În ciuda efectelor pandemiei asupra economiei mondiale, IT-ul a continuat să înregistreze creşteri importante în întreaga lume. În prezent, sectorul IT a devenit una dintre cele mai mari industrii din lume, reprezentând o treime din comerțul internațional. În ciuda efectelor pandemiei asupra economiei mondiale, IT-ul a continuat să înregistreze creşteri importante în întreaga lume. International Data Corporation (IDC) estimează că industria IT va depăși 5,3 trilioane de dolari în 2022, în timp ce Gartner consideră că cheltuielile globale pentru IT vor ajunge la 4,5 trilioane de dolari în acest an.
Cele mai multe business-uri din acest domeniu îşi desfăşoară activitatea în Statele Unite şi ţările asiatice (Japonia, Coreea de Sud, China), state ce deţin aproape o treime din valoarea mondială a afacerilor din sectorul IT.
Care sunt, aşadar, cele mai mari companii din IT în 2022 în funcţie de capitalizarea pe care acestea o au?
Apple – 2,73 trilioane de dolari
Fiind prima companie americană care a atins o capitalizare de piață de 3 trilioane de dolari – înregistrată pentru scurt timp pe data de 3 ianuarie 2022 – Apple domină clasamentul companiilor din IT, chiar dacă nivelul de capitalizare a scăzut față de 2021.
Compania oferă servicii complete, reuşind astfel să creeze o cerere puternică la nivel mondial, iar veniturile obţinute an de an sunt pe măsură. Încercarea Apple de a-și crea propriul „metavers” prin platforme precum ARKit și RealityKit a creat, de asemenea, o concurenţă puternică pentru compania Meta.
O provocare importantă pentru Apple este, însă, reprezentată de segmentul de hardware, unde se raportează o cerere mai mică decât în anii trecuţi.
Apple domină clasamentul companiilor din IT, chiar dacă nivelul de capitalizare a scăzut față de 2021
Microsoft Corporation – 2,16 trilioane de dolari
Compania de software Microsoft Corporation a fost creată în 1975, fiind proprietarul Windows, cel mai popular sistem de operare din lume. Datele StatCounter de la începutul anului 2022 indică faptul că sistemul de operare Windows deţine aproape 76% cotă de piață globală în rândul desktop-urilor.
Deși deţine o experiență solidă pe segmentul software, Microsoft se implică şi în alte sectoare ale IT-ului. Un exemplu în acest sens este reprezentat de parteneriatul cu FedEx în domeniul logistic.
Cu toate acestea, Microsoft a înregistrat anul acesta o scădere de 14,4% față de capitalizarea de piață din 2021.
Topul companiilor din IT în 2022. Microsoft a înregistrat anul acesta o scădere de 14,4% față de capitalizarea de piață din 2021
Alphabet – 1,73 trilioane de dolari
Programul de restructurare din anul 2015 a dus la consolidarea gigantului Google și a filialelor sale. Astfel, sub numele Alphabet, compania a decis atunci eficientizarea operațiunilor și extinderea în noi segmente ale pieţei IT. În urma acestui program, compania a intrat și în domeniul sănătății, al roboticii și al tehnologiei auto.
Cu toate acestea, deşi Google rămâne cel mai popular motor de căutare din lume, capitalizarea Alphabet a scăzut în 2022 cu 10% față nivelul din 2021.
Amazon – 1,55 trilioane de dolari
Clasat de Kantar drept cel mai valoros brand global din 2021, Amazon şi-a început activitatea în anul 1994 vânzând cărți. După aceea, compania s-a extins într-un număr imens de industrii, cum ar fi comerțul electronic, divertisment și inteligența artificială. Anul trecut, estimările FactSet arată că Amazon a depăşit Walmart, devenind cel mai mare retailer din lume (fără a lua în calcul piaţa din China). Cu toate acestea, capitalizarea Amazon a scăzut cu 8,2% în acest an, comparativ cu 2021.
Anul trecut, estimările FactSet arată că Amazon a depăşit Walmart, devenind cel mai mare retailer din lume (fără a lua în calcul piaţa din China)
Tesla – 869,83 miliarde de dolari
Compania Tesla este un producător important la nivel mondial de vehicule electrice și de energie durabilă. Deși capitalizarea companiei s-a redus cu 18% în acest an faţă de nivelul din 2021, Tesla înregistrează venituri record.
Un impact negativ pentru Tesla l-a avut rechemarea a peste 475.000 de maşini electrice în service. În plus, Tesla începe să se confrunte cu o concurență mai acerbă pe piața mașinilor electrice, unde apar din ce în ce mai mulţi producători. În timp ce Tesla conduce în continuare piața de vehicule electrice de anul trecut, cu o cotă de 14% din vânzările globale, datele Canalys arată că şi alți producători de vehicule electrice încep să câştige o cotă importantă de piaţă: Volkswagen (12%) și SAIC Motor (11%).
Topul companiilor din IT în 2022. Tesla conduce în continuare piața de vehicule electrice de anul trecut, cu o cotă de 14% din vânzările globale
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – 618,7 miliarde de dolari
Clasat alături de Samsung și Intel ca producători de top de cipuri, TSMC este cea mai mare companie independentă din lume care produce semiconductori.
De la crearea sa în 1987, a fost în mare măsură văzută ca un pionier în acest segment al pieței IT. Capitalizarea sa de piață a crescut anul acesta cu 7,4% față nivelul din 2021.
În plus, în contextul unui deficit global de cipuri generat de pandemia de COVID-19, TSMC are în plan să cheltuiască până la 44 de miliarde de dolari în acest an pentru a ajuta la atenuarea crizei tehnologice.
Capitalizarea TSMC a crescut anul acesta cu 7,4% față nivelul din 2021
Cu toate că în 2022 capitalizarea de piaţă a celor mai multe companii din IT s-a redus comparativ cu anul trecut, trendul ascendent al digitalizării, început în 2020, se va menține și în acest an. În continuare, aceşti giganţi IT vor realiza investiții imense în special pentru adoptarea de noi tehnologii pentru toate sectoarele economice.
Însă nu trebuie ignorate provocările aduse de situaţia creată de războiul din Ucraina şi de sancţiunile impuse Rusiei, care ar putea avea un impact pe termen lung pe piaţa IT din întreaga lume.
Citeşte şi Web3: Tehnologia care va schimba modul în care folosim internetul