Stiri: Logistica

Transportatorii rutieri solicită eliminarea supraaccizei

02.09.2015

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România solicită autorităților române să elimine supraaccizarea începând cu data de 1 ianuarie 2016. Conform Uniunii Transportatorilor restituirile sunt relativ mici, de doar 0,8 la sută, din cele estimate inițial, cauza fiind birocratizarea excesivă și perioadele de rambursări extrem de lungi și impredictibile.

În același timp reprezentanții UNTR spun că în primele șase luni ale lui 2015 a fost returnat către transportatori doar un procent de 0,8 la sută din bugetul alocat schemei de restituire a accizei pentru anul în curs. Acest lucru dovedește că această facilitate nu funcționează și că supraaccizarea pentru combustibil ar trebui să fie eliminată cât mai rapid, începând cu 1 ianuarie anul viitor, așa cum prevedea inițial Codul Fiscal.

Conform datelor Uniunii Transportatorilor din România pentru intervalul ianuarie – iulie 2015 a fost restituită suma de 4,98 milioane de lei, adică 1,12 milioane de euro, către transportatori. Suma este corespunzătoare cu 172 de cereri, asta chiar dacă bugetul estimat pentru 2015 este de 626,5 milioane de lei, 140, 8 milioane de euro.

Transportatorii români privesc cu neîncredere ultimele discuții din jurul Codului Fiscal care prevăd menținerea supraaccizei la carburanți până la 1 ianuarie 2017. Ne bucură reducerea TVA de la 24% la 20%, deoarece înseamnă o scădere a prețului la motorină, însă suntem îngrijorați de menținerea accizei suplimentare, deoarece, până în prezent, nu a adus efectele scontate – încasările la buget au scăzut, schema de rambursare nu funcționează, iar kilometrii de autostradă promiși nu au fost realizați. În ceea ce privește restituirea de accize, lipsa de coerență și funcționalitatea dezastruoasă fac inutilă măsura și toată lumea pierde”, a declarat Radu Dinescu, Secretarul General al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România.

Uniunea Transportatorilor a atras în nenumărate rânduri atenția cu privire la schema de rambursare a accizei și la faptul că aceasta este nefuncțională. Măsurile trebuie luate cât mai rapid pentru evitarea haosului și falimentarea transportatorilor pe viitor.