Finante

Turismul dupa pandemia de coronavirus

Cum se va schimba turismul mondial după pandemia de coronavirus?

01.06.2020

Turismul după pandemia de coronavirus. Criza COVID-19  va avea un efect de durată mai mare asupra turismului decât asupra altor sectoare economice. Pandemia de coronavirus are un efect negativ puternic asupra turismului la nivel mondial. În timp ce unele ţări se străduiesc să îşi deschidă graniţele pentru a putea primi cât mai repede turiştii străini, specialiştii în acest domeniu spun că turismul mondial se va schimba complet chiar şi după ce vom scăpa de coronavirus.

Turismul după pandemia de coronavirus. Pierderi

Restricţiile de circulaţie impuse, respectiv închiderea frontierelor, din cauza răspândirii alarmante a COVID-19, au adus turismul la nivelul zero. Organizaţia Mondială a Comerţului estimează că în 2020, la nivelul întregii lumi, scăderea din domeniul turismului va fi de 20-30%. Chiar dacă nu pare un declin atât de mare, pentru unele ţări care se bazau în mare parte pe veniturile obţinute din turism, implicaţiile sunt dezastruoase.

Parlamentul European estimează că acest lucru are consecinţe devastatoare pentru cele 27 de milioane de angajaţi din acest domeniu.

La nivelului UE, sectorul turismului are pierderi de aproximativ un miliard de euro pe lună. În plus, se estimează că pandemia va avea un efect de durată mai mare asupra turismului decât asupra altor sectoare economice.

Turismul după pandemia de coronavirus. Revenirea va fi mai dificilă 

Organizaţia Mondială a Comerţului arată că, în contextul epidemiilor virale anterioare, perioada medie de recuperare a numărului de turiști pentru o destinaţie este, în medie, de aproximativ 19 luni.

Turismul după pandemia de coronavirus. Perioada medie de recuperare a numărului de turiști pentru o destinaţie este de aproximativ 19 luni

Conform datelor Organizației Mondiale a Turismului, în primele trei luni din 2020 s-a raportat o scădere de 22% a numărului de turişti. Estimările Organizaţiei pentru întreg anul 2020 sunt însă mai puţin optimiste decât cele publicate de Organizaţia Mondială a Comerţului. Conform cercetătorilor, în 2020, acest sector va înregistra o scădere de 60-80% faţă de nivelul din 2019.

În plus, milioane de locuri de muncă vor fi puse în pericol, turismul putând aşadar deveni sectorul economic cel mai afectat de criza cauzată de COVID-19.

Turismul după pandemia de coronavirus. 10% din PIB-ul mondial

Potrivit datelor World Travel and Tourism Council, industria turismului şi ospitalităţii contribuie la ora actuală cu 10% din Produsul Intern Brut, la nivel global. În plus, una din 10 meserii din lume este legată de acest domeniu.

Turismul după pandemia de coronavirus. Organizaţia Mondială a Turismului estimează că, în 2020, acest sector va înregistra o scădere de 60-80% față de nivelul din 2019

Cu toate că aceste cifre nu sunt deloc optimiste, oamenii vor continua să călătorească. Dacă pe termen scurt ei vor alege vacanţele în ţară, cu cât riscurile legate de coronavirus se reduc, ei vor începe să îşi reia călătoriile în destinaţii din străinătate. Însă specialiştii spun că modul în care se va face turismul nu va mai fi deloc asemănător cu ce se întâmpla înainte de pandemia de coronavirus.

Turismul după pandemia de coronavirus. Aşadar, ce schimbări vor apărea în acest domeniu?

Un studiu realizat de LuggageHero arată că 70% dintre europeni vor continua să călătorească în 2020. De asemenea, cercetarea arată că intențiile călătorilor de a se reorienta către vacanțe în interiorul țării în perioada următoare sunt în creştere.

Turismul după pandemia de coronavirus. Destinaţii mai puţin aglomerate

În primă fază, oamenii care vor dori să călătorească vor alege destinaţii care nu sunt foarte aglomerate, vor căuta vacanţele în natură, locuri în care se pot relaxa şi în care să nu fie nevoiţi să intre în contact cu câteva mii de alţi oameni.

Prin urmare, marile aglomeraţii urbane vor fi evitate, cel puţin o perioadă.  Cu toate acestea, oamenii vor căuta în continuare să „fugă” într-o mini-vacanţă la final de săptămână sau în weekendurile prelungite.

Aşadar, city break-urile se vor muta în oraşe mai puţin turistice, mai mici şi mai puţin aglomerate. Destinațiile mai puțin populare vor avea de câștigat în urma acestei crize. Acestea vor putea profita de faptul că oamenii se tem încă să meargă în destinaţii consacrate şi, cel mai probabil, super-aglomerate.

De asemenea, pentru început ei vor alege să călătorească cu maşina, alegând destinaţii interne.

Turismul după pandemia de coronavirus. Oamenii care vor dori să călătorească vor alege destinaţii care nu sunt foarte aglomerate

Turismul după pandemia de coronavirus. Adio all-inclusive

Cel puţin pentru următoarea perioadă, nimeni nu va mai dori să meargă într-o vacanţă all-inclusive, unde să mănânce şi să stea în acelaşi loc cu alte câteva mii de persoane. Astfel, vor fi favorizate cazările în pensiuni mai mici, cu un număr redus de camere.

Turismul după pandemia de coronavirus. Ecoturismul va avea de câştigat

Ecoturismul va fi probabil cel mai câştigat de pe urma acestei crize. Turismul sustenabil va continua să devină tot mai popular. În plus, va creşte şi mai mult gradul de conștientizare asupra efectelor negative pe care le au schimbările climatice.

Ecoturismul reprezintă acea formă de turism în care persoanele vor să se axeze pe observarea şi aprecierea naturii şi a tradiţiilor locale. Fie că este vorba de drumeţii, de turism gastronomic și oenologic, cicloturism sau pur şi simplu plimbări în natură, toate acestea vor câştiga o popularitate destul de ridicată, mai ales că sunt în acord cu măsurile de distanţare impuse de autorităţi.

Fie că este vorba de drumeţii, de turism gastronomic și oenologic, cicloturism sau pur şi simplu plimbări în natură, toate acestea vor câştiga o popularitate destul de ridicată

Prin urmare, putem spune că pandemia de coronavirus a adus şi o parte bună. Se va renunţa, cel puţin pentru o perioadă, la turismul în masă, care avea efecte devastatoare asupra mediului înconjurător şi asupra unor destinaţii de vacanţă populare. În plus, se va pune accent mai mult pe un turism sustenabil.

Citeşte şi Industria turismului, lovită din plin de pandemia de coronavirus. Cele mai afectate companii