Slide

Editia Septembrie

Topul Tarilor cu datorii

Topul ţărilor cu cele mai mari datorii

01.09.2022

Topul ţărilor cu cele mai mari datorii. Statele din întreaga lume au fost nevoite să se împrumute în pandemie, datoria publică globală fiind la cel mai înalt nivel din ultimii 50 de ani. Economiile din întreaga lume au fost afectate de pandemie, iar creşterea datoriilor guvernamentale pune o presiune imensă atât pe ţările dezvoltate, cât şi pe cele mai puţin dezvoltate. Estimările arată că în acest an datoria guvernamentală globală urmează să crească cu 9,5%, la un nivel record de 71,6 trilioane de dolari. Compania britanică Janus Henderson spune că acest avans va veni în contextul creşterii datoriilor din Statele Unite, Japonia şi China. În plus, se aşteaptă ca nivelul de îndatorare să se majoreze în majoritatea statelor.

Din păcate, datoriile cresc odată cu accelerarea inflaţiei şi cu înrăutăţirea condiţiilor de finanţare. În acelaşi timp, dobânzile avansează şi ele, iar costurile de finanţare cresc. În regiune cresc, de asemenea, şi presiunile pentru cheltuieli mai mari pentru ca salariile şi pensiile să poată ţine pasul cu inflaţia.

Datoria guvernamentală globală urmează să crească cu 9,5%, la un nivel record de 71,6 trilioane de dolari

Datoria guvernamentală globală a crescut cu 7,8% în 2021, până la 65,4 trilioane de dolari, în condiţiile în care fiecare țară inclusă în raport a înregistrat un avans al împrumuturilor.

Efectele pandemiei

Analiştii spun că pandemia a avut un impact uriaș asupra împrumuturilor guvernamentale, iar consecințele se vor vedea mult timp de acum încolo. Războiul din Ucraina va pune, de asemenea, presiune asupra guvernelor occidentale să se împrumute mai mult pentru a finanța creșterea cheltuielilor pentru apărare.

Topul ţărilor cu cele mai mari datorii. Pandemia de coronavirus a avut un impact uriaș asupra împrumuturilor guvernamentale

 

Datoria publică a României

Datoria publică a României a ajuns, la sfârşitul anului, la 577 de miliarde de lei, reprezentând 48,9% din PIB, mai mare cu 77 de miliarde de lei faţă de finalul lui 2020.

Topul ţărilor cu cele mai mari datorii. Datoria publică a României a ajuns la sfârşitul anului la 577 miliarde lei, reprezentând 48,9% din PIB, mai mare cu 77 de miliarde de lei faţă de finalul lui 2020.

Datoria a crescut ca pondere în PIB, în ciuda faptului că PIB-ul a avansat puternic, conform datelor publicate de Ministerul de Finanţe.

De asemenea, conform datelor Eurostat din luna octombrie 2021 privind evoluția nivelului de îndatorare la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, România s-a situat pe locul 9 între statele membre UE, după Estonia (19,6% din PIB), Bulgaria (24,7% din PIB), Luxemburg (26,2% din PIB), Suedia (37,9% din PIB), Danemarca (39,7% din PIB), Republica Cehă (42,7% din PIB), Letonia (43,3% din PIB) și Lituania (44,6% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru zona euro (EA 19) (98,3% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru UE27 (90,9% din PIB).

Topul ţărilor cu cele mai mari datorii la nivel mondial

Clasamentul celor mai îndatorate țări în 2021 este condus de Japonia, cu o datorie de 257% din PIB, Sudan, cu o datorie de 210% din PIB, și Grecia, cu o datorie de 207% din PIB.

Topul este completat de Eritreea cu o datorie de 175% din PIB, Capul Verde, care deţine o datorie de 161% din PIB şi de Italia, cu 155% din PIB. Ultimele patru locuri din topul ţărilor cu cele mai mari datorii guvernamentale este completat de Surinam – 141% din PIB, Barbados – 138% din PIB, Singapore – 138% din PIB şi Maldive – 137% din PIB.

Topul ţărilor cu cele mai mari datorii. La nivel european, ţara cu cea mai mare datorie guvernamentală este Grecia, cu un nivel de 207% din PIB.

Datoria publică a Statelor Unite a urcat la 133,3% din PIB, în timp ce Rusia afirmă că are o datorie publică de doar 17,9% din PIB, potrivit datelor FMI.

 

Top 10 țări cu cele mai mari datorii din lume

1            Japonia – 257% din PIB

2            Sudan – 210% din PIB

3            Grecia – 207% din PIB

4            Eritreea – 175% din PIB

5            Capul Verde – 161% din PIB

6            Italia – 155% din PIB

7            Surinam – 141% din PIB

8            Barbados – 138% din PIB

9            Singapore – 138% din PIB

10         Maldive – 137% din PIB

Topul ţărilor cu cele mai mari datorii. Un motiv de îngrijorare

Avansul datoriei suverane reprezintă un motiv important de îngrijorare, în condiţiile în care cu cât datoria publică este mai mare cresc riscurile ca acea ţară să intre în imposibilitate de plată, fapt care generează panică pe pieţele financiare.

Conform unei cercetări efectuate de Banca Mondială, statele care au avut datoria publică la peste 77% din PIB pentru perioade îndelungate de timp au raportat, de asemenea, o încetinire a creșterii economice.

Statele care au avut datoria publică la peste 77% din PIB pentru perioade îndelungate de timp au raportat, de asemenea, o încetinire a creșterii economice

Astfel, pentru a limita efectele pandemiei de COVID, ţările din întreaga lume s-au văzut nevoite să majoreze cheltuielile pentru sănătate şi să susţină firmele şi persoanele care au rămas fără loc de muncă, astfel încât să prevină o prăbuşire economică.

Pentru a avea fondurile necesare, statele au ales să se împrumute, iar datoria publică globală a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 50 de ani. Acum, în contextul războiului din Ucraina, multe ţări se împrumută pentru a majora cheltuielile pentru apărare. Prin urmare, estimările arată că nivelul datoriilor nu va începe să se reducă prea curând, iar efectele se vor resimţi pe termen lung.

Citeşte şi Topul salariilor din IT în 2022 în Europa