Stiri: Social

Traditii de Boboteaza 2022

Tradiţii de Bobotează 2022: Ce nu este bine să facem pe 6 ianuarie?

05.01.2022

Tradiţii de Bobotează 2022. Pe 6 ianuarie 2022 este sărbătoare mare pentru creştini ortodocşi. La această dată este Boboteaza sau Botezul Domnului. Iată ce este bine să faci în această zi sfântă. Botezul Domnului reprezintă sărbătoarea care încheie așa-numitele sărbători de iarnă, care durează 12 zile, de pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, și până pe 6 ianuarie.

Agheasma Mare

De Bobotează are loc slujba de sfinţirea a Agheasmei Mari. Aşadar, de dimineaţă este bine să mergi la biserică pentru a lua apa sfântă şi să o bei pe stomacul gol şi, după aceea, să îţi sfinţeşti casa cu ea.

Tradiţii de Bobotează 2022. Fetele îşi visează ursitul

În noaptea din Ajunul Bobotezei (5 spre 6 ianuarie) fetele își pot visa alesul dacă pun busuioc sub pernă. De asemenea, tradiţia mai spune că tinerele trebuie să îţi lege un fir roșu și o crenguță de busuioc pe degetul inelar.

Alte tradiţii de Bobotează

În această zi nu se spală rufe şi nu se face treabă în casă sau în gospodărie.

Obiceiurile mai arată că fetele care cad pe gheaţă de Bobotează se vor căsători în acel an.

De asemenea, în această zi nu este bine să ne certăm cu nimeni.

Se mai spune că de Bobotează nu este bine să împrumutăm niciun obiect și nici bani.

În această zi de sărbătoare este bine ca masa să fie bogată și să mâncăm împreună cu familie, exact ca în ziua de Crăciun.

Botezul Domnului

În Evanghelie se arată că Iisus a venit din Galileea pentru a fi botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul. În momentul în care l-a văzut pe Iisus, Sfântul Ioan Botezătorul a spus următoarele cuvinte: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spală păcatul lumii”. După aceea, ieșind din apa Iordanului, Iisus ar fi spus „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste el. Și glas din ceruri zicând: acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Citeşte şi Când nu se fac nunţi în 2021 şi 2022? Calendar ortodox