Finante

cele mai sigure orase

Topul celor mai sigure oraşe din lume

01.09.2021

Capitala daneză a fost desemnată cel mai sigur oraș, la nivel mondial, într-un nou studiu realizat de Economist Intelligence Unit. Cel mai sigur oraş din lume, în 2021, se află în Europa. Acesta este şi al șaptelea cel mai scump oraş din lume. Numele său original, København (în română Portul comercianților) amintește de poziția sa strategică la Marea Baltică. Aşa cum probabil aţi bănuit, este vorba de Copenhaga, capitala Danemarcei, unde, în total, în aşa-numita zonă metropolitană din Copenhaga trăiesc nu mai puţin de 1,8 milioane de locuitori.

Pe de altă parte, în acest an, cel mai puţin sigur oraş din lume este Lagos, cel mai mare oraş din Nigeria, cu o populație de peste 13 milioane de locuitori.

Cei cinci piloni ai securității urbane

Pentru prima dată, clasamentul celor mai sigure orașe din lume a fost realizat și în funcție de securitatea mediului. Noul clasament din 2021, realizat de EIU, a analizat cinci piloni ai securității urbane: digital, sănătate, infrastructură, oameni și mediu.

Topul celor mai sigure oraşe din lume. Cei cinci piloni ai securității urbane din 2021 sunt: digital, sănătate, infrastructură, oameni și mediu

Topul celor mai sigure oraşe din lume. 60 de oraşe şi 76 de indicatori de securitate

Topul celor mai sigure oraşe din lume realizat de Economist Intelligence Unit cuprinde în acest an 60 de orașe. Toate acestea au fost analizate în funcţie de 76 de indicatori de securitate, astfel încât să se poată obține o imagine cât mai bună şi clară a siguranței urbane globale.

Adăugarea noului criteriu de securitate a mediului reflectă importanța crescută a problemelor de durabilitate și a măsurilor privind protecţia mediului înconjurător în urma pandemiei de coronavirus. Toronto și Copenhaga au avut rezultate extrem de bune pentru noul criteriu, reuşind astfel să depăşească oraşele care s-au aflat pe primele locuri în clasamentele din anii trecuţi.

Criteriul de securitate a mediului reflectă importanța crescută a problemelor de durabilitate și a măsurilor privind protecţia mediului înconjurător în urma pandemiei.

Cel mai sigur oraş din lume în 2021 a obținut 82,4 puncte din 100

Capitala daneză a fost desemnată cel mai sigur oraș, la nivel mondial, într-un nou studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), depășind oraşe faimoase care în trecut purtau acest titlu: Tokyo, Singapore sau Osaka. Capitala daneză a obținut 82,4 puncte din 100.

Copenhaga a fost desemnată cel mai sigur oraș, la nivel mondial, într-un nou studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), depășind oraşe faimoase precum Tokyo, Singapore sau Osaka

Cele mai sigure orașe din lume

Copenhaga a fost urmat îndeaproape de Toronto, cu 82,2 puncte. Singapore, Sydney și Tokyo sunt oraşele care completează top 5 cele mai sigure oraşe la nivel mondial.

Următoarele locuri sunt ocupate de Amsterdam, Wellington, Hong Kong, Melbourne şi Stockholm. Aşadar, din cele mai sigure oraşe din lume, trei se află în Europa iar trei în Asia.

Top 10 cele mai sigure orașe din lume

  • Copenhaga
  • Toronto
  • Singapore
  • Sydney
  • Tokyo
  • Amsterdam
  • Wellington
  • Hong Kong
  • Melbourne
  • Stockholm

Pandemia de coronavirus a avut un impact major, afectând nu doar sănătatea publică, ci aproape toate aspectele siguranţei urbane.

„Covid-19 a afectat toate aspectele siguranței urbane”, a declarat Pratima Singh, directorul de proiect în cadrul EIU.

De asemenea, se poate observa o corelaţie foarte puternică între țările cu venituri ridicate și performanța în clasamentul celor mai sigure oraşe.

Topul celor mai sigure oraşe din lume. Securitatea digitală a devenit o prioritate

Securitatea digitală, de exemplu, a devenit o prioritate în acest clasament pe măsură ce munca și comerțul s-au mutat online, în timp ce siguranța infrastructurii a trebuit să se adapteze din cauza schimbărilor generate de pandemie în ceea ce priveşte călătoriile şi transportul din oraşe.

Pe de altă parte, siguranța persoanelor a suferit o schimbare din cauza modificărilor apărute în tiparele de criminalitate în timpul stării de urgenţă, când oamenii au stat în casă, iar pe siguranța mediului s-a pus un mai mare accent deoarece pandemia a servit drept un avertisment puternic asupra unei crize neașteptate.

Clasamentul mai arată că printre cele mai puțin sigure oraşe din lume se numără Lagos (capitala Nigeriei până în anul 1991 şi cel mai mare oraş al ţării), Cairo (capitala Egiptului), Caracas (capitala Venezuelei), Karachi (Pakistan) și Yangon (Myanmar).

Cel mai puţin sigur oraş din lume este în 2021 Lagos, capitala Nigeriei

Cele mai sigure oraşe din România

În ceea ce priveşte România, un alt studiu, realizat de Numbeo, arată că Cluj-Napoca este cel mai sigur oraş din România. Acesta este singurul municipiu din ţara noastră care se regăseşte printre primele 15 cele mai sigure din lume.

Numbeo este una dintre cele mai mari platforme internaţionale care oferă informaţii despre calitatea vieţii şi rata criminalităţii din cele mai importante oraşe ale lumii. Compania a întocmit un top al celor mai sigure oraşe din lume, iar în acest clasament se regăsesc, în total, cinci oraşe din România. După Cluj, care ocupă locul 14 în top se mai regăsesc Timişoara (locul 30), Braşov (locul 48), Bucureşti (67) şi Iaşi (82).

Cel mai sigur oraş din România este Cluj-Napoca, potrivit unui clasament realizat de platforma Numbeo

Topul celor mai sigure oraşe din lume. Un semnal de alarmă

Realizatorii studiului trag un semnal de alarmă spunând că guvernele şi factorii de decizie trebuie să ia măsuri suplimentare pentru siguranţa oamenilor, mai ales că există o corelaţie foarte puternică între țările cu venituri ridicate și locul ocupat în clasament. Aşadar, este nevoie de investiţii suplimentare care să asigure o siguranţă mai bună a cetăţenilor.

Citește și Topul celor mai verzi oraşe din lume