Slide

Editia IULIE

Trend nou în companii: reciclarea selectivă

Trend nou în companii: reciclarea selectivă

01.07.2015

Cum poți transforma societatea pe care o conduci în una prietenoasă cu mediul înconjurător? Eforturile țării noastre privind colectarea selectivă a deșeurilor sunt abia la început. Până în 2020, potrivit normelor Uniunii Europene, România trebuie să ajungă să recicleze jumătate din deșeurile aruncate de oameni, iar în prezent procentele nu sunt nici de departe unele ridicate.

Dacă autoritățile organizează în mod constant evenimente prin care invită oamenii să lase în fața caselor electronicele și electrocasnicele de care nu mai au nevoie, în companiile din țară lucrurile sunt mult mai dezvoltate. Un nou trend benefic prinde contur în marile corporații și nu numai. Angajații sunt informați cu privire la existența unor zone speciale, unde aceștia pot aduce de la hârtia ce trebuie aruncată, până la baterii și ambalajele de plastic de care nu mai au nevoie. Astfel, selectarea deșeurilor este facilă și corectă, iar puterea exemplului și a obișnuinței reprezintă în cele din urmă succesul la nivelul educării populației.

Statistici clare

În luna aprilie a acestui an, un raport Eco-Rom Ambalaje arata faptul că toată cantitatea de deșeuri reciclate de la populație de către companii a crescut în 2014 cu 55%, la 54.126 de tone.

Nici companiile nu s-au lăsat mai prejos, nu mai puțin de 3.056 de societăți număra portofoliul Eco-Rom Ambalaje la finalul anului trecut, în creștere cu 7% față de anul 2013. Firmele au început așadar nu doar să conștientizeze importanța colectării selective, dar să și investească susținut în campanii de informare și programe educaționale pentru angajații lor. Mai mult decât atât, acestea au investit în infrastructura de colectare separată a deșeurilor.

Exemple în acest sens sunt companii precum Bergenbier, Coca-Cola HBC sau Argus, unde angajații colectează selectiv gunoiul de la birou de ani de zile.

Pași simpli, de urmat

Ne petrecem cu toții mare parte din zi la birou, iar acțiunile care intră în reflex în această perioadă ne vor urma și atunci când ajungem în propriile case. Cea mai importantă “unealtă” prin care angajații pot fi educați să arunce selectiv gunoiul, pentru a putea asigura revalorificarea acestor materiale în viitor, este puterea exemplului. Așadar, dacă salariații vor vedea că managementul companiei acționează într-o anumită direcție, că societatea în care lucrează susține o anumită cauză, atunci șansele ca ei să acționeze în conformitate cu aceste reglementări sunt mult mai mari.

Prima investiție și poate cea mai importantă este cea prin care fiecare departament al unei companii are un loc special unde angajații să poată lăsa deșeurile, în funcție de specificul acestora.

Al doilea pas recomandat este realizarea unei campanii de informare. Acest lucru nu necesită o investiție din punctul de vedere al bugetului, se pot trimite newslettere interne sau poate să fie stabilită inclusiv o ședință specială prin care oamenii să afle despre existența și importanța spațiilor speciale pentru reciclare.

Pot exista, desigur, persoane care să nu se conformeze și nici să nu simtă nevoia de a se gândi la ce se întâmplă cu deșeurile pe care le produc, după ce acestea sunt aruncate. Tocmai de aceea, inițiative creative de tipul unor mici concursuri pot reprezenta pasul de care este nevoie pentru a impulsiona angajații să fie mai atenți la destinația deșeurilor produse. Nu puține sunt companiile mari care oferă salariaților bonusuri simbolice sau chiar premii tentante dacă se dovedesc a fi atenți la mediul înconjurător.

Departamentul de comunicare internă poate organiza luna reciclării, o lună întreagă prin care angajații să primească zi de zi informații cu privire la modul în care grija fiecăruia are efecte benefice asupra viitorului tuturor. La finalul acesteia, cei care au reciclat cel mai mult pot primi câteva zile libere în plus sau un mic bonus în  bani.

Micile eforturi nu vor rămâne nerăsplătite, potrivit unui studiu realizat de Opinion Research Corporation în Statele Unite ale Americii, 88% dintre angajații companiilor care susțin cauze de mediu se mândresc cu valorile societății în care lucrează, deci imaginea companiei este cu mult îmbunătățită, iar angajații fericiți au desigur un randament mult mai mare decât cei care nu simt că locul de muncă le aduc și altă satisfacție pe lângă salariul de la finalul lunii.

Companiile care susțin și investesc așadar în colectarea selectivă a deșeurilor au un aport benefic în reducerea cantității de energie și de materii prime necesare producerii de noi produse, ajută la reintrarea în circuitul economic a unei cantități mari de materii prime și nu în ultimul rând au grijă să nu polueze și mai mult apa și aerul și micșorează riscurile asupra sănătății oamenilor.

Obligații 

Instituțiile publice, dar și companiile din România sunt obligate să aibă un angajat care să fie specializat în managementul deșeurilor. Legislația prevede că în caz contrar, societățile pot fi amendate de reprezentanții Gărzii de Mediu cu sancțiuni cuprinse între 15.000 și 30.000 de lei.

Becurile, componentele de calculator și chiar hârtiile sunt pe lista deșeurilor de care trebuie să aibă grijă specialistul desemnat, iar cei care lucrează cu deșeuri foarte periculoase precum substanțe toxice, cauciucuri sau materiale radioactive au un status special în lege.

Angajatul responsabil trebuie să fi finalizat un curs special și are obligația să se asigure că societatea are încheiat un parteneriat cu firme care să ridice, evalueze și refolosească deșeurile potrivit reglementărilor în vigoare.

Topul orașelor în care se reciclează 

Potrivit Eco-Rom Ambalaje, cele trei localități din țara noastră care s-au remarcat în ultimul timp privind reciclarea sunt Zalău, Sfântu Gheorghe și Ploiești.

Pentru acest raport s-au luat în considerare cantitățile de deșeuri de ambalaje colectate pe cap de locuitor, precum și calitatea soluțiilor și reducerea problemelor din sistem.

În Zalău fiecare locuitor este responsabil pentru colectarea a aproximativ un kilogram de deșeuri lunar. Cantitatea reprezintă triplu față de media din România. În Sfântu Gheorghe, ambalajele sunt depuse corect, în containerele speciale, în proporție de peste 99%, locuitorii orașului înțelegând importanța acestui lucru. Ploieștiul a fost orașul ce s-a confruntat mult timp cu furturile deșeurilor reciclabile din containere. Cu toate acestea, autoritățile au luat măsuri radicale, prin amenzi pentru cei care făceau acest lucru, iar acum cantitatea de deșeuri colectate s-a majorat cu 30% față de anul trecut, ajungând astfel ca peste 90% din populație să depoziteze corect deșeurile.