Stiri: Companii

Tot mai puţini angajatori aleg să aplice teste eliminatorii când fac recrutările

30.08.2017

În ultimii ani, aplicarea testelor în cadrul proceselor de recrutare şi selecţie, nu mai reprezintă o etapă obligatorie pentru angajatorii din România. Astfel, din ce în ce mai puţini angajatori aleg să aplice teste  eliminatorii. Una dintre excepţii o reprezintă companiile multinaţionale în care există o politică de recrutare la nivel global, care presupune aplicarea unor serii de teste, iar această procedură se aplică şi la nivel naţional, potrivit unui studiu realizat de Smartree.

În ceea ce priveşte tipul de teste incluse în procesul de recrutare, deşi unele firme le aleg pe cele de personalitate sau de logică, cel mai des întâlnite sunt cele de verificare a cunoştinţelor tehnice necesare desfăşurării activităţii, în special atunci când este vorba de poziţii de specialişti.

„Principalul avantaj al acestor testări este faptul că se pot verifica anumite cunoştinţe tehnice, aptitudini şi abilităţi, încă de la începutul procesului de recrutare. Se elimină, astfel, riscul angajării unui candidat care în perioada de probă nu ar dovedi că deţine toate competenţele menţionate în CV, ceea ce ar face procesul de recrutare ineficient”, a declarat Raluca Peneş, HR Coordinator Smartree.

Pe de altă parte, testele psihologice sunt probabil cel mai puţin folosite, dacă se face o comparaţie cu anii trecuţi. Principalul motiv pentru care s-a renunţat la ele este ritmul din ce în ce mai rapid în care se desfăşoară angajările.

În acelaşi timp, şi candidaţii sunt din ce în ce mai reţinuţi în a completa astfel de teste, mai ales atunci când vorbim despre executive search sau head hunting şi, având în vedere că recrutarea pentru poziţii de seniori şi specialişti se bazează, de multe ori, pe abordarea directă a candidaţilor în diferite reţele de socializare, cum ar fi LinkedIn.

Un sector aparte este domeniul public, unde, există anumite proceduri şi etape, inclusiv testări obligatorii şi eliminatorii.

Este important de ştiut, atât de către angajaţi cât şi de către angajatori, este că toate testele care se aplică în procesele de recrutare trebuie să fie în conformitate cu legile în vigoare.