Stiri: Logistica

Sistemul RO e-Transport.

Transportatorii români, afectaţi de legea salariului minim din Germania

22.05.2015

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută decizia Comisiei Europene de a deschide procedura de infringement împotriva Germaniei în legătură cu punerea în aplicare a Legii salariul minim pe economie pentru sectorul transporturilor (MiLoG), măsură care se datorează, printre altele, eforturilor și contribuției UNTRR și a membrilor săi.

Încă de la apariția legii MiLoG, Uniunea a atras imediat atenția, la nivel național și european, că măsurile din Germania afectează grav libertatea serviciilor pe piața europeană, exprimându-și îngrijorarea cu privire la direcția către care se îndreaptă Uniunea Europeană, cea a neoprotecționismului.

Ne bucură faptul că eforturile și acțiunile UNTRR și ale membrilor săi, alături de cele ale asociațiilor din Est, s-au dovedit hotărâtoare în decizia Comisiei Europene. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că decizia de a iniția procedura de infringement împotriva Germaniei este doar primul pas și că munca UNTRR și a membrilor săi nu se va opri până când oficialii germani nu vor hotărî ca legea salariului minim să nu se mai aplice transportatorilor din alte țări”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.

UNTRR a organizat două acțiuni de protest – una în data de 18 martie la ambasada Germaniei din România și alta în data de 25 martie la Bruxelles, în fața Parlamentului European.

La protestul din data 18 martie, de la ambasada Germaniei din România, delegația UNTRR, formată din Ion Lazăr, director general Lazăr Internațional, Cristian Băciucu, Director General Rombus Transport, Constantin Isac, Vicepreședinte UNTRR, și Radu Dinescu, Secretar General UNTRR, a fost primită în audiență de către Excelența Sa, Domnul Werner Hans Lauk, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Sebastian Gromig, Șeful Secției Economice și Comerciale, și Cristina Raiciu, oficial Secția Economică.

Delegația UNTRR a reclamat, la acel moment, faptul că legea salariului minim creează un precedent periculos, deoarece se aplică și altor țări, dar și faptul că modul de prezentare a fost incomplet, nefiind făcut în limba fiecărui stat membru UE deși efectele le vizau și pe acestea și fără a se înțelege clar nici astăzi cerințele autorităților germane către transportatorii români.

Acțiunile de protest ale UNTRR împotriva legii salariului minim din Germania au continuat și în data de 25 martie, când împreună cu MKFE, ZMPD, CESMAD Bohemia și LINAVA – asociațiile transportatorilor rutieri reprezentând companii de transport din Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Lituania – au semnat o petiție comună adresată Parlamentului European care a fost înmânată domnului Istvan Ujhelyi – vicepreședinte al Transporturilor PE și Comitetul de Turism, în timpul protestului organizat la Bruxelles, în fața Parlamentului European.

În data de 19 mai, Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de infringement împotriva Germaniei în legătură cu punerea în aplicare a Legii salariul minim pe economie pentru sectorul transporturilor. În urma unui schimb de informații cu autoritățile germane și o evaluare juridică detaliată a măsurilor germane, Comisia a transmis Germaniei o Scrisoare de Notificare Oficială, fiind primul pas în cadrul procedurii de infringement.