Stiri: Logistica

Transportatorii pot solicita din iulie restituirea a 4 eurocenţi din acciza la carburanţi

20.06.2014

Operatorii de transport rutier pot solicita din luna iulie restituirea a 4 eurocenţi din acciza suplimentară la carburanţi. Ministerul Finanţelor Publice a postat pe site-ul său, la rubrica Transparenţă decizională, proiectul de Hotărâre de Guvern prin care se stabilesc condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat a sumei de 4 eurocenţi din acciza suplimentară de 7 eurocenţi, care se aplică de la 1 aprilie 2014.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat în cadrul căreia se va face returnarea unei părţi din acciza suplimentară, este 4 aprilie 2014-31 martie 2019, inclusiv.

Per total, bugetul alocat este de 3,02 miliarde de lei, iar pentru acest an, bugetul acestei scheme de ajutor este de 282,5 milioane lei, cu posibilitatea suplimentării.

“Numărul total estimat al operatorilor economici care urmează să beneficieze de ajutor de stat, prin intermediul acestei scheme, este de 20.114, respectiv operatorii economici stabiliţi în România, care nu au datorii la bugetul de stat, la care se adaugă operatorii economici nerezidenţi. Estimarea de 20.114 operatori economici beneficiari ai ajutorului de stat poate fluctua în funcţie de numărul operatorilor care nu deţin carduri de gestiune a alimentărilor sau rezervoare proprii dotate cu dispersoare electronice pentru distribuţie şi de numărul operatorilor care îşi plătesc obligaţiile restante la bugetul de stat consolidat”, au anunţat reprezentanţii MFP, într-un comunicat de presă.

De asemenea, proiectul condiţiile şi documentele necesare pentru ca operatorii economici şi vehiculele să îndeplinească criteriile de eligibilitate pentru restituirea de accize.

Aceste condiţii sunt stabilite în mod diferenţiat, în funcţie de locul în care sunt stabiliţi operatorii economici, respectiv în România sau în alte state membre, precum şi în funcţie de tipul vehiculelor.