Energie regenerabila

Topul tarilor care folosesc energia verde

Topul țărilor care utilizează cea mai multă energie verde

01.05.2020

Topul ţărilor care folosesc energie verde. Energia verde ar putea aduce redresarea economică după criza generată de pandemia COVID-19. Consumul de energie este în scădere drastică în contextul pandemiei de coronavirus care a dus la o carantină generală în multe ţări. Preţul petrolului a fost grav afectat, în timp ce producţia de energie regenerabilă ar putea avea şi ea de suferit, însă nu la acelaşi nivel ca în cazul combustibililor petrolieri.

Situaţia creată de COVID-19 a determinat o reducere drastică a cererii de energie utilizată în China, precum şi în multe state europene.

Conform datelor IHS Markit, în 2020, scăderea energiei folosită de China ar echivala cu consumul total anual din Chile. Pe de altă parte, în ţările europene, precum Spania, Italia sau Marea Britanie, consum energetic a scăzut în ultima perioadă cu aproximativ 10%, din cauza închiderii fabricilor, barurilor, restaurantelor, birourilor şi a centrelor comerciale.

Topul ţărilor care folosesc energie verde. Cererea redusă

În special, sursele de electricitate bazate pe combustibili fosili au fost afectate de cererea redusă. Cărbunele care este, de obicei, una dintre cele mai ieftine opțiuni, a devenit acum cel mai scump combustibil din lume comparativ cu energia verde şi cu energia produsă din gaze naturale, potrivit datelor Bloomberg Green.

Sursele de energie regenerabilă par să fi primit o susţinere neașteptată. Aproximativ 40% din energia electrică generată în Marea Britanie la începutul lunii martie provine de la parcurile eoliene, iar aproape o cincime a fost furnizată de energia solară.

Sursele de energie regenerabilă par să fi primit o susţinere neașteptată din partea carantinei totale impuse în contextul pandemiei de coronavirus

Prin urmare, sursele regenerabile au generat mai mult decât suficientă energie pentru a acoperi nevoile reduse din această perioadă.

Topul ţărilor care folosesc energie verde. Consumul de energie s-a redus cu 15%

Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, în medie, scăderea consumului în perioada carantinei totale este de 15%.

Situaţia este fără precedent şi a dus la o schimbare completă a modului în care este utilizată energia verde. De exemplu, în primele trei luni ale anului, în Germania, peste 50% din energia consumată a provenit din surse regenerabile. Aceste date au fost generate atât de criza determinată de coronavirus, cât şi de vântul puternic şi zilele însorite.

În primele trei luni ale anului, în Germania peste 50% din energia consumată a provenit din surse regenerabile

Topul ţărilor care folosesc energie verde. Situaţia din România

În România, la finele lunii aprilie, conform datelor Wind Europe, în contextul consumului redus de energie și al codurilor de vânt, România a ajuns să fie a treia țară din Uniunea Europeană din punct de vedere al aportului turbinelor eoliene în consum.

Aşadar, având un procent de 23,3% din consumul total de energie, România a fost, pe data de 26 aprilie 2020, a treia țară din Europa. Ţara noastră a fost depăşită doar de Suedia, cu 26%, și Austria, cu 31%. Media europeană a fost, în schimb, de doar 9,7%.

Ţinta Uniunii Europene pentru anul 2020 privind energia regenerabilă este de 18% din consumul total de energie realizat în ţările membre

Topul ţărilor care folosesc energie verde. Condiţiile de piaţă actuale

Analiştii atrag atenţia, cu toate acestea, că deşi creşterea consumului de energie verde este o veste bună, trebuie ca ţările să ţină cont de faptul că situaţia actuală este generată de condiţii de piaţă fără precedent. Aşadar, pentru a avea un consum constant de energie regenerabilă este nevoie atât de investiţii în sistemele de producere, cât şi de sprijin oferit de către guverne pentru producătorii de energie verde.

Topul ţărilor care folosesc cea mai multă energie verde

Potrivit unui studiu realizat de firma Compare the Market, Germania este ţara care foloseşte cel mai mare procent de energie regenerabilă din consumul total. Astfel, în 2019, 12,74% din energia consumată în această ţară a provenit din energie verde.

Locul al doilea este ocupat de către Marea Britanie, cu 10,96%.

Primele cinci locuri din clasamentul mondial sunt ocupate de ţări membre UE.

  1. Germania – 12,74%
  2. Marea Britanie – 11,95%
  3. Suedia – 10,96%
  4. Spania – 10,17%
  5. Italia – 8,8%
  6. Brazilia – 7,35%
  7. Japonia – 5,3%
  8. Turcia – 5,25%
  9. Australia – 4,75%
  10. Statele Unite – 4,32%

Germania este ţara care foloseşte cel mai mare procent de energie verde din consumul total

Energia regenerabilă şi redresarea după criza coronavirusului

Energia regenerabilă ar putea fi domeniul care să genereze o redresare economică după criza creată de coronavirus.

Un studiu realizat de Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile arată că accelerarea investițiilor în energie verde ar putea genera beneficii economice uriașe, contribuind, în același timp, la rezolvarea problemelor climatice cu care se confruntă întreaga planetă.

Directorul general al Agenției, Francesco La Camera, a declarat că această criză va scoate la lumină vulnerabilitățile profunde ale sistemului actual. Acesta a îndemnat guvernele să investească în energie regenerabilă pentru a da startul creșterii economice și pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor climatice.

Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile îndeamnă guvernele să investească în energia verde pentru a susţine redresarea economică

Aşadar, pe măsură ce lumea o să înceapă să îşi revină din criza medicală şi economică generată de pandemia de coronavirus, statele vor fi nevoite să facă o alegere crucială: să construiască un sistem energetic modern, curat şi sănătos sau se pot întoarce la vechiul model de business poluant care a afectat atât de grav întreaga planetă.

Citește și Energia regenerabilă poate combate încălzirea globală