Producatori

Transilana, 81 de ani de activitate neîntreruptă

01.07.2017

Producătorul român de fire tip lână pieptănată are în plan investiții de peste 3 milioane de lei. Transilana a fost înființată în urmă cu 81 de ani, în 1936, purtând numele de Corona. În prezent, compania este o societate comercială pe acțiuni, cu capital privat integral românesc, păstrându-și obiectul inițial de activitate – fabricarea de fire tip lână pieptănată.

Astfel, cu o activitate neîntreruptă de-a lungul celor 81 de ani, Transilana a avut o dezvoltare specifică fiecărei perioade parcurse, dar cu o mult mai bună adaptare la cerințele pieței în ultimii 20 ani, devenind un producător de mărime mijlocie, cu o capacitate anuală de circa 700 de tone.

„Experiența și tradiția în producția de fire de lână pieptănată și tip lână pieptănată au condus la ocuparea unei poziții aparte în acest sector la nivel național, și anume o ofertă de produse și servicii asociate, puternic personalizate, la un nivel calitativ de vârf. Acest lucru a fost posibil datorită programului constant de investiții, preocupării permanente pentru organizarea eficientă a producției și, nu în ultimul rând, datorită efortului inovativ al echipei de specialiști”, ne-a declarat Adrian Tăraș, directorul general al Transilana.

Procesul de producție al firelor

Transilana produce o gamă foarte variată de fire, realizând exclusiv la comandă, fiecare articol fiind rezultatul unui studiu atent al solicitării clientului.

Transilana produce exclusiv la comandă fire pentru țesături și tricotaje, proiectate în conformitate cu specificațiile și/sau criteriile de performanță cerute

„Oferim posibilități nelimitate de alegere în privința caracteristicilor tehnice ale firului și disponibilitatea echipei noastre de specialiști pentru a proiecta și realiza produse în conformitate cu specificațiile și/sau criteriile de performanță cerute”, adaugă Adrian Tăraș.

Astfel, printre produsele realizate de Transilana se regăsesc fire pentru țesături cu destinații diverse, precum îmbrăcăminte modă, uniforme, tapițerii pentru mobilă și mijloace de transport, aplicații tehnice, în 100% lână și amestecuri lână/poliamidă, lână poliester; de asemenea, se pot realiza fire cu conținut de elastan (sirospun).

Un alt sortiment de fire este gama de fire pentru tricotaje – modă, produse tradiționale, uniforme militare și corporatiste, aplicații medicale și tehnice, în 100% lână și amestecuri lână/poliamidă, lână/acril, lână/vâscoză, inclusiv diverse amestecuri ternare.

O altă gamă cuprinde fire pentru ciorapi de modă, sport sau militari, în 100% lână și amestecuri lână/poliamidă, lână/acril și diverse alte variante.

Firele produse pot fi albe natur, albite sau colorate, obținute prin vopsire în fibră, culorile obținute fiind uni-solide, melange – amestecuri de fibre în culori diferite – și mouline – fire în culori diferite, alăturate prin răsucire. O altă caracteristică a firelor este finețea, firele Transilana având o densitate de lungime (m/g) de la Nm 7 până la Nm 72 (simple, răsucite în 2 și 3 fire), iar loturile produse pot fi între 25 și 10.000 kg.

De asemenea, compania este experimentată și în producția de fire din lână tratată superwash, pentru produse tricotate lavabile în mașina de spălat. Totodată, la cererea clienților, firelor pot beneficia de tratamente speciale, precum emoliere, tratament antimicrobial, antimolii.

Procesul de producție al firelor este unul complex, care cuprinde următoarele etape: vopsirea palelor, repieptănarea, preparația filaturii, filarea, aburirea, bobinarea și răsucirea.

Politica de resurse umane

Deși în companie există un deficit de forță de muncă, Transilana beneficiază de o echipă stabilă și cu experiență, aceasta fiind formată din 140 de angajați. În ceea ce privește posibilităţile de angajare de personal de specialitate situația este critică, atât în cazul persoanelor cu studii medii (maistru), deoarece nu mai există posibilitatea de calificare prin școală, cât şi în cazul absolvenților de studii superioare, numărul acestora fiind foarte redus, deci, posibilitatea de selecție limitată.

Domeniul producției industriale din România, în particular cea textilă, se confruntă cu un deficit de personal. Transilana depune eforturi pentru a dezvolta politici de resurse umane eficiente, în vederea consolidării unei echipe stabile.

„Politica Transilana în domeniul resurselor umane include și provocarea fiecărui angajat să-și dezvolte abilitățile prin instruiri, cursuri, participări la întâlnirile cu partenerii de afaceri și accesul la informații. În cursul anului trecut de exemplu, dintre cursurile de instruire la care au participat angajați Transilana putem enumera cursuri de finanțe și salarizare, cursuri de auditor intern, dar și cursuri de calificare (stivuitoriști, mașiniști poduri rulante, etc.)”, susține directorul general al companiei.  Firma asigură, de asemenea, calificarea la locul de muncă a noilor angajați.

Informații cu privire la piața țintă

Activitatea de vânzare a Transilana este directă și parțial contractată cu agenți, pentru acoperirea mai eficientă a zonei geografice, eliminarea barierelor culturale, prezența promptă  și constantă pe piață.

Drept urmare, compania produce în proporție de 85% pentru clienții externi, marea majoritate fiind din Europa – Marea Britanie, Irlanda, Lituania, Germania, Cehia, Bulgaria, Suedia, Norvegia. Totuși, Transilana păstrează relații comerciale și cu clienți interni, deși numărul acestora s-a diminuat semnificativ în ultimii 15-20 de ani.

Competitivitatea Transilana pe piața firelor de țesături și tricotaje este dată, în  primul rând, de gama oferită, calitatea produselor, răspunsul prompt și proiectarea individuală a produselor.

„Pe piața internă a firelor de țesături, competiția este reprezentată de producătorii europeni, dar oferta acestora nu se poate suprapune integral ofertei Transilana și cerințelor pieței din țară. Competiția oferă articole standard și gamă de culori standard, care se potrivesc mai greu cu cerințele clienților la un moment dat. Oferta noastră tratează fiecare client separat în parte, răspunzând perfect solicitărilor acestuia”, menționează directorul general al Transilana.

Competitivitatea Transilana pe piața firelor de țesături și tricotaje este dată, în  primul rând, de gama oferită, calitatea produselor, răspunsul prompt și proiectarea individuală a produselor.

Aceleași principii sunt valabile și în cazul pieței firelor de tricotaje, compania românească bucurându-se de avantajul ofertei de produse adaptate cerințelor clienților, deoarece majoritatea competitorilor au oferte standard, limitate în ceea ce privește posibilitatea producției articolelor la comandă.

De asemenea, un alt atu este calitatea produselor, dată de calitatea materiei prime utilizate – preponderent lână naturală (60-70%), provenită de la furnizori globali, cu o calitate certificată și trasabilitate a produselor.

Lâna este utilizată sub formă de pale – benzi de fibre cu un grad avansat de prelucrare industrială – și fibre chimice (acril, poliamidă, poliester, vâscoză, polipropilenă), însă compania prelucrează, într-o mai mică măsură, și fibre speciale, cum ar fi mătase, alpaca, cașmir, angora.

Lânurile achiziționate sunt de origine diversă, de la merino extra fin din Australia, fineți intermediare din America de Sud și Europa, până la sorturi grosiere de origine britanică.

„Pentru cea mai mare parte a produselor deținem certificare Oeko-Tex, licențe Woolmark Pure New Wool și Woolmark Wool Rich Blend, iar pentru firele produse din 100% lână englezească deținem licență British Wool Marketing Board”, ne-a mai spus directorul general al Transilana.

Verificările de calitate, definite prin proceduri stricte, sunt realizate în fiecare etapă a producției, de tehnologi cu experiență, pentru a asigura calitatea produselor oferite. În plus, sistemul de calitate implementat asigură performanțele tehnice, valoarea comercială furnizată, precum și un serviciu rapid și de calitate.

Proiectele investiționale ale companiei

„Provocările mediului economic și ale pieței concurențiale în care activăm induc nevoia de acțiuni prompte în ceea ce privește programul investițional”, mai declară directorul Transilana.

Drept urmare, în 2016 Transilana a finalizat o serie de proiecte investiționale în valoare de circa 3 milioane de lei. Aceste proiecte au vizat punerea în funcțiune a unor mașini noi (de bobinat, de filat), aparat de măsurare a fineței fibrei, torsiometru automat, realizarea unui sistem de umidificare a halei de producție, înnoirea podului rulant, achiziționarea unei stații de deshidratate nămol pentru stația de epurare și modernizări construcții.

În 2016, Transilana a finalizat o serie de investiții în valoare de circa 3 milioane de lei, în prezent societatea derulând un program nou de investiții care va depăși valoarea celui precedent (cca. 3,6 milioane lei).

Programul nou de investiții al anului în curs include achiziția de laminoare, mașini de pieptănat, mașini de bobinat, stații de umidificare, echipamente pentru stația de epurare, precum și diverse amenajări.

Aceste investiții au ca scop modernizarea procesului de producție, ajustarea și echilibrarea capacităților, creșterea calității semifabricatelor și a produselor finite, reducerea riscului apariției produsului neconform, simplificarea operării și creșterea zonelor de deservire și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Rezultatele investițiilor efectuate au influențat și cifra de afaceri a companiei, în 2016 Transilana înregistrând venituri de peste 28 de milioane de lei. Bazându-se pe evoluția anului 2017, conducerea companiei previzionează un buget de venituri și cheltuieli cu o cifră de afaceri de 29 de milioane de lei.

„Se consideră prioritară politica de investiții a companiei, pentru a asigura competitivitatea pe o piață globală și puternic concurențială, continuitatea afacerii și creșterea capitalurilor”, ne declară în încheiere Adrian Tăraș, directorul general al Transilana.