FMCG

Trenduri in FMCG

Trenduri pentru piața FMCG în 2023

01.02.2023

Trenduri pentru piața FMCG în 2023. Veniturile din industria bunurilor de larg consum vor crește cu aproximativ 7-9% în acest an, conform estimărilor specialiștilor. Companiile care activează pe piața FMCG (Fast Moving Consumer Goods) încep noul an în mod pozitiv, estimând creșteri puternice, în ciuda temerilor privind o posibilă recesiune mondială. În plus, acestea se așteaptă la o temperare a inflației și la o creștere a cererii din partea consumatorilor.

Anul trecut, industria FMCG a întâmpinat două mari provocări – marjele de profit reduse și cererea în scădere. Însă aceste aspecte urmează să se îmbunătățească în acest an, spun experții din industria FMCG.

Agenția de cercetare CRISIL preconizează că veniturile din sectorul FMCG vor crește cu aproximativ 7-9% în acest an, peste media ultimilor ani, care s-a situat în jurul valorii de 5%.

Veniturile din sectorul FMCG vor crește cu aproximativ 7-9% în anul 2023

Piața FMCG, una dintre cele mai dinamice din lume

Piața produselor de larg consum (FMCG) este una dintre cele mai dinamice și competitive din lume. FMCG se referă la produsele care sunt cumpărate frecvent, cum ar fi alimente, băuturi, produse de îngrijire personală, produse de igienă și de uz casnic. Aceste produse sunt esențiale pentru viața de zi cu zi și sunt vândute în magazinele de retail de la nivel global.

Piața bunurilor de larg consum se extinde rapid, cu o creștere anuală, la nivel mondial, de aproximativ 5%. Acest lucru se datorează creșterii populației, dezvoltării economice și schimbărilor din preferințele consumatorilor.

Companiile din domeniul FMCG sunt în competiție acerbă pentru a-și atrage clienții, oferind produse inovatoare și campanii publicitare puternice. Multe dintre aceste companii au un portofoliu diversificat și o prezență globală, ceea ce le permite să se adapteze rapid la schimbările pieței și să profite de oportunitățile emergente.

Trenduri pentru piața FMCG în 2023. Companiile din domeniul FMCG sunt în competiție acerbă pentru a-și atrage clienții, oferind produse inovatoare și campanii publicitare puternice

Totuși, piața FMCG se confruntă și cu o serie de provocări. Prețurile materiilor prime sunt tot mai volatile, iar schimbările climatice și pandemia de COVID-19 au afectat producția și distribuția produselor, precum și preferințele de consum ale clienților. Companiile trebuie să fie flexibile și să găsească soluții pentru a se adapta la toate aceste provocări.

Așadar, piața FMCG este una dintre cele mai dinamice piețe din lume, cu noi trenduri care apar în mod constant.

Produsele sănătoase și naturale câștigă teren

Consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de produsele pe care aleg să le folosească. Prin urmare, există o tendință de a cumpăra produse sănătoase și naturale. Și, în acest context, producătorii de sectorul FMCG au început să se adapteze, eliminând ingredientele artificiale sau diferite chimicale care pot dăuna organismului.

La nivel mondial, există o tendință de a cumpăra produse sănătoase și naturale

Trenduri pentru piața FMCG în 2023. Produsele prietenoase cu mediul

Pe lângă produsele care conțin ingrediente naturale, se remarcă și o creștere a interesului pentru produsele eco-friendly. Consumatorii sunt tot mai preocupați de impactul pe care îl au asupra mediului și caută produse care sunt prietenoase cu mediul înconjurător.

Pe viitor vor avea de câștigat o cotă mai mare de piață companiile din FMCG care au început să ofere produse ambalate în materiale reciclabile și care utilizează  surse regenerabile de energie în procesul de producție.

Consumatorii sunt tot mai preocupați de impactul pe care îl au asupra mediului și caută produse care sunt prietenoase cu mediul înconjurător

Personalizarea produselor devine din ce în ce importantă

Personalizarea produselor devine din ce în ce importantă pe piața FMCG în condițiile în care consumatorii doresc produse care se potrivesc nevoilor lor unice. Prin urmare, companiile care reușesc să ofere opțiuni personalizate pentru produsele lor, precum și modalități de ambalare diferite în funcție de preferințe vor fi cei care vor avea un avantaj competițional important față de concurență.

Consumatorii doresc produse care se potrivesc nevoilor lor unice

Experiența de cumpărare

După perioada grea determinată de pandemia de coronavirus, în prezent, consumatorii au ajuns să nu mai fie interesați doar de produsul în sine, ci și de experiența de cumpărare. Astfel, companiile prezente pe piața FMGC ar trebui să pună un accent mai mare pe campaniile de care le desfășoară în magazinele proprii sau în supermarketuri, precum și pe modalitățile prin care pot ajunge să fie mai aproape de consumatori.

Companiile din FMGC ar trebui să pună un accent mai mare pe modalitățile prin care pot ajunge să fie mai aproape de consumatori

Marketingul digital

Și în 2023 importanța marketingului digital este în creștere. În contextul în care tot mai mulți consumatori cumpără online, promovarea în mediul online devine tot mai importantă pentru companiile din piața bunurilor de larg consum. Astfel, deși este indicat să fie prezentă și în magazinele fizice, compania trebuie să își concentrează eforturile de marketing către segmentul online, precum rețelele sociale și site-urile de comerț electronic.

Compania trebuie să își concentrează eforturile de marketing către segmentul online, precum rețelele sociale și site-urile de comerț electronic

Specialiștii afirmă că piața FMCG este una dintre cele mai dinamice și competitive industrii din lume, înregistrând o creștere constantă și având multe oportunități de dezvoltare. Companiile din acest sector trebuie să fie inovatoare și flexibile pentru a face față provocărilor care pot apărea în anul care tocmai a început și a-și extinde baza de clienți.

Citește și Topul celor mai mari companii din FMCG la nivel mondial