Telecomunicatii

Viteza Internet

Topul ţărilor cu cea mai bună viteză a Internetului

01.11.2021

România se află pe locul al treilea în lume şi pe primul loc în Europa la viteza de download. Nimeni nu-și poate imagina o lume fără internet. De la discuții cu prietenii, la plata facturilor, căutarea de informaţii, apeluri video, conferinţe online, vizionare de filme, programe TV sau muncă de la distanță și afaceri online, tot ceea ce facem este conectat la internet. Nu ar fi greșit să spunem că internetul a devenit o necesitate în viața noastră de zi de cu zi.

O conexiune la Internet cu o viteză mică ne afectează pe toţi. Aşadar, ne dorim un internet rapid care să ne permită să descărcăm fișiere mari și să jucăm jocuri HD online.

Credeți că dacă plătiți un abonament premium vă va aduce de la sine un serviciu de internet de top? Aţi fi surprinşi să aflaţi că unele dintre cele mai rapide servicii de internet nu sunt disponibile în ţările unde Internetul costă mult.

Accesibilitatea la internet și vitezele variază semnificativ în întreaga lume, unele țări și teritorii oferind conexiuni mult mai rapide decât altele.

Viteza medie a Internetului la nivel mondial

Potrivit datelor Ookla, la nivel mondial, viteza medie de download pe bandă largă fixă a fost de 85,73 Mbps, iar viteza medie de descărcare pe mobil este de 35,96 Mbps în septembrie 2020. Începând cu 2021, viteza medie în bandă largă a crescut la 96,98 Mbps, iar media pe dispozitivele mobile a crescut, de asemenea, la 46,74 Mbps.

În 2021, la nivel mondial, viteza medie a Internetului este de 96,98 Mbps, iar media pe dispozitivele mobile a ajuns la 46,74 Mbps

Tehnologia urmează să devină mai avansată, iar rețelele de internet se îmbunătățesc constant. Astfel, se estimează că viteza medie a internetului va crește de la an la an.

Pe baza calculelor realizate de Ookla, companie care operează Speedtest.net, cel mai utilizat serviciu pentru testarea vitezei unei conexiuni la Internet, Singapore are cea mai mare viteză de descărcare în bandă largă de 226,60 Mbps. Următorul pe listă este Hong Kong, urmat de România, iar Statele Unite sunt de abia pe locul 10 în clasament.

Singapore

Singapore este unul dintre cele mai dezvoltate oraşe din punct de vedere economic şi are cea mai mare viteză de internet din lume. Viteza medie de bandă largă disponibilă pentru utilizatori este de 226,6 Mb pe secundă. De aceea, firmele şi antreprenorii din sectorul IT&C aleg, de multe ori, să locuiască acolo.

Singapore este unul dintre cele mai dezvoltate oraşe din punct de vedere economic şi oferă cel mai rapid Internet din lume

Hong Kong

Toată lumea știe că Hong Kong găzduiește cei mai cunoscuți specialişti în tehnologie din întreaga lume. Nu este surprinzător că se află pe locul al doilea al țărilor cu internet extrem de rapid. Cei care locuiesc în Hong Kong se bucură de Internet care oferă o viteză medie de 210,73 Mbps.

Țara este clasată pe primul loc în ceea ce privește indicele calității vieții, iar viteza mare a internetului ar putea fi un factor care contribuie.

România

România este unul dintre principalele hotspoturi pentru aşa-numiții nomazi digitali. De ani de zile, companiile din întreaga lume s-au arătat interesate de angajaţii care să lucreze de la distanţă din România, întrucât costul vieţii nu este atât de ridicat, iar salariile sunt în concordanţă cu costurile.

Viteza mare a internetului este probabil unul dintre motivele pentru care externalizarea este destul de populară în țară. Ţara noastră ocupă, aşadar, locul al treilea în lume, cu o viteză a Internetului de 193,47 Mbps.

România este unul dintre principalele hotspoturi pentru aşa-numiții nomazi digitali

Elveţia

Elveția este considerată centrul lumii atunci când vine vorba de confidențialitate. Ţara găzduiește, în plus, cea mai bună infrastructură de Internet pentru mediul de business.

Viteza medie de bandă largă disponibilă în Elveția este de 178,81 Mbps.

Thailanda

Un alt hotspot pentru nomazii digitali este Thailanda, care oferă 175,22 Mbps de viteză medie în bandă largă. În general, oamenii nu prea cred că Internetul este atât de rapid acolo, însă fiind a doua cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, Thailanda se descurcă destul de bine în ceea ce privește tehnologia.

Top 10 ţări cu cel mai bun internet

  1. Singapore – 226.6 Mbps

  2. Hong Kong – 210.73 Mbps

  3. România – 193.47 Mbps

  4. Elveția – 178.81 Mbps

  5. Thailanda – 175.22 Mbps

  6. Franța – 173.05 Mbps

  7. Danemarca – 162.08 Mbps

  8. Monaco – 162.06 Mbps

  9. Ungaria – 161.51 Mbps

  10. Statele Unite – 161.14 Mbps

De ce are România o viteză atât de bună la Internet?

Acum trei decenii, când a apărut World Wide Web-ul, ţara noastră era izolată informațional de Europa de Vest. România nu avea şi infrastructură de internet. Atunci, ţările dezvoltate, precum Germania, Marea Britanie, Franţa sau Statele Unite, au început să implementeze noua tehnologie a Internetului, care avea la bază cabluri clasice din cupru.

Însă, în momentul în care România a început să instaleze reţelele, deja apăruse fibra optică, care oferă o viteză de transfer și o lățime de bandă mai mare decât cablurile din cupru.

România a pornit în „era Internetului” alegând direct fibra optică, care oferă o viteză de transfer și o lățime de bandă mai mare decât cablurile din cupru

Aşadar, ţara noastră a pornit în „era Internetului” alegând direct fibra optică, în timp ce în statele dezvoltate infrastructura este, în continuare, bazată pe cabluri din cupru, întrucât companiile trebuie să îşi recupereze investiţiile realizate în aceste reţele, iar costurile de înlocuire sunt foarte ridicate.

Aşadar, România se poate bucura de faptul că este în topul ţărilor cu cel mai bun internet din lume şi de faptul că ocupă locul I în Europa la viteza de download, depăşind ţări dezvoltate precum Elveţia, Franţa sau Danemarca. Totuşi, există specialişti care afirmă că România nu fructifică din plin acest avantaj oferit de tehnologie.

Citește și Cybersecurity, o provovare în 2021