Stiri: Finante

Lichiditate BVB

Tranzacţii în creştere pe Bursa de Valori Bucureşti, în perioada ianuarie – iulie 2021

13.08.2021

Tranzacţii Bursa de Valori Bucureşti. Investitorii prezenți la Bursa de Valori București (BVB) și-au intensificat activitatea de tranzacționare în primele şapte luni ale acestui an, ceea ce a determinat ca valoarea cumulată a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente să depășească 10,4 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.

Acest nivel corespunde unui ritm de creștere de 56,6%, comparativ cu perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Defalcat pe clase de active, tranzacțiile totale realizate pe Piața Reglementată pe segmentul de acțiuni au fost de 5,8 miliarde lei, iar pe segmentul de obligațiuni de 4,2 miliarde lei. Valoarea totală de tranzacționare pentru produsele structurate a fost de 411 milioane lei și de 21 milioane lei pentru unitățile de fond, la nivelul primelor şapre luni.

Tranzacţii Bursa de Valori Bucureşti. Lichiditatea medie zilnică

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 55,4% în primele șapte luni comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, de la 46,1 milioane lei (echivalentul a 9,6 milioane euro) la 71,6 milioane lei (echivalentul a 14,6 milioane euro). Defalcat pe tipuri de instrumente financiare, acțiunile au generat o lichiditate medie zilnică de aproximativ 40 de milioane lei, instrumentele cu venit fix 29 milioane lei, în timp ce 3 milioane lei a fost rulajul zilnic pe segmentul produselor structurate și al unităților de fond.

Noi valori record

La nivelul lunii iulie, piața de capital și-a continuat ascensiunea și a atins noi valori record. În ședința de tranzacționare din 14 iulie, indicele BET a atins pentru prima dată în istorie nivelul de 12.055 puncte. La finalul aceleeasi ședințe, indicele BET-TR a afișat un nivel record de 21.002 puncte. Până la finalul lunii iulie, piața s-a retras ușor, însă a rămas în zona maximelor istorice. Într-un astfel de context, evoluția pieței de capital a adus investitorilor câștiguri potențiale semnificative. Astfel, creșterea oferită investitorilor de pe piață de capital a fost de 25% în primele şapte luni prin prisma indicelui BET-TR și de 20% prin prisma indicelui BET.

Tranzacţii Bursa de Valori Bucureşti. „Un adevărat mall investiţional”

„Bursa românească a devenit un adevărat mall investițional: aceeași platformă găzduiește acum o gamă mult mai largă de companii și oferă expunere către noi sectoare care au lipsit din piața de capital sau care au fost prea puțin reprezentate. Rezultatul este că atractivitatea bursei a crescut, atât pentru emitenți, cât și pentru investitori. Am reușit să depășim dilema în care bursa a fost prinsă în urmă cu mulți ani: dacă e nevoie mai întâi de mai mulți investitori sau de mai multe companii. Răspunsul pe care piața l-a dat este că odată ce au curs mai fluid listările, investitorii au început să apară. Este esențial, însă, să privim acest fenomen în contextul în care piața de capital a atins lună de lună noi maxime istorice, iar perspectiva unei inflații în creștere a determinat tot mai mulți români să găsească o serie de canale mai eficiente pentru economiile lor,” a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Activitatea investițională la BVB și-a continuat parcursul ascendent în prima parte a anului, după rezultatele record obținute în 2020, când investitorii prezenți pe bursa românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.

Impactul asupra economiei

„O piață de capital puternică are impact pozitiv asupra economiei. Creșterea economică poate fi susținută și accelerată prin intermediul bursei întrucât finanțarea companiilor românești este asigurată tot mai des și consistent de mecanismele pieței de capital. Avem premise foarte bune să ne consolidăm statutul de Piața Emergentă și ne dorim că românii să investească mult mai mult în economia românească. Pentru acest lucru, este nevoie că trendul listărilor să continue și toți participanții la piață, alături de BVB, fac eforturi că acest fenomen al listărilor accelerate să devină o normalitate pe bursa locală,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Tranzacţii Bursa de Valori Bucureşti. Valoarea de piaţă a companiilor listate

Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a BVB a depășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei. Astfel, capitalizarea societăților românești prezente pe segmentul principal al bursei de la București a fost de aproximativ 126 miliarde lei, echivalentul a 25,6 miliarde euro.

Citeşte Evoluţie BVB mai 2021. Investitorii devin tot mai activi