Stiri: Finante

Listare BVB regulament 2022.

Trendul listărilor la BVB va continua în 2018

07.12.2017

Şi în 2018, trendul listărilor va continua la Bursa de Valori București (BVB), în timp ce dividendele semnificative vor ține capul de afiș și anul viitor. Sectoarele bancar și energetic vor fi și mai atractive pentru investitori, iar piața românească de capital are potențial de creștere spre maxime istorice, au afirmat analiștii invitaţi în cadrul unei dezbateri organizate de operatorul pieței de capital.

„Dacă mă întreba cineva acum un an, nu bănuiam că vom avea cinci listări în 12 luni. Îmi amintesc că acum 4-5 ani se vehicula că MedLife se va lista la Varșovia sau Londra și puțini se așteptau să vadă această listare la București”, a spus Mihai Căruntu, senior analist piața de capital în cadrul Băncii Comerciale Române.

Marius Pandele, analist în cadrul Prime Transaction, a spus că în 2017 s-au listat multe companii la BVB și se remarcă o tendință către listări care poate să continue și să se autoreplice în 2018.

O zonă cu mult potențial este și cea a dividendelor, susțin analiștii, pentru că statul va avea nevoie de bani.

„Ne putem aștepta ca memorandumul cu 90% distribuție a dividendelor să fie de actualitate și în 2018, ceea ce ar însemna niște randamente potențiale destul de mari: Transgaz are poțențial undeva la 13% randament al dividendelor raportat la prețul din piață la momentul de față, Romgaz și Nuclearelectrica au potențial de peste 10%, cu condiția ca ultimul trimestru din 2017 să aducă rezultate asemănătoare celor din ultimul trimestru din 2016”, a mai spus Pandele.

De asemenea, Mihai Căruntu spune că Bursa de Valori București confirmă statisticile piețelor mature: peste 50% din randamentul mediu anualizat al companiilor listate la BVB vine din dividende.

„Acest lucru presupune un raport rentabilitate-risc mai atractiv din punctul meu de vedere față de alte piețe din Europa Centrală și de Est. Estimarea mea pentru 2018 este un randament mediu al dividendelor de 6-7% pentru principalele titluri listate la BVB”, a precizat Căruntu.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, estimează ca prețul în creștere al petrolului să facă mai atractiv sectorul energetic.

„Uitându-ne la cerere și ofertă pe plan internațional, e mai degrabă de așteptat să nu asistăm prea curând la o perioadă de prețuri scăzute ale petrolului, de 30-40 de dolari pe baril. Astfel, companiile petroliere vor face profituri și vor relua investițiile”, a declarat Dumitrescu.

Grațiana Ordean, analist financiar senior în cadrul Băncii Transilvania, a precizat că sectorul bancar va fi unul atractiv pentru investitori în 2018.

„Considerăm că sectorul în sine e subevaluat. Spre exemplu, în 2007 creditele erau puțin peste nivelul depozitelor, iar acum creditele sunt mult sub acest nivel, la aproape 70%, deci mă aștept ca acest sector să beneficieze de revenirea economică,” a spus Ordean.

În ceea ce privește evoluția indicelui BET, Grațiana Ordean preconizează că, în măsura în care suporturile actuale se mențin, am putea vedea indicele BET tinzând spre 9.000 de puncte în următoarele 12 luni. Tot la creșteri se așteaptă și Ovidiu Dumitrescu, care consideră că piața de capital va evolua în direcția maximelor istorice.

La finalul lunii noiembrie, BET, indicele principal al pieței, care măsoară evoluția celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a reușit să mențină un plus de aproape 10 procente și a închis luna la un nivel de 7.796 puncte, cu 700 de puncte peste nivelul la care începuse anul 2017.

După primele 11 luni, indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu aproape 20% și a închis ultima ședință din noiembrie la un nivel de 10.483 puncte.