Stiri: Energie

Sprijin pentru transportatori 2024: Compensarea creșterii prețului la combustibil

Transportatorii: Majorarea accizei la carburanți poate aduce pierderi la bugetul de stat

09.08.2017

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este de părere că o majorare a accizei la carburanți ar putea aduce pierderi la bugetul de stat și solicită, prin urmare, Guvernului să nu adopte o astfel de măsură de la 1 septembrie 2017.

În România, consumul anual de carburant este de aproximativ 7 miliarde litri, din care 5 miliarde litri motorină și 2 miliarde litri benzină.

„În cazul în care statul va majora acciza cu 38 de bani pe litrul de motorină și benzină, transportatorii români care efectuează operațiuni de transport internațional vor fi obligați să alimenteze în afara țării, iar prin reorientarea alimentării a doar 15% din volumul actual de motorină vândut în România și a scăderii cu același procent al alimentării cu benzină, se anulează orice câștig ipotetic al statului român”, au explicat reprezentanţii Uniunii.

Aşadar, cei 38 de bani în plus la acciza actuală ar putea aduce statului 45,22 de bani (acciză + TVA) pentru fiecare litru de motorină și benzină, matematic suma colectată suplimentar însumând circa 3,16 miliarde lei, presupunând că se va menține nivelul consumului de motorină și benzină nemodificat.

Însă, conform sursei citate, realitatea indică faptul că în jur de 70% din alimentările actuale ale transportatorilor internaționali (români și străini) de pe teritoriul României s-ar putea reorienta imediat în afara României ceea ce ar conduce la un impact dezastruos asupra bugetului statului român.

„Reorientarea a 15% din carburantul alimentat în România anual spre alte țări va aduce în realitate pierderi la bugetul statului”, mai spun reprezentanţii UNTRR.