Stiri: Sanatate

Investitie Spitalul Bagdasar-Arseni.

Tragedia din Clubul Colectiv. MS realizează o anchetă a infecțiilor la pacienții cu arsuri

04.12.2015

Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București analizează situația infecțiilor nosocomiale din spitale, a anunţat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Conform instituţiei, spitalele din ţara noastră utilizează ghiduri naționale și internaționale precum și protocoale specifice de tratament în cazul marilor arși, iar după incendiul de la Clubul Colectiv, Ministerul Sănătății a transmis din nou către unitățile sanitare care au preluat în îngrijire răniții de la Colectiv aceste protocoale.

„Infecțiile intraspitalicești reprezintă, pe plan internațional, una dintre complicațiile cele mai frecvente ale pacienților cu arsuri majore. Conform studiilor de specialitatea în acest domeniu, 75% dintre decesele pacienților cu arsuri sunt asociate cu complicații infecțioase și/sau leziuni pulmonare”, explică reprezentenţii Ministerului.

Conform acestora, infecțiile reprezintă doar unul din multipli factori determinant ai prognosticului în cazul pacientului cu arsuri, iar principalul factor care a determinat decesul pacienților răniți în incendiul din data de 30 octombrie este reprezentat de leziunile pulmonare grave.

În plus, la solicitarea Ministerului Sănătății, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș a oferit consultanță de specialitate tuturor spitalelor prin medici specialiști și au efectuat analize microbiologice.

Institutului Național de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, realizează la ora actuală o analiză a infecțiilor la pacienții cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet și un plan de măsuri concrete.

Astfel, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a recoltat probe care atestă încărcătura microbiană aeriană și probe care să arate încărcătura bacteriană de pe suprafețele din incinta spitalelor. Rezultatele acestor teste vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.

„Principala preocupare a echipei de la Ministerul Sănătății o reprezintă recuperarea medicală a răniților care se afla în acest moment în spitalele din țară și din străinătate. Refacerea va fi de lungă durată și presupune recuperare medicală, dar și suport psihologic care să ducă la reintegrarea socială a acestor tineri”, a declarat Patriciu Achimaș – Cadariu, ministrul Sănătății.