În al treilea trimestru din 2013, activitatea de tranzacţionare în sectorul bunurilor de consum a înregistrat un uşor declin, faţă de trimestrul anterior. S-a marcat astfel, cel mai scăzut nivel trimestrial în ceea ce priveşte volumul de tranzacţii din ultimele 12 trimestre analizate, potrivit unui studiu EY, Pent-up deal momentum.
De asemenea, valoarea totală a tranzacţiilor a scăzut dramatic. Principala cauză a fost reprezentată de lipsa mega-tranzacţiilor estimate să aibă loc în această perioadă.
În perioada analizată au fost anunţate 285 de tranzacţii în sectorul bunurilor de consum, într-o uşoară scădere, de 3%, comparativ cu trimestrul 2 din 2013. Totuşi, scăderea nu este atât de abruptă, precum cea de 15% înregistrată între trimestrele 1 şi 2 din acelaşi an.
Per total, valoarea anunţată a tranzacţiilor a fost de 15 miliarde de dolari, în trimestrul al treilea neavând loc niciuna dintre mega-tranzacţiile de peste 5 miliarde de dolari anunţate şi s-au finalizat doar 4 tranzacţii care au avut o valoare de peste 1 miliard de dolari.
“Fluctuaţia lunară a statisticilor activităţii de tranzacţionare poate fi influenţată major de momentul ales pentru anunţarea tranzacţiilor. Cu toate acestea, estimăm că vom asista la o creştere a interesului pentru tranzacţii în sectorul bunurilor de consum, atât din partea celor dornici să cumpere, cât şi a celor care doresc să vândă”, au explicat reprezentanţii EY.
Studiul mai arată că pieţele emergente ocupă primele 10 poziţii în topul activităţii de tranzacţionare, în ciuda încetinirii generale înregistrate, în aceste regiuni continuând să se deruleze o activitate intensă
Dintre cele mai importante 10 tranzacţii finalizate în acest trimestru, patru au fost efectuate de companii din America Latină iar trei au avut ca ţintă companii din China şi Hong Kong.
În plus, fondurile private de investiţii devin mai active, numărul total de tranzacţii realizate de acestea avansând la 63 de tranzacţii în perioada analizată, de la 53 în trimestru anterior.