Slide

Finante

Trecerea la euro: beneficii și dezavantaje

01.11.2015

Care sunt efectele asupra românilor atunci când moneda națională se va schimba? Fluctuațiile monedei euro sunt cunoscute de toată lumea, dar ceea ce nu știu cei mai mulți este faptul că euro este moneda pe care o folosesc peste 337,5 milioane de oameni din întreaga lume. Nu mai puțin de 19 țări din zona euro utilizează această monedă ca mijloc de plată în fiecare zi, ajutând astfel să devină a doua monedă internațională ca importanță, după dolar.

Statisticile oficiale făcute publice de Uniunea Europeană arată însă faptul că euro este mai puternic decât dolarul în ceea ce privește numeralul aflat în circulație, iar introducerea monedei a avut loc în anul 1999, chiar la 1 ianuarie, zi în care a devenit de altfel moneda oficială pentru 11 state membre.

Primele beneficii pe care le pot vedea oamenii sunt facilitarea plăților la călătorii, o parte importantă din piața unică ce crește și se dezvoltă în prezent, eliminând schimburile monetare atât de anevoioase pentru mulți dintre noi.

 

Numele “euro” a fost ales în anul 1995, la Madrid, de către Consiliul European

 

Din leu, în euro

Oficialii Băncii Naționale spun că țara noastră ar trebui să treacă la moneda euro în anul 2019, obiectiv pe care guvernatorul Mugur Isărescu l-a declarat public în mai multe situații, dar despre care acesta spune că este și foarte ambițios. Pe lângă schimbările de mentalitate ale oamenilor, schimbarea monedei naționale va avea multe alte efecte, unele benefice și altele mai puțin benefice asupra economiei, dar cu toate acestea modificarea este văzută ca fiind absolut necesară în spațiul economic actual.

Contrar a ceea ce consideră mulți, pentru adoptarea monedei euro, o țară este nevoită să îndeplinească foarte multe criterii. În primul rând este vorba despre criterii economice, un stat trebuie să dețină dovada faptului că economia este pregătită în acest sens. Urmează desigur pregătirile juridice, întrucât banca centrală națională trebuie să fie și ea pregătită în acest sens.

Riscuri

Toate acțiunile care au loc ca urmare a trecerii de la o monedă națională la euro sunt unele extrem de complexe. De ce sunt acestea atât de necesare? În cazul în care nu sunt realizate în mod corect, atunci prețurile vor fi incorect schimbate, iar oamenii vor fi debusolați cu privire la moneda de schimb.

Desigur, Comisia Europeană și alte instituții dedicate oferă suport și sprijin în acest sens, dar doar autoritățile locale pot fi direct implicate în educarea oamenilor cu privire la schimbare și o bună comunicare cu mediul de afaceri, pentru a înțelege și aplica în mod corect toate modificările necesare.

 

Simbolul € este inspirat de litera grecească epsilon, find în același timp și prima literă a cuvântului “Europa” scris în alfabetul latin, iar cele două linii paralele din acesta simbolizează stabilitatea

 

Avantaje și dezavantaje

Primul mare avantaj pe care îl oferă trecerea la moneda euro unui stat este reducerea schimbărilor bruște monetare și financiare. Mai mult decât atât, împrumuturile economice devin mult mai stabile, iar dobânzile se vor stabiliza și ele pe termen lung, ca urmare a utilizării unei monede unice.

Analiștii economici adaugă faptul că se va elimina schimbarea ratei de schimb în Zona Euro, iar transparența prețurilor, la nivel internațional, va fi una foarte ridicată.

Nu în ultimul rând, companiile care lucrează cu societăți de peste granițe se vor putea bucura de schimburi externe facile și de creșterea în volum a acestora.

Toate acestea vor ajuta economia să se dezvolte susținut, mai ales datorită eliminării pierderilor privind tranzacțiile valutare la nivel înalt.

Desigur, nu a existat până în prezent nicio țară în care oamenii să primească aceste modificări cu brațele deschise. Asta pentru că obișnuința oamenilor și frica de schimbare, mai ales de creștere a prețurilor, sunt atât de ridicate încât momentul este privit de toată lumea cu foarte multe semne de întrebare.

Printre principalele dezavantaje majore ale trecerii la euro se numără dificultatea de a avea o paritate corectă, dar și inexistența posibilității de a utiliza rata de schimb pentru a micșora efectele negative ale unor posibile șocuri economice.

Mai mult decât atât, atunci când un stat pierde controlul asupra propriei monede naționale există riscul unui dezechilibru economic puternic, cu efecte pe termen lung pentru toate sectoarele economice din respectivul stat.

Toate aceste efecte pot fi însă eliminate sau măcar atenuate dacă sincronizarea se face treptat și planificat, astfel încât economia să fie una cât mai apropiată de cea din statele din zona euro.

 

Există foarte multe elemente de securitate ale bancnotelor euro: filigranul, firul de siguranţă şi folia cu hologramă

 

Majorarea investițiilor străine

Euro poate ajuta România să devină o țară mai atrăgătoare pentru investitorii de peste granițe? Răspunsul tuturor specialiștilor este unul afirmativ, iar motivul este unul foarte simplu: odată ce va exista o monedă unică, investitorii vor putea analiza mult mai facil care este nivelul investiției și cel al profitabilității.

Toate aceste schimbări aduc, desigur, o majorare a salariilor angajaților, dar și o micșorare a ratei șomajului, date fiind inaugurările de noi companii care au nevoie de forță de muncă. Istoria ultimilor ani ne demonstrează faptul că investițiile străine au dus la o creștere serioasă a salariilor și chiar dacă angajații din România sunt departe de a câștiga la fel de mult precum colegii din aceeași companie cu sediul în alte țări, realitatea arată faptul că nivelul salarial este unul într-un trend ascendent.

Desigur, trecerea la euro nu este singura soluție pentru a asigura dezvoltarea investițiilor străine, birocrația, avantajele competitive, cererea, specializările forței de muncă sau mediul fiscal ostil sunt doar câteva dintre problemele pe care România le confruntă în prezent.

Pentru a asigura o trecere corectă din punct de vedere economic la moneda euro și pentru a putea privi această modificare ca o oportunitate pentru mediul de afaceri, pregătirile autorităților sunt unele constante, astfel încât anul 2019 să fie momentul potrivit.