Stiri: Logistica

Transportatorii rutieri: Preţul RCA va creşte extrem de mult. Firmele mici vor intra în faliment

14.12.2015

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a sesizat Comisia Europeană și Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) privind colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din ţara noastră, în condițiile în care tarifele încep de la 3.000 euro și trec de 25.000 de euro pentru un camion cu cinci ani vechime. Asociaţia  solicită celor două instituții găsirea unor soluții imediate pentru evitarea blocării acestei piețe.

Conform acesteia, preţul unei poliţe RCA a crescut cu minimum 300% din 2014 până în prezent, în condiţiile în care componentă a activității de transport rutier nu a crescut cu 300% – nici volumul, nici marja, nici profitul.

„1 ianuarie 2016 marchează aplicarea Solvency II ceea ce va conduce la o nouă majorare a costurilor asigurărilor RCA/carte verde. Având în vedere că asigurarea RCA-carte verde este obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă țară semnatară a Sistemului Carte verde, aceasta nu ar trebui să te împingă în faliment sau la imposibilitatea de a plăti valori uriașe RCA, ajunse să egaleze valoarea autovehiculului asigurat”, precizează reprezentanţii UNTRR.

Imposibilitatea firmelor de transport de a plăti aceste sume pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier și la mutarea în alte țări a firmelor medii și mari de transport rutier din România, iar cei care vor rămâne în sistem vor ajunge să plătească preţuri de peste 1.000 euro pentru un Logan.

„Lipsa de măsuri ale autorităților față de piața RCA din România aduce această piață aproape de colaps. Pentru a evita situația, UNTRR îi invită pe toți cei interesați și afectați la mitingul de protest pe care îl organizează marți, 15 decembrie 2015, ora 10:00, în Piața Constituției”, conform Asociaţiei.