Finante

Topul programelor de MBA din România

01.03.2016

MBA-ul oferă o perspectivă holistică asupra lumii afacerilor. Un Master of Business Administration, cunoscut în mod obișnuit ca MBA, este un program în urma căruia absolventul capătă o diplomă în business management, care valorează enorm în acest moment pe piaţa muncii.

Aceste programe sunt necesare pentru studenții care au obținut o diplomă de licență, deși nu neapărat într-un domeniu de afaceri și doresc să afle secretele unei administrări reuşite a unei afaceri. Mulți studenți MBA au obținut gradul lor de licență într-un domeniu fără legătură cu mediul afacerilor.

Cursurile de bază de MBA îi introduce pe elevi în teme de afaceri, cum ar fi contabilitate, managementul operațiunilor, finanțe, resurse umane și a sistemelor informatice de gestiune. Există şi cursuri suplimentare care includ de multe ori managementul organizațional, macroeconomie, marketing și managementul sistemelor informatice computerizate.

Tipuri de programe

Există mai multe tipuri de bază de programe de MBA. Acestea variază adesea în durabilitate și au diferite cerințe de admitere. Tematicile cursurilor sunt similare în toate programele.

Un program de MBA full-time necesită de obicei doi ani universitari de lucru full-time. Multe universități oferă acest program într-un format de zi, începând de la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie a primului an și se încheie în mai sau iunie al doilea an.

Programele de MBA part-time sunt proiectate pentru profesioniștii care lucrează. Cursurile au loc în timpul nopții și la sfârșit de săptămână. Acest program poate dura trei ani sau mai mult pentru a finaliza, în funcție de volumul de muncă ales de student.

Programele de MBA accelerate sunt pentru studenții care ar dori să obțină gradul lor cât mai curând posibil. Acest program poate fi de multe ori completat în doar un an sau un pic mai mult. Aceste programe sunt solicitate de elevii care au deja unele cursuri de afaceri. Elevii se pot aștepta la un curs oarecum greu, dar pot câştiga un grad într-o perioadă de timp mai scurtă.

Executive MBA este un program care este urmat de cele mai multe ori de persoanele cu aproximativ zece ani de experiență de lucru în lumea afacerilor. Este proiectat pentru ca aceste cursuri să poată satisface nevoile directorilor și managerilor și îi pot pregăti pentru avansarea în carieră.

Programele duble MBA permit studenților să combine curriculum-ul lor de MBA, cu un alt grad, cum ar fi un Master of Science sau Master of Public Health. Multe școli oferă, de asemenea programe de 5 ani combinând licența și gradul de MBA.

MBA în România

Topul celor mai importante agenţii de media de pe piaţa locală este puternic influenţat de percepţia fiecărei clase de studenţi, care atunci când dau notele pentru evaluarea programelor absolvite ajută şcolile de afaceri să îşi îmbunătăţească anumite aspecte legate de calitatea serviciilor pe care le oferă.

Pe primul loc s-a menţinut Media Investment, agenţia de media a holdingului de comunicare The Group. Compania este condusă de Dan Balotescu.

Pe locurile următoare se afla Initiative Media, companie care face parte din grupul Lowe, Starcom Mediavest Group, agenţie a grupului Leo Burnett, MEC (parte din Ogilvy România) şi Zenith Media (Centrade Saatchi&Saatchi). Printre primele cinci clasate se numără şi Universal McCann (UM), agenţia de media a grupului McCann Erickson România.
La acestea se mai adăugă: ASEBUSS Scoala Postuniversitara de afaceri româno-americană, Bucharest School of Management, Tiffin University at University of Bucharest, MBA Romano-German “Management antreprenorial” – ASE, Central European University (CEU) Business School, WU Executive Academy – Vienna University of Economics and Business, INDE/CNAM, Centrul European de Relaţii Internaţionale şi Studii Strategice (CERISS), Universitatea Sheffield, DeSales University Pensylvania, Vienna University of Economics and Business, City University of Seattle (CityU), SUA.

De ce să faci un MBA

Salariul mediu pentru un absolvent de MBA este considerabil mai mare decât al unui angajat fără aceste studii, dar cu o calificare de master, acesta putând fi chiar dublu. În acest caz, în decurs de trei ani, studentul va reuşi să acopere investițiile făcute în educația MBA, care este estimat la un cost de 20.000 de euro în medie, pentru un MBA de doi ani, la o universitate de afaceri de top.

Absolvenții unui program de MBA au, datorită calificării lor, șanse mai mari de a obține o poziție de conducere la nivel înalt. Se estimează că 70% din absolvenţi de MBA din întreaga lume sunt manageri sau directori. Acest tip de poziție aduce de-a lungul timpului un salariu mai mare, dar, desigur, de asemenea, o responsabilitate mai mare și mai multe ore de lucru.

Prin acest tip de studiu se ajunge să se cunoască și să interacționeze într-un mod relevant cu colegii, profesori și cadre didactice, de obicei foşti sau actuali oameni puternici de afaceri, cu o mare experiență practică în domeniu. Nu în ultimul rând studenţii pot avea acces la rețeaua de absolvenţi a acelui program de MBA, deci acces la alții profesioniști cu poziții cheie de unde pot crea deja o legătură directă.

Studiul unui Master of Business Administration oferă forțele pentru a ieși din zona de confort, în care majoritatea persoanelor ajung la un moment dat. Acesta se ocupă cu cele mai recente probleme, aplică cele mai noi tehnici de gestionare și reprezintă o provocare în mod constant.