Stiri: Finante

Topul ofertelor publice inițiale în 2023

Topul ofertelor publice inițiale în 2023

23.11.2023

Topul ofertelor publice inițiale în 2023. Competiția internațională la nivelul burselor de valori pentru atragerea de companii care să se listeze s-a intensificat în acest an. Ofertele publice inițiale (IPO) au fost mai puține atât ca număr, cât și ca valoare până acum în acest an la nivel global, iar apetitul acționarilor de a aduce companii noi pe burse, în special în piețele din SUA și Europa a fost eclipsat de activitatea din piețele din Asia. Chiar și în aceste condiții, pe fondul tensiunilor geopolitice internaționale și a unui mediu macroeconomic incert, o serie de IPO-uri au reușit să marcheze în mod semnificativ peisajul investițional.

Cea mai mare ofertă publică inițială

Cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) de până acum în acest an a fost de 5,2 miliarde dolari și a fost realizată de Arm, companie înregistrată în Regatul Unit și listată pe NASDAQ (SUA). Kenvue, companie americană, s-a listat la Bursa de la New York (NYSE) după o ofertă încheiată cu succes la 4,4 miliarde dolari.

Pe locul al treilea în topul celor mai mari IPO-uri globale încheiate cu succes până acum în acest an se află Adnoc Gas din Emiratele Arabe Unite, companie listată pe bursa din Abu Dhabi după un IPO de 2,5 miliarde dolari.

Listarea Hidroelectrica

Compania românească Hidroelectrica, lider în producția de energie electrică din surse 100% regenerabile, s-a listat la Bursa de Valori București (BVB) pe 12 iulie, ca urmare a celui mai mare IPO realizat vreodată în România: 2 miliarde de dolari. Pe locul al cincilea se află companie Nexchip din China care a fost listată pe Bursa din Shanghai ca urmare a unei oferte de 1,9 miliarde dolari.

Astfel, BVB a fost singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global în funcție de valoarea unei oferte înregistrate în primele 3 trimestre.

Piața de capital din România a câștigat vizibilitate atât pe plan internațional, cât și intern. La finalul primelor 9 luni ale anului, numărul investitorilor prezenți în piața de capital românească a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare față de numărul de acum cinci ani.

Topul ofertelor publice inițiale în 2023. „Piața de capital din România a devenit tot mai vizibilă”

Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București, a declarat: „Piața de capital din România a devenit tot mai vizibilă în rândul investitorilor internaționali. Am observat o creștere a reprezentantivității companiilor românești în componența indicilor FTSE Russell și MSCI. La nivelul vizibilității, societățile listate la BVB și indicii BVB apar în datele financiare ale celor mai cunoscute platforme financiare și suntem în discuții să lărgim acest orizont astfel încât investitorii internaționali să aibă acces facil la datele privind companiile românești.

Și la nivelul investitorilor români, cele mai noi date reconfirmă trendul ascendent: avem 16 trimestre consecutive de creștere și un nou maxim istoric de 168.000 de investitori, o creștere de 211% în ultimii cinci ani, deci o triplare a celor care accesează piața de capital. Doar în acest an, avem 35.000 de noi investitori pe fondul derulării ofertei Hidroelectrica și a continuării programului de obligațiuni Fidelis. Datorită ofertei Hidroelectrica, BVB este singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri realizate la nivel global până acum în acest an.”

Citește și Venitul minim european în România: Ce se întâmplă cu transpunerea legislației adoptată de UE?