Slide

Stiri: Finante

Tradeville: Dolarul ar putea fi mai atractiv ca euro, în 2015

27.11.2014

Depozitele în dolari ar putea deveni mai atractive decât cele în euro, iar în acest context românii ar trebui să-și regândească poziționarea față de depozitele lor în euro, arată o analiză a Tradeville. Astfel, toate semnalele arată că dolarul va fi moneda atractivă în raport cu moneda europeană în 2015 și s-ar putea aprecia față de aceasta până la atingerea unui raport paritar de 1 la 1.

Astfel, toate semnalele arată că dolarul va fi moneda atractivă în raport cu moneda europeană în 2015 și s-ar putea aprecia față de aceasta până la atingerea unui raport paritar de 1 la 1.

„Ultimele luni de ascensiune a dolarului (dacă în iulie, un euro cumpăra 1,40 dolari, acum moneda europeană mai valorează doar aproximativ 1,25 dolari) au marcat, cel mai probabil, doar debutul celui de-al treilea val semnificativ de apreciere a monedei americane din istorie, după cel de la începutul anilor ’80 şi cel de la finalul anilor ’90. Din punct de vedere economic, cel puţin în termeni relativi, SUA va continua să strălucească. Filierele structurale de creştere economică vor funcţiona tot mai bine şi este foarte probabil că Rezerva Federală va livra în cursul anului viitor prima creştere a dobânzii-cheie după 2006, în contextul în care celelalte țări vor continua politicile de relaxare monetară”, a detaliat Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville.

Prin urmare, aprecierea dolarului american ar trebui să fie generalizată, iar avansul urmează să fie resimţit în particular împotriva euro, yenului japonez şi a unei serii largi de valute din Asia de Sud-Est.

De asemenea, plasamentele bancare în dolari americani ar trebui favorizate nu doar în detrimentul celor în euro, dar și al celor în alte valute.

„În doar câteva săptămâni, trei dintre cele mai importante bănci centrale din lume au transmis mesaje surprinzător de favorabile pentru dolar”, a mai spus Mihai Nichişoiu

Conform acestuia, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a semnalizat explicit că BCE este pregătită să cumpere bonduri guvernamentale ca parte a relaxării cantitative din zona euro.

De asemenea, la finele lunii octombrie, Banca Japoniei a deschis un nou capitol de relaxare monetară cantitativă, anunţând că va majora volumul de yeni tipăriţi.

China a tăiat recent dobânzile de politică monetară, pentru prima dată după vara lui 2012. În plus există semnale ca mişcarea să nu fie un eveniment izolat, ci debutul unui ciclu de relaxare monetară.

În schimb, Banca Centrală a Statelor Unite a adoptat un ton mai prudent în legătură cu intenţia normalizării condiţiilor monetare, dar rămâne probabilă o majorare a dobânzii-cheie în 2015.

„Deciziile de politică monetară par să fie resortul atât pe piețele valutare, cât și pe piețele de acțiuni. Dacă viitorul apropiat rimează cu istoria ultimilor ani, atunci pentru investitorii pe bursele de acţiuni nu contează în mod determinant condiţiile economice curente sau perspectivele, ci direcţia politicii monetare. Australia şi Japonia sunt exemple relevante în acest sens – în ambele cazuri, economiile au devenit mediocre în ultimii doi ani, dar bursele lor de acţiuni au început să se aprecieze în momentul în care băncile centrale au anunţat abordări monetare tot mai relaxate”, se arată în analiza citată.