Slide

Stiri: Agricultura

Trans-Oil Group primeşte 25 milioane dolari de la BERD

04.11.2014

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat un împrumut de 25 milioane de dolari companiei Trans-Oil Group of Companies (Trans-Oil Group), lider în exportul de cereale și un important prelucrător de olegionoase din Republica Moldova.

Investițiile instituţiei vor stimula agricultura în Moldova, dar și Ucraina, în timp ce finanțarea din alte surse rămâne restrânsă și limitează în mod serios capacitatea sectorului de a atinge potențialul său maxim.

Împrumutul BERD va permite companiei să-şi extindă terminalul de cereale în portul Giurgiulești pe Dunăre și să achiziționeze și modernizeze depozitul de cereale în portul vecin din Reni, pe teritoriul Ucrainei.

„Creșterea capacității elevatoarelor de la Giurgiulești și achiziționarea depozitului de la Reni va permite Trans-Oil Group să exporte cereale și semințe oleaginoase mai eficient și într-un volum sporit”, se arată într-un comunicat al BERD.

Pe parcursul ultimului deceniu, Trans-Oil Group a crescut constant, devenind cea mai mare companie în domeniul agroindustrial din Moldova, exportând în UE, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Compania cuprinde întregul lanț valoric agricol, începând cu activitatea agricolă proprie, manipularea cerealelor, depozitarea și comercializarea producției de făină de grâu, procesarea oleaginoaselor și îmbutelierea uleiului de floarea soarelui.

Cu o infrastructură modernizată, până în 2017 compania va fi în măsură să colecteze de cinci ori mai multe cereale în Ucraina decât în prezent.

Aceasta, de asemenea, va ajuta compania să stabilească relații cu mai mulți agricultori și să le ofere consultanță tehnică privind agricultura durabilă și profitabilă.

În plus, capacitățile extinse vor permite Trans-Oil Group să satisfacă cererea pentru servicii de depozitare și uscare din partea producătorilor agricoli privați din Moldova și altor exportatori din Giurgiulești. Elevatoarele din Moldova vor fi disponibile pentru închiriere de către terți pentru volume de 250.000 de tone sau mai mult.

„Ne face plăcere să continuăm sprijinul acordat Trans-Oil Group, o companie importantă în domeniul comercializării mărfurilor din Moldova, competitivă pe piață regională și globală. Însăfinanțarea noastră va atinge scopuri dincolo de necesitățilecompaniei. Contribuim la crearea unei infrastructuri mai bune de comercializare a cerealelor din Moldova și Ucraina, fapt care va aduce beneficii, de asemenea, fermierilor locali și altor exportatori, va promova o mai mare integrare regională și va consolida legăturile investiționale între cele două țări.”, a spus Gilles Mettetal, Directorul BERD pentru industria agroalimentară.