Tulpina Delta va fi responsabilă pentru 90% din infectările din UE la sfârșitul lunii august. Multe state UE se luptă cu pandemia şi cu creșterea cazurilor de coronavirus cauzate de tulpina Delta, fiind anunţate deja o serie de restricţii în multe dintre acestea. Specialiştii în sănătate publică afirmă că varianta Delta a COVID-19 va deveni predominantă la nivel european în luna august.
Tulpina B1.617.2 a devenit dominantă rapid la nivel mondial. În aprilie 2021, au început să fie identificate primele infectări. După aceea, în luna mai a ajuns la aproximativ 25%, iar în iunie a ajuns la peste 80% din totalul cazurilor de infecție.
În plus, întreaga Uniunea Europeană încearcă din răsputeri să vaccineze cât mai multe persoane, astfel încât acest nou val de COVID-19 să nu mai aibă acelaşi impact.
Avertismentul transmis de OMS
Hans Kluge, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa, anunţa recent că Europa va fi lovită de un nou val de infectare cu coronavirus. Conform acestuia, îngrijorarea cea mai mare este cauzată de răspândirea noii variante Delta, în contextul în care rata de vaccinare pe continent este de doar 24%.
Conform OMS, noua variantă a coronavirusului este mai contagioasă decât cea inițială, din Wuhan, și a dus deja la creșterea numărului persoanelor internate sau decedate în urma infectării.
Hans Kluge a mai spus că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei Delta.
Conform OMS, noua variantă a coronavirusului, Delta sau tulpina indiană, este mai contagioasă decât cea inițială, Alpha
În iulie 2021, tulpina Delta a coronavirusului a devenit tulpina dominantă în SUA și a adus cu ea o creștere a numărului deceselor în Statele Unite. În plus, victimele sunt aproape exclusiv persoane nevaccinate.
Specialiştii sanitari europeni au apreciat, de asemenea, că varianta Delta va fi responsabilă pentru 90% din cazurile din UE la sfârșitul lunii august.
Un grad ridicat de contagiozitate
Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale ale COVID-19. Aceasta are un grad ridicat de contagiozitate – de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.
Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.
Tulpina Delta este responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate
Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.
Atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât și într-o țară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă.
Ce simptome are tulpina Delta?
Simptomele tulpinii Delta diferă de cele ale infecţiei cu varianta clasică a coronavirus. Acestea sunt similare cu cele ale unei viroze.
Primul și cel mai important simptom al tupinii indiene este durerea de cap
Simptomele tulpinii Alpha sunt febră, tuse și pierderea mirosului și gustului. Însă, în cazul tulpinei Delta, primul și cel mai important simptom este durerea de cap. Acest simptom este urmat de durerile în gât, scurgeri nazale și febră. Tusea este abia al 5-lea cel mai comun simptom, iar pierderea mirosului sau gustului sunt destul de rare.
OMS a identificat 4 variante îngrijorătoare de COVID-19:
Alfa B.1.1.7 – descoperită în Marea Britanie
Beta B.1.351 – descoperită în Africa de Sud
Gamma P.1 – descoperită în Brazilia/Japonia
Delta B.1.617.2 – descoperită în India
Cele patru tulpine ale COVID-19
Tulpina Alfa, apărută în China
Tulpina Alfa a apărut în Anglia în septembrie 2020. Aceasta a dus la o creștere masivă a numărului de cazuri de infectare care a provocat impunerea unui nou lockdown. De asemenea, alte țări, în special din UE, au urmat exemplul Marii Britanii și au impus din nou restricții.
Varianta Alfa a devenit dominantă în Statele Unite la începutul lunii aprilie. Aceasta a fost depistată în cel puțin 172 de țări.
Tulpina Beta sau varianta africană a COVID-19
Tulpina Beta, apărută în Africa de Sud în august 2020, a dus la un avans accentuat al cazurilor de coronavirus care a copleșit statele din sudul Africii. Tulpina africană a fost confirmată, conform OMS, în cel puțin 120 de țări.
Tulpina Gamma sau varianta braziliană a COVID-19
Tulpina Gamma a fost identificată pentru prima dată în orașul brazilian Manaus în decembrie 2020. Această variantă a COVID-19 a contribuit la creşterea masivă a numărului de noi infecții în Brazilia.
Varianta braziliană a COVID-19 a fost raportată în cel puțin 72 de țări.
Tulpina Delta sau varianta indiană a COVID-19
Tulpina Delta sau varianta indiană a COVID-19 se răspândește extrem de repede, fapt ce a dus la o situație dramatică în India, țară în care spitalele și crematoriile nu au mai putut face față numărului de noi infectări și decese. Varianta Delta a fost identificată în cel puțin 96 de țări, până în prezent.
Aşadar, tulpina Delta este capabilă să declanșeze noi valuri de infectare în multe țări și regiuni puternic afectate şi de tulpinile anterioare. Din păcate, o analiză efectuată asupra evoluției din India, care are la bază modelarea matematică, arată că tulpina indiană ar putea infecta până la 50% din persoanele care au trecut anterior prin infecţia cu alte tulpini.
Citește și Cum funcţionează vaccinurile bazate pe ARN mesager?