Stiri: Constructii

Tot mai mulţi români vor renunţa la sistemul de încălzire centralizat, în această toamnă

01.09.2014

În această toamnă tot mai mulţi români vor renunţa la sistemul de încălzire centralizat şi vor alege un sistem propriu de încălzire, conform Ariston Thermo România. Motivele care stau la baza acestei decizii sunt reprezentate de eliminarea subvenţiilor, facturile tot mai mari şi dorinţa de confort.

Cea mai mare parte a celor care optează pentru încălzirea individuală aleg centralele termice de apartament, mai ales că aşa pot face economii de până la 25%.

“Datele noastre arată că circa 65% din achiziţiile de centrale termice realizate pe plan local sunt făcute de familiile care au renunţat la sistemul centralizat, acestea dorindu-şi în primul rând reducerea costurilor lunare şi sporirea confortului”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Economii de peste 20%

Românii pot economisi, în medie, peste 20% din valoarea facturii lunare prin instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz, în condţiile în care producerea unei gigacalorii cu o centrală termică pe gaz are un cost de aproximativ 175 lei, în timp ce în cazul CET-urilor media naţională arată că preţul facuturat populaţiei pentru o gigacalorie este de 227 lei.

“Preţul de 227 lei este preţul de facturare mediu la nivel naţional al unei Gcal produse de sistemul centralizat de încălzire, însă acesta diferă foarte mult de preţul de producţie, care este mai ridicat. În ceea ce priveşte preţul de producţie al unei Gcal, acesta este, în medie la nivel naţional, de 328 lei, însă, în funcţie de judeţ, este cuprins între 515 lei (Buzău, CET R.A.M. Buzău) şi 251 lei (Mehedinţi – CET R. A. A. N. Dr.Tr. Severin). Diferenţa dintre preţul de producţie şi cel facturat se explică prin materia primă utilizată, cât şi prin gradul de uzură al centralei şi numărul de abonaţi rămaşi conectaţi în reţea.  De asemenea, această diferenţă este stabilită la nivel local şi suportată prin decizia Primăriilor”, au explicat reprezentanţii Ariston Thermo.

553 lei, preţul mediu pentru o gigacalorie

În acest moment, costul unei gigacalorii produse de o centrală termică pe gaz este mult mai mic şi decât al unei gigacalorii produse de o centrală termică electrică, care în acest caz ajunge la circa 553 lei.

“Desigur, situaţia diferă de la judeţ, la judeţ. Astfel, pentru locuitorii din Constanţa, Harghita, Arad, Iaşi, Timiş, Galaţi sau Prahova, unde preţul de facturare al unei Gcal depăşeşte 230 de lei, producerea încălzirii şi apei calde cu centrală termică individuală pe gaz aduce o reducere substanţială de cost în comparaţie cu cea furnizată de către sistemul centralizat”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Eficienţa, principalul criteriu

Compania a mai precizat că 41% dintre cei care vor să cumpere o centrală termică de apartament au drept principal criteriu eficienţa şi randamentul urmat apoi, în 25% dintre cazuri, de preţ.

Pentru 21% dintre clienţi, marca este foarte importantă la realizarea achiziţiei, în timp ce pentru  7% sunt perioada de garanţie şi cea de post-garanţie.

Totuşi, specialiştii Ariston consideră că cel mai important criteriu de care românii ar trebui să ţină cont este evaluarea atentă a necesităţilor, dar şi a caracteristicilor tehnice oferite de produsul pe care şi-l doresc.

„Înainte de achiziţie ar trebui să se facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţiei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit, de numărul de consumatori de apă caldă menajeră şi numărul de băi şi bucătării. Astfel poate fi determinată puterea centralei termice, acest lucru fiind foarte important deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantităţi prea mici de apă furnizată comparativ cu nevoile familiei. Aşadar, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporțională cu dimensiunea spațiului și cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră ”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.