Stiri: Companii

Trei reguli simple pentru amenajarea unui spaţiu de muncă sănătos

03.11.2015

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 15 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Companiile din ţara noastră își pot transforma, pentru a asigura nevoile de confort fizic şi psihic al salariaţilor, spațiile de birouri în zone sănătoase, corect adaptate la cerințele cotidiene, în doar trei paşi simpli, conform Techno Office.

„Companiile prezente pe piața locală au început să țină cont de faptul că un angajat sănătos și fericit este mai productiv decât unul bolnav și frustrat. Iar deși țara noastră este cunoscută și pentru o forță de muncă low-budget, companiile au început să investească din ce în ce mai mult în confortul angajaților”, a declarat Iuliana Carata, cofondator Techno Office.

Cele mai importante aspecte care ajută la menținerea unui ambient sănătos la job au legătură utilizarea unui mobilier adecvat, instaurarea unor zone de recreere, precum și inițierea unor programe flexibile pentru angajați.

Ergonomie

Alegerea unui mobilier ergonomic trebuie să țină cont de mobilitatea pe care o permite angajatului, iar selectarea produsului, trebuie aibă în vedere şi materialele din care este confecționat, efectul asupra organismului și durabilitate.

„Corpul nostru nu este conceput pentru şezut ore îndelungate pe scaun, dimpotrivă. Avem nevoie de tensiuni alternative, mișcări neregulate și non-repetitive pentru a funționa corect, inclusiv mental. Amorțeala, oboseala și stresul somatic sunt primele efecte ale nerespectării acestei realități. Iar timpul în care un angajat stă țintuit în scaun îi afectează performanța mai mult decât ne imaginăm.  De aceea, un scaun ergonomic cu reglaje și mecanisme adecvate,  trebuie să ne scutească măcar de durerile lombare, cervicale sau binecunoscutele crize de nerv sciatic. Și calculând pierderile, aflăm că puține companii își permit luxul unui scaun ieftin”, a completat, la rândul său, Mircea Ilaş, Designer Techno Office.

Zone de relaxare

Companiile mai pot oferi angajaților şi o amenajare informală a spațiilor comune, precum sălile de ședință sau chiar o încăpere special dedicată pauzelor de relaxare.

În plus, în jur de 70% dintre companiile care își amenajează birourile, în special cele care activează în industriile de media, publicitate, IT și FMCG, aleg să ofere angajaţilor şi un spațiu de relaxare destinat, cel mai adesea, prezentărilor, brainstorming-urilor sau discuțiilor informale.

Programe flexibile

Cu toate că în marile companii din afara ţării angajații au deja posibilitatea unor programe prin care pot profita de mobilitatea oferită de era tehnologiei, în România, numărul companiilor care pun la dispoziția angajaților programe flexibile este foarte mic.

În plus, Techno Office recomandă și alternarea muncii de birou cu cea desfășurată pe teren, ocazie prin care angajatul își poate destinde atât corpul, cât și mintea.