Stiri: Companii

Topul global al competitivitatii muncii 2020

România ocupă loc 64 în Topul global al competitivităţii muncii 2020

29.01.2020

România ocupă locul 64 în Topul global al competivității muncii 2020. Astfel, țara noastră se află la mijlocul topului mondial, în timp ce Bucureștiul ocupă poziția 86 (din 155) în topul orașelor cu perpective globale, conform unui studiu realizat de Adecco Group, lider mondial în soluții de HR, în parteneriat cu INSEAD și Google.

Topul global al competitivităţii muncii 2020. Decalajul dintre națiuni

Raportul constată creșterea decalajului dintre națiunile cu venituri mari și persoane cu competențe relevante și restul lumii. În plus, mai mult de jumătate din populația din țările în curs de dezvoltare nu au competențe digitale de bază.

Cine conduce clasamentul?

Elveția deschide topul din 2020, urmată de Statele Unite, pe cel mai înalt loc de până acum, și Singapore pe locul trei.

”Lipsa competențelor digitale mărește decalajul dintre națiunile dezvoltate și restul lumii”, se arată în studiul citat.

Indicele Global al Competitivității Muncii pentru 2020, lansat la Forumul Economic Mondial din Davos, arată că Elveția continuă să conducă în clasamentul competitivității, fiind pe primul loc din 2013, anul lansării Indicelui. În același timp, Statele Unite ale Americii au urcat de pe locul trei pe cel secund, lăsând Singapore cu un loc mai jos comparativ cu 2019.

Topul global al competitivităţii muncii 2020. Țările cu venituri mari

În general, țările cu venituri mari domină primele 25 de locuri. Raportul arată că acestea se distanțează tot mai mult de restul lumii. Acest decalaj este intensificat de dezvoltarea Inteligenței Artificiale (AI) și abilitățile digitale asociate tot mai evidente între industrii, sectoare și națiuni.

Topul global al competitivităţii muncii 2020. România, un punctaj bun pentru retenția persoanelor competente

Punctajul calculat pentru competitivitatea pieței muncii din România este format din indici care măsoară atragerea, capacitatea de retenție, dezvoltarea și mobilizarea forței de muncă. Chiar dacă punctajul general plasează România pe locul 64 (din 132) și Bucureștiul pe 86 (din 155), există vârfuri de excelență la ambele niveluri.

România la nivel macro deține un punctaj surprinzător de bun pentru:

  • retenția populației
  • pentru forța de muncă cu competențe globale (inovație, leadership, adaptare la schimbare etc.).

La polul opus, înregistrează un punctaj scăzut pentru:

  • atragerea de persoane competente (legislația muncii pentru cetățeni străini, rigiditatea legislației muncii și mobilitatea internă a forței de muncă)
  • dezvoltarea resurselor umane (educația formală, învățare pe tot parcursul vieții și accesul la oportunități de dezvoltare).

Bucureștiul ca destinație de muncă excelează (top 20 global) la capitolul climatului de business (oportunități de afaceri, R&D, infrastructura IT&C etc.). În același timp, capitala pierde serios puncte la capitolul atragerii de persoane competente și dezvoltarea resurselor umane.

Topul global al competitivităţii muncii 2020. Ce spun autorii studiului?

„Studiul GTCI ne oferă șansa, o dată pe an, să vedem cum se poziționează piața muncii din România comparativ cu alte țări din regiune, Europa sau din lume. Faptul că suntem în al 7-lea an de indexare a datelor ne ajută să vedem evoluții de la an la an, să tragem concluzii și să facem previziuni.

Evoluțiile din clasament nu sunt spectaculoase. De fapt, ne ridică mai multe semne de îngrijorare. Piața muncii din România, dar și cele ale țărilor membre UE din regiune, pare să stagneze. Trendul pare să fie similar și pentru țări non-UE din regiune, dar în cazul lor (ex. Ucraina), poziția în clasament de anul acesta este mult mai bună decât în 2014.

Dacă nu se schimbă nimic în politicile publice sau cele de atragere a forței de muncă, România și alte țări din regiune riscă să se plafoneze la un nivel mediu de dezvoltare. Pe termen lung, acest lucru este foarte periculos. Corelând acest trend cu cel al decalajului crescător dintre țări menționat în studiul de anul acesta, riscăm să atingem statutul de economie dezvoltată abia peste 3-4 decenii”, a afirmat Florin Godean, Cluster Manager România și Ungaria – Adecco Group.

Citește și Brexit 2020. Vot final în Parlamentul European