Stiri: Economie

Turismul, neglijat de Guvernul Cioloş

17.11.2015

Turismul este neglijat în programul Guvernului Cioloş, afirmă reprezentanţii Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) care constată cu neplăcută surprindere că acest domeniu nu se mai regăsește în numele niciunui minister din noul guvern, după un an în care s-au luat cele mai bune măsuri pentru turism din ultimele două decenii.

„Considerăm că acest domeniu merită dacă nu un minister în sine, independent, măcar să figureze în numele unuia dintre ministerele existente, așa cum s-a întâmplat până acum”, conform FPTR.

Din acest motiv, patronatele se tem că anul următor va fi unul în care turismul va fi neglijat și va pierde trendul pozitiv care ar fi urmat, firesc, măsurilor stimulative care s-au luat în acest an, cele mai importante dintre acestea referindu-se la reducerea TVA la pachetele turistice la 9% și punerea în aplicare a normelor pentru emiterea voucherelor de vacanță.

În acest an, domeniul turismului a beneficiat de mai multe acte și proiecte normative, printre care se numără contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice, care a primit și avizul ANPC, voucherele de vacanță – legea și normele de aplicare, proiectul pentru Legea Turismului – în dezbatere cu asociațiile/federațiile patronale din turism, TVA-ul de 9% pentru industria turismului la serviciile de alimentație publică, precum şi constituirea Consiliul Consultativ în Turism

“Pentru industria turismului, anul 2015 a fost cel mai fructuos an din punct de vedere al realizărilor legislative din ultimii 20 de ani. Toate actele legislative nu s-ar fi putut acorda dacă nu ar fi există o comunicare foarte bună cu dl. Mihai Tudose, Ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului. Sperăm că noul ministru al economiei să continue ce a început dl. Mihai Tudose şi ne dorim să ducem la bun sfârşit punctele menţionate în protocolul de colaborarea dintre FPTR minister şi autoritatea pentru turism. Comunicarea eficienţa este singurul criteriu care poate duce la performanţă”, a declarat Mohammad Murad, preşedinte FPTR.