Stiri: Economie

Tratatul comercial între UE și Canada, aprobat în Parlamentul European

16.02.2017

Tratatul comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA) a fost aprobat ieri la Strasbourg, în plenul Parlamentului European. Responsabil pentru tratat din partea Grupului Social-Democrat din Parlamentul European a fost europarlamentarul român Sorin Moisă.

Acesta a precizat că motivul fundamental pentru care a susținut cu tărie CETA este simplu: tratatul este bun pentru România.

„Este bun economic, în special pentru IMM-urile românești din domenii precum mașini și echipamente electrice, construcții navale, medicamente, mobilă, agricultură, îmbrăcăminte, textile, ceramică. În toate aceste domenii se elimină taxele vamale la exporturile europene în Canada, se simplifică birocrația vamală și se facilitează trimiterea de personal calificat în Canada pentru a presta servicii precum mentenanța în faza de post-vânzare. Singurul domeniu unde ar fi existat un pericol real pentru România de expunere la concurență din partea Canadei ar fi fost cel al cărnii de pasăre, care mă bucur să confirm că a fost complet exclus de la liberalizare în CETA”, a afirmat Sorin Moisă

De asemenea, potrivit europarlamentarului, acordul este bun pentru România și pentru că va înlocui automat, în momentul intrării definitive în vigoare, acordul existent între Canada și România privind protejarea investițiilor, cu noi prevederi, care prin claritate și precizie exclud posibilitatea abuzurilor din partea investitorilor străini împotriva Statului Român.

„În sfârșit, dar de asemenea foarte important, este bun pentru că duce la consolidarea relațiilor economice, politice și de securitate între Europa și un partener NordAtlantic important al UE și României, într-un moment de mare incertitudine geopolitică”, a completat acesta.