Centru servicii bancare

Tranzacţie importantă pe piaţa bancară din România

27.07.2017

Banca Națională a Greciei a anunţat că a semnat un acord cu OTP Bank România pentru cumpărarea pachetului său de acțiuni deținute la Banca Românească, în valoare de 99.28%. Preluarea implică acțiunile Băncii Românești (BROM) deținute de Banca Națională a Greciei (NBG – entitate comercială), precum și cumpărarea portofoliului suplimentar din ţara noastră aparținând altor subsidiare ale NBG.

Reprezentanții celor două bănci au semnat acordul privind achiziționarea Băncii Românești, însă părțile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacției.

Finalizarea acordului este supusă aprobării autorităților de supraveghere.

„OTP Group va colabora îndeaproape cu Banca Națională a României pentru obținerea aprobărilor necesare. În urma finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România (OBR) va crește la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piața bancară din România (conform cifrelor din 2016). Societe Generale Corporate & Investment Banking a acționat în calitate de Consilier Financiar Unic al OTP Group în legătură cu tranzacția”, a anunţat instituţia.

Această achiziție arată faptul că OTP Bank are o bază solidă, o bună capitalizare și o lichiditate remarcabilă, iar conducerea băncii este determinată să își consolideze prezența în regiune, spune László Wolf, Director General Adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank, în legătură cu semnarea acordului.

„Această tranzacție este un pas important către atingerea scopului strategic al OTP Group. Strategia noastră de achiziție se concentrează, în primul rând, pe piețe cu perspective bune de dezvoltare, unde considerăm că este posibilă atingerea unei dimensiuni optime pe piață și capitalizarea sinergiei costurilor. Acest acord este o etapă importantă în evoluția OTP Bank România. Lucrăm împreună ca să ne asigurăm că fuziunea are un impact pozitiv asupra clienților ambelor bănci. Acest lucru nu implică doar un acces mai facil la sucursalele băncii, dar și îmbunătățirea calității serviciilor. Ne așteptăm ca finalizarea tranzacției financiare să aibă loc la începutul anului 2018, după validarea acesteia de către autoritățile competente”, a adăugat acesta.

Directorul General Adjunct al OTP Bank a mai spus că OTP Group dorește să investească în continuare pe piața din România, dar noi tranzacții vor fi luate în considerare doar după finalizarea cu succes a integrării actuale.

„Vom face tot posibilul să realizăm un proces ușor de integrare, atât pentru clienții, cât și pentru echipa Banca Românească. Activele strategice și abilitățile echipelor celor două bănci ne oferă posibilitatea abordării business-ului din noi perspective, întrucât OTP Bank devine cea mai importantă bancă de dimensiune medie din țară. Datorită activității sale de creditare susținute, noua instituție va contribui la dezvoltarea economiei românești prin sprijinirea și finanțarea mai intensă a IMM-urilor și a companiilor. Noua structură va fi construită în jurul culturii OTP Bank care atrage și dezvoltă indivizi talentați în mod constant, încurajează munca în echipă și își asumă un rol proactiv în educația financiară. Am început inițial cu module de formare financiară pentru angajații noștri, iar acum oferim astfel de cursuri pentru tineri adulți și părinții acestora”, a subliniat László Diósi, Directorul General al OTP Bank România.

 

 

Citiți și despre: