Topul tarilor cu cele mai mici preturi la carburant

Topul ţărilor cu cele mai mici preţuri la carburant

01.02.2021

Topul ţărilor cu cele mai mici preţuri la carburant. În medie, în țările din Uniunea Europeană, aproximativ 50% din preţul combustibililor este reprezentat de taxe. Preţul combustibililor din întreaga lume s-a redus dramatic la începutul anului 2020, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Din momentul în care măsurile au fost relaxate, iar circulaţia a fost reluată, acestea au început să crească, însă nu au ajuns încă la nivelul de dinainte de pandemie, lucru valabil şi pentru alte țări din Europa.

Însă prețul benzinei şi al motorinei la nivel european este influenţat nu doar de costurile de producţie şi de distribuţie. De fapt, accizele şi taxa pe valoare adaugată sunt cele care fac diferenţa. În medie, în UE, aproximativ 50% din prețul combustibilului este reprezentat de taxe, toate acestea fiind diferite de la o țară la alta. Accizele tind să fie mai mari pentru benzină decât pentru motorină, ceea ce are, prin urmare, un efect direct asupra preţurilor din benzinării.

Topul ţărilor cu cele mai mici preţuri la carburant. Acciza majorată în România de la 1 ianuarie

Benzina şi motorina s-au scumpit cu 6 bani pe litru începând cu 1 ianuarie 2021, ca urmare a majorărilor de accize operate conform Codului fiscal. Astfel, de la începutul anului 2021, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri. Pentru motorină, acciza creşte la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri.

Aceste creşteri de accize au determinat un avans de 6 bani, în medie, pentru preţul benzinei şi motorinei din benzinării, având în vedere că taxele (acciza şi TVA) reprezintă aproximativ jumătate din preţul final al acestor produse.

În România, benzina şi motorina s-au scumpit cu 6 bani pe litru începând cu 1 ianuarie 2021 în urma majorării accizei

Ţara din Europa cu cele mai mici preţuri la benzină

Ţara din Europa cu cele mai mici preţuri la benzină este Rusia, unde un litru de benzină costă 0,529 euro. Pe locul al doilea se află Belarus, cu 0,584 euro pentru un litru de benzină, în timp ce locul al treilea în clasamentul ţărilor cu cele mai mici preţuri la benzină este ocupat de Ucraina (0,744). Din statele membre ale Uniunii Europene, cea mai ieftină benzină se regăseşte în Bulgaria (0,907 euro pentru un litru de benzină). România se află pe locul al optulea, în ţara noastră un litru de benzină costând 1 euro.

Topul ţărilor din Europa cu cele mai mici preţuri la benzină

 1. Rusia – 0,529 euro pentru un litru de benzină

 2. Belarus – 0,584 euro pentru un litru de benzină

 3. Ucraina – 0,744 euro pentru un litru de benzină

 4. Turcia – 0,808 euro pentru un litru de benzină

 5. Moldova – 0,824 euro pentru un litru de benzină

 6. Bulgaria – 0,907 euro pentru un litru de benzină

 7. Bosnia şi Herțegovina – 0,951 euro pentru un litru de benzină

 8. România – 1 euro pentru un litru de benzină

 9. Polonia – 1,013 euro pentru un litru de benzină

 10. Macedonia de Nord – 1,022 euro pentru un litru de benzină

Ţările din Europa cu cea mai scumpă benzină

Pe de altă parte, cea mai scumpă benzină se găseşte în Olanda. Preţul este de 1,612 euro pe litru. Locul al doilea din topul ţărilor cu cea mai scumpă benzină este ocupat de Norvegia, cu un preţ de 1,560 euro pe litru, iar pe locul al treilea se află Finlanda (1,499 euro pe litru).

Următoarele locuri sunt ocupate de Danemarca (1,487 euro pe litru de benzină), Grecia (1,481 euro), Portugalia (1,473 euro), Italia (1,466 euro), Suedia (1,446 euro), Islanda (1,434 euro) şi Franţa (1,423 euro pentru un litru de benzină).

Topul ţărilor cu cele mai mici preţuri la carburant. Preţul motorinei în 2021

În ceea ce priveşte motorina, clasamentul este similar. Cea mai ieftină motorină se găseşte în Rusia (0,532 euro pentru un litru). Locul al doilea este ocupat de Belarus (0,584 euro), iar cel de al treilea de Moldova (0,697 euro).

Pe următoarele locuri se află Ucraina (0,726 euro), Turcia (0,738 euro), Macedonia de Nord (0,884), Bulgaria (0,905), Bosnia şi Herțegovina (0,938 euro), Andorra (0,940), Polonia (1,007 euro) şi România (1,015 euro pentru un litru de motorină).

La polul opus, cea mai scumpă motorină se găseşte în Suedia (1,497 euro), urmată de Norvegia (1,408), Finlanda (1,389), Islanda (1,371) şi Marea Britanie (1,370 euro pentru un litru de motorină).

Ţara cu cea mai scumpă motorină este Suedia

Topul ţărilor cu cele mai mici preţuri la carburant. Preţul petrolului nu va creşte prea mult

Preţul petrolului la nivel mondial se tranzacţionează în prezent în jurul valorii de 50 de dolari pe baril, astfel că preţul combustibilului nu este la fel de mare ca în anii trecuţi. În plus, analiştii nu estimează un avans semnificativ al preţului barilului de petrol în anul 2021, ceea ce înseamnă că nici majorările tarifelor pentru combustibil nu vor fi în acest an prea ridicate.

Estimările pentru anul în curs, în ceea ce priveşte preţul petrolului, nu sunt prea optimiste, în contextul în care încă nu se ştie ce evoluţie va avea pandemia de COVID-19. Goldman Sachs arată că piaţa petrolului va cunoaşte o revenire în 2021, însă analiştii băncii afirmă că petrolul se va stabiliza la un preţ de aproximativ 58 de dolari.

Goldman Sachs arată că piaţa petrolului va cunoaşte o revenire în 2021, însă analiştii băncii afirmă că petrolul se va stabiliza la un preţ de aproximativ 58 de dolari

Aşadar, nici benzina şi nici motorina nu vor cunoaşte scumpiri prea mari, însă sunt posibile creşteri în contextul în care nu vor mai exista atât de multe restricţii de mobilitate după ce o mare parte din populaţia Europei se va vaccina împotriva COVID-19.

Citeşte şi Cum va evolua preţul petrolului în anul 2021?

 

 

 

Citiți și despre:

 • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
 • Optimism pe piața petroluluiOptimism pe piața petrolului Investitorii sunt optimiști - cotaţia petrolului nu va avea creşteri prea mari, însă va fi peste nivelul din 2016. Cu toate că preţul petrolului a avut o evoluţie oscilantă în 2016, pentru anul curent […]
 • Cei mai mari producători de petrol în 2017Cei mai mari producători de petrol în 2017 Anul trecut, Rusia a avut producţii record de ţiţei și gaze naturale. Nimeni nu se îndoieşte de faptul că ţările producătoare de petrol se numără printre cele mai bogate state din lume. Şi, deşi în ultimul an […]
 • Preţul apartamentelor în 2021Preţul apartamentelor în 2021 Una din schimbările aduse de pandemie este că, în prezent, românii caută locuinţe din ce în ce mai spaţioase, mai aproape de parcuri şi de natură. Deşi toată lumea se aştepta la o prăbuşire a pieţei […]
 • Gazele de şist, cel mai controversat sector al resurselor naturaleGazele de şist, cel mai controversat sector al resurselor naturale România, a treia ţară în Europa după rezervele de gaze neconvenţionale. Gazele de şist sunt, probabil, cel mai controversat sector al resurselor naturale şi, chiar dacă există păreri împărţite privind […]