Stiri: Constructii

Transformare majoră pe piaţa de birouri în ultimii 6 ani

29.01.2014

În ultimii şase ani, CBRE România a realizat contracte de închiriere a spaţiilor de birouri de peste 275 milioane euro. Suprafaţa tranzacţionată este de peste 300.000 metri pătraţi şi reprezintă 20% din piaţa de birouri, în perioada 2008-2013.

“Piaţa de birouri în Bucureşti a cunoscut în această perioadă o transformare majoră dinspre o piaţă a proprietarilor (2008) într-o piaţă a chiriaşilor (2009 – 2013)”, au explicat reprezentanţii CBRE.

Aceştia estimează că următorii doi ani vor aduce o echilibrare între chiriaşi şi proprietari. Cererea va fi în uşoară creştere, în timp ce volumul spaţiilor de birouri noi livrate va ajunge sub media ultimilor zece ani.

Anul trecut, per total, s-au tranzacţionat peste 300.000 de metri pătraţi. Aici sunt incluse contracte noi de închiriere, relocări, renegocieri şi prelungiri de contracte, iar nivelul este cel mai mare din ultimii şase ani.

“Echipa de office a reprezentat profesional chiriaşi şi proprietari de top, nu doar în ultimul an, ci în fiecare an în ultimii şase ani. Este o dovadă clară a constanţei în performanţă comercială şi a atenţiei acordate clienţilor noştri”, a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE România.

Însă, potrivit lui, redresarea din piaţa imobiliară ridică, în continuare, semne de întrebare.

Motivul este reprezentat de viitorul proprietăţilor distressed, şansele de supravieţuire sau transformare ale proprietăţile secundare şi terţiare şi de lipsa investitorilor.

Cererea din real estate ar putea creşte doar în condiţiile unei stabilităţi macro-economice şi politice.