Finante

Tradițiile neobișnuite și întâlnirile de business

Tradițiile neobișnuite și întâlnirile de business

01.07.2015

Cum te comporți când te întâlnești cu partenerii de afaceri de peste graniță? Schimbul de experiență este un lucru vital în afaceri, multe dintre companiile de succes au învățat sau au avut idei strălucite după discuții complexe cu partenerii de afaceri sau chiar competitorii de peste granițe. Explicația este simplă: atunci când ești mult prea implicat pentru a avea anumite rezultate, se întâmplă deseori să nu poți vedea imaginea de ansamblu și astfel să pierzi anumite oportunități. În plus, părerile venite de la persoane care acționează într-o piață diferită, cu alte cerințe și așteptări, vă pot oferi soluții clare și simple la probleme care par la prima vedere de nerezolvat.

Pentru a beneficia însă de deschiderea partenerilor de afaceri de peste granițe și pentru a ajunge la o discuție deschisă, în urma căreia să puteți strânge informații valoroase pentru dezvoltarea companiei, este nevoie ca relația cu partenerii să fie una benefică și corectă. De exemplu, chiar dacă sunt mulți străini care nu obișnuiesc să se întâlnească la cină cu posibilii colaboratori, o masă în oraș și o discuție despre viața personală pot conduce la o apropiere cu beneficii de ambele părți. Colaboratorii vor stabili o relație de încredere, indispensabilă într-o relație de afaceri. Chiar dacă vor exista momente în care discuțiile despre afacere sunt inevitabile, încercați pe cât posibil să mențineți firul discuției legat de viața personală, de la pasiuni la viața de familie, pentru a-l ajuta pe cel din fața voastră să se deschidă și să se simtă în largul lui, pentru un plus de sinceritate.

Reguli esențiale 

Cea mai importantă regulă în cadrul unei întâlniri de business este să fiți buni ascultători, iar acest lucru nu înseamnă nici de departe să nu vă spuneți părerea, ci discuția să nu devină un monolog și să fiți interesați într-un mod sincer de ceea ce partenerul povestește.

Mai mult decât atât, încercați să nu vorbiți foarte tare și să nu fiți extrem de direct. Chiar dacă sinceritatea este apreciată, faptul că divulgați foarte repede lucrurile din interiorul companiei sau sfaturi prea multe pentru cei prezenți nu vor conduce la o imagine plăcută. De asemenea, cum în 99% dintre întâlniri discuțiile se vor purta în limba engleză, încercați să vorbiți cât mai rar. Riscați altfel ca cel din fața voastră să-și piardă nu doar atenția, ci și răbdarea, mai ales dacă provine dintr-o țară unde limba engleză nu este foarte folosită.

De asemenea, un acord verbal nu aduce întotdeauna și un parteneriat încheiat, rugați-i pe interlocutori să revină cu un răspuns final în scris. Sunt culturi, precum asiaticii, care evită să refuze clar un anumit lucru, iar acest lucru vă poate induce în eroare.

În toate cazurile, zâmbetul sincer și deschiderea sunt esențiale, indiferent de limba vorbită sau țara de proveniență, iar limbajul corpului va atârna uneori mai greu decât cuvintele rostite.

Cunoaște excepțiile

Înainte de a pleca într-o călătorie de afaceri sau de a întâmpina un colaborator de peste granițe, acordați-vă câteva momente în care să descoperiți cât mai multe despre obiceiurile țării din care acesta vine.

Acest aspect este foarte important și demonstrează nu doar respectul față de respectiva persoană, ci și față de cultură.

Exemple concrete

Spre exemplu, atunci când aveți un partener dintr-o țară budistă nu trebuie să îndreptați vârfurile pantofilor spre acesta. Tradițiile budiste consideră degetele de la picioare foarte murdare, iar un astfel de gest implică automat o jignire față de interlocutor.

Britanicii sunt foarte politicoși, tocmai de aceea este bine să puteți citi printre rânduri atunci când purtați negocieri cu ei. Este posibil să auziți răspunsuri ferme, dar gândurile acestora să fie în altă direcție.

În Statele Unite ale Americii este considerat nepoliticos să vorbești despre afaceri în cadrul unei întâlniri informale. Încercați așadar să păstrați subiectele pentru ședințele destinate acestor subiecte. În plus, modul în care strângi mâna este considerat foarte important. Nu doar fermitatea unei strângeri de mână este importantă, ci și privitul direct în ochii persoanei pe care o întâmpini. Dacă nu faci acest gest, partenerul va considera că nu ești total sincer și ai ceva de ascuns. 

Cei din Mexic sunt foarte prietenoși, atât de prietenoși încât de multe ori își invită partenerii de afaceri la o cină în propria casă. Cu toate acestea, este considerat foarte nepoliticos să aduci în discuție afacerile atunci când ești în casa celui care te-a invitat. Discuțiile care se poartă sunt doar despre familie sau pasiuni.

Dacă întâlnirea de afaceri are loc în Egipt, atunci poziția picior peste picior în ședințe este considerată o jignire.

Atunci când se poartă o discuție cu un francez, chiar dacă este dinainte stabilit ca aceasta să fie purtată în engleză, vă recomandăm să vă cereți scuze că nu știți franceza, fiind foarte naționaliști acest lucru contează foarte mult.

Dacă românii sunt obișnuiți ca fiecare ședință să fie planificată atent și multe dintre ele să se desfășoare potrivit unui plan pe puncte, pentru a nu rata niciun punct important în cadrul acesteia, în Rusia și Spania pregătirea aceasta este privită ca fiind foarte ciudată.

În cadrul discuțiilor, întreruperile sunt privite precum semne de insistență nepoliticoase, dar în Brazilia acestea sunt mai mult decât permise, mai ales în timpul unei negocieri.

Unul dintre cele mai importante momente din cadrul unei întâlniri de afaceri este atunci când se face schimb de cărți de vizită. Veți observa că și în acest gest aparent mărunt există foarte multe diferențe. De exemplu, israelienii vor oferi o carte de vizită cu ambele mâini, iar cei din Emiratele Arabe vor oferi întotdeauna cartea de vizită cu mâna dreaptă și vor privi ca fiind nenatural dacă partenerul o va oferi cu mâna stângă.

Toate aceste exemple sunt doar câteva dintre situațiile pe care trebuie să le luați în considerare atunci când aveți planificată o întâlnire cu cineva din afara țării. Există foarte multe exemple care demonstrează faptul că un gest nevinovat poate fi o adevărată jignire în altă țară. De exemplu, în Grecia dacă vreți să chemați un taxi o puteți face ridicând mâna cu palma spre interior, dacă veți face acest gest cu palma spre exterior va fi considerat total nepoliticos.