Slide

Energie regenerabila

rata de reciclare

Topul ţărilor cu cea mai ridicată rată de reciclare a deşeurilor

01.12.2021

Ţările cu cea mai ridicată rată de reciclare a deşeurilor. Obiectivele Uniunii Europene cer ca statele membre să recicleze cel puțin 70% din toate produsele ambalate până în 2030. Ţările cu cele mai ridicate rate de reciclare vin constant cu modalităţi inovative prin care pot să devină mai sustenabile. Datele publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite ne arată că anual, pe Pământ, sunt produse peste 11 miliarde de tone de deșeuri solide. În plus, producția de plastic a crescut exponențial la nivel mondial în doar câteva decenii, de la 1,5 milioane de tone în 1950, la 359 de milioane de tone în 2018. După o scădere abruptă în prima jumătate a lui 2020 din cauza Covid-19, producția de plastic și-a revenit în a doua jumătate a anului și, odată cu aceasta, au revenit și deșeurile din plastic.

Ţinând cont de aceste date îngrijorătoare, cele mai dezvoltate ţări din punct de vedere economic creează programe de reciclare care să susţină mediul înconjurător.

Obiectivele Uniunii Europene cer ca statele membre să recicleze cel puțin 70% din toate produsele ambalate până în 2030 și ca rata de reciclare în gospodării să fie de 65% până în anul 2035.

Aceste cifre sunt ambiţioase, însă dacă vrem să trăim într-un mediu sustenabil, ar trebui să le atingem.

Ţările cu cea mai ridicată rată de reciclare a deşeurilor. Aproape o treime din deșeurile de plastic sunt reciclate în Europa

Problemele reciclării plasticului

Principalele probleme care complică reciclarea plasticului sunt calitatea și prețul produsului reciclat, comparativ cu plasticul original.

În condiţiile în care materialele plastice sunt ușor adaptabile nevoilor funcționale sau estetice ale fiecărui producător, diversitatea materiei prime complică procesul de reciclare, făcând-o costisitoare și afectând calitatea produsului final. În consecință, cererea de plastic reciclat, deși în creștere accelerată, reprezintă doar 6% din cererea de materiale plastice la nivelul Europei.

Cu toate acestea, unele ţări au rate de reciclare extrem de ridicate.

Topul ţărilor cu cele mai ridicate rate de reciclare

Germania – 56,1%

Încă din anul 2016, Germania este ţara care are cea mai ridicată rată de reciclare din întreaga lume. Per total, 56,1% din deşeurile produse sunt reciclate în prezent.

Încă din anul 1990, Germania a efectuat cercetări privind ambalajele din plastic şi privind modurile în care ţara poate contracara problema deşeurilor. După aceea, factorii de decizie au responsabilizat producătorii pentru deșeurile de ambalaje pe care le produc, iar aceste măsuri au avut rezultate extrem de bune.

Astfel s-a creat „The Green Dot”, primul sistem de reciclare din lume pentru colectarea deșeurilor din gospodării și întreprinderi. Acest sistem, în care este implicat atât mediul privat, cât şi statul, a dus la creșterea ratei de reciclare în Germania de la 3% în 1991 la 56,1%.

În ianuarie 2019, Germania a introdus şi aşa-numita Lege privind ambalajele. Scopul principal al actului normativ a fost de a preveni şi de a reduce impactul deșeurilor de ambalaje asupra mediului, precum și de a determina comercianții să promoveze produsele prietenoase cu mediul.

Ţările cu cea mai ridicată rată de reciclare. Austria – 53,8%

Austria ocupă locul al doilea în clasamentul ţărilor cu cea mai ridicată rată de reciclare. Această ţară reciclează, în total, 53,8% din plasticul utilizat de locuitorii săi.

Pentru a ajunge la acest nivel, Austria a impus restricţii de vânzare la diverse produse de plastic. La fel ca Germania, Austria a ales un model de responsabilizare a producătorilor, iar companiile derulează un sistem care se numește Altstoff Recycling Austria (ARA).

Acesta a fost introdus încă din anul 1993 și este responsabil de gestionarea deșeurilor întreprinderilor membre care plătesc pentru serviciile primite.

Coreea de Sud – 53,7%

Singura ţară non-europeană din topul ţărilor cu cea mai mare rată de reciclare este Coreea de Sud, unde, per total, se reciclează 53,5% din deşeurile de plastic.

Coreea de Sud s-a bucurat de succes întrucât a creat un sistem economic în care companiile private colectează deșeurile pe care le vând ulterior firmelor care au nevoie de plastic, în special către companiile din China.

În Coreea de Sud, companiile private colectează deșeurile pe care le vând ulterior firmelor care au nevoie de plastic

Ţările cu cea mai ridicată rată de reciclare. Țara Galilor – 52,2%

Deşi este un stat mic, Ţara Galilor are o rată de reciclare impresionantă, de 52,2%. Legislaţia din această regiune este foarte strictă din acest punct de vedere. Astfel, prin Constituţie, există obligaţia de a contribui la promovarea dezvoltării durabile.

Ca și restul Regatului Unit, reciclarea în Țara Galilor este realizată de administrațiile locale. Pe lângă aceasta, Țara Galilor operează o economie circulară funcţională, iar rezultatele se văd.

Ţara Galilor își propune să ajungă la o rată de reciclare de 70% la nivel național până în 2025

Elveția – 49,7%

Pe locul al cincilea în clasamentul ţărilor cu cea mai ridicată rată de reciclare se află Elveţia, cu  49,7%.

Succesul în dezvoltarea unei economii durabile şi sustenabile constă în următorul principiu: „poluatorul plăteşte”. Aşadar, atât oamenii, cât şi firmele sunt nevoite să scoată bani din buzunar pentru orice deşeu produs care nu poate fi reciclat.

În Elveția, bunurile de uz casnic folosite în mod obișnuit, inclusiv conservele de tablă și aluminiu, becurile, hârtia și produsele electronice pot fi reciclate. Acestea pot fi duse la punctele de reciclare din întreaga țară, de obicei găsite la supermarketuri.

Pe lângă această politică, se taxează și sacii de gunoi pentru deșeurile care se aruncă la groapa de gunoi.

Ţările cu cea mai ridicată rată de reciclare. Elveţia foloseşte următorul principiu când vine vorba de reciclare: „poluatorul plăteşte”

Din păcate, datele publicate de Comisia Europeană arată că România ocupă locul 26 la reciclarea deșeurilor. Astfel, rata deşeurilor reciclate este de 11,1%, conform datelor Comisiei Europene. Deşi s-a tot discutat despre măsuri şi legi pentru probleme de mediu, autorităţile nu au făcut niciun pas înainte în dezvoltarea unei economii durabile, ţara noastră implementând doar normele impuse prin Directivele Europene.

Citeşte şi Obiectivele de reciclare ale României