Transplantul de organe.

România și Republica Moldova, colaborare în domeniul transplantului de organe.

02.09.2019

Transplantul de organe. Agenția Națională de Transplant a semnat vineri la sediul Ministerului Sănătății un Acord de colaborare cu Agenția de Transplant din Republica Moldova. În baza acestei colaborări se va putea face schimb de organe pentru pacienții aflați pe listele de așteptare și care au nevoie de transplant.

Transplantul de organe. Ce presupune acordul?

În cazul în care anumite organe nu pot fi folosite în Romania, din lipsă de receptori compatibili, acestea vor putea ajunge în Republica Moldova și invers.

În plus, în cazul unei urgențe medicale, cele două Agenții vor încerca să găsească soluții pentru a identifica un organ compatibil pentru pacientul care are nevoie de transplant.

Transplantul de organe. Ce spune ministrul român al Sănătății?

„Pentru noi este foarte important să găsim organe pentru pacienții care au nevoie de un transplant. Mai avem un Acord de colaborare și cu Ungaria. Implementarea acestui Acord semnat astăzi necesită unii pași care trebuie pregătiți minuțios. România are o capacitate mai mare în ceea ce privește transplantul de organe. De aceea, pe viitor, sperăm ca unii pacienți din Republica Moldova să poată fi transplantați în România”, a declarat Sorina Pintea.

Schimb de experiență

Acordul de cooperare va presupune și un schimb de experiență între toți cei implicați în activitatea de transplant. Mai exact, este vorba de pregătirea de personal.

Transplantul de organe. Date privind activitatea de transplant în România

Până la finele lunii august 2019, în România s-au înregistrat 51 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

La nivel național au fost identificate 143 declarări de moarte cerebrală:

  • în 29 cazuri familia a refuzat donarea
  • în 61 de situaţii alte cauze medicale nu au permis prelevarea

Per total, s-au efectuat 37 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 6 intervenții de ficat de la donatori în viață, 87 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 37 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață.

De asemenea, s-au mai realizat:

  • 4 transplanturi de cord
  • 2 transplanturi de plămân
  • au fost raportate şi exportate către Eurotransplant 7 grefe pulmonare (din care s-au folosit 4), 3 grefe cardiace şi 1 grefă hepatică

Citește și Ratingul României, confirmat de Standard &Poor’s

 

 

Citiți și despre: