurante și cafenele și 15 cinematografe. De asemenea, mall-ul are propriul patinoar.

CentralWorld Mall din Bangkok include 500 de magazine, 100 de restaurante și cafenele și 15 cinematografe

ICONSIAM

Situat tot în Bangkok, ICONSIAM Mall este al treilea cel mai mare centru comercial din Thailanda. Aceasta este un centru spectaculos şi, în afară de magazinele obișnuite, deţine și o piață plutitoare interioară extrem de ciudată, unde cumpărătorii pot cumpăra alimente de pe o barcă ancorată pe malul unui râu.

SM City North Edsa

SM City North Edsa din Filipine este cel mai mare mall din Asia de Sud-Est. Acesta este situat într-una dintre cele mai aglomerate zone ale capitalei Manila și oferă localnicilor o evadare, mai ales în zilele de vară în care căldura devine insuportabilă.

Forum Istanbul

Având 550.000 de metri pătraţi, Forum Istanbul ocupă locul al 10-lea în topul celor mai mari mall-uri din lume. Acest centru comercial se remarcă prin arhitectura sa impresionantă.

Forum Istanbul se remarcă prin arhitectura sa impresionantă

Majoritatea celor mai mari mall-uri din lume se găsesc în Asia. Acest lucru se datorează faptului că, pentru multe țări din Asia, cultura mall-ului reprezintă atât o afacere, cât şi un stil de viaţă. Toate aceste centre comerciale susţin economia, oferind mii de locuri de muncă. În plus, în unele țări din sud-estul Asiei, confortul unui mall cu aer condiționat oferă, de asemenea, un fel de vacanţă de la temperaturile ridicate şi de la umiditatea de afară, încurajând oamenii să se adune zilnic la mall.

Citește și Ce mall-uri se deschid în 2021?