Românilor le place să călătorească și folosesc intens dispozitivele mobile, inclusiv atunci când este vorba de planificarea și rezervarea următoarei lor vacanțe. Conform datelor tripsta, numărul rezervărilor făcute de români de pe dispozitive mobile a continuat să crească și în 2016, bărbații folosind mult mai mult decât femeile dispozitivele mobile pentru a-și rezerva călătoriile, și în acest an.
Destinaţia preferată
Londra (Marea Britanie) s-a menținut în prima poziție a topului destinațiilor rezervate de pe mobile către călătorii români în prima jumătate a anului (după cum era și în aceeași perioadă a lui 2015), restul topului schimbându-se complet față de preferințele de anul trecut (care au fost Istanbul și Malaga).
Londra a fost destinația preferată atât de femei cât și de bărbați pentru rezervarea de destinații de călătorie de pe dispozitivele mobile în prima jumătate a acestui an, restul topului variind însă în ce privește următoarele poziții: Frankfurt, Amsterdam, Paris și Atena fiind următoarele alegeri ale femeilor în timp ce locurile 2-5 în cazul topului preferințelor bărbaților români sunt ocupate de Atena, Berlin, Roma și Amsterdam.
Bucureștiul se meține cea mai rezervată destinație domestică de pe mobile de către călătorii români, fie ei bărbați sau femei. În același timp, Bucureștiul este principalul aeroport de plecare pentru aceștia, fiind urmat în top de Iași, Barcelona și Beirut.
Costul mediu
Costul mediu al rezervărilor făcute de pe dispozitive mobile de către români în prima jumătate a lui 2016 este de 198 euro, cea mai ieftină rezervare costând doar 18 euro (plătiți pentru un zbor Iași-București) iar cea mai scumpă rezervare ajungând până la 1.698 euro – pentru un zbor București –Mallorca (Palma).
Călătorii români care aleg să folosească dispozitivele mobile pentru rezervarea vacanțelor au o vârstă medie de 34 de ani și și-au rezervat zborurile cu o medie de 32 de zile în avans.
În prima jumătate a lui 2016, bărbații au fost responsabili pentru 60% din totalul rezervărilor realizate de pe dispozitive mobile (din care 85% realizate pe versiunea mobilă a site-ului și 15% folosind aplicația iOS). La rândul lor, femeile din România folosesc preponderent versiunea mobilă a site-ului tripsta (89%) pentru rezervările de pe mobile, doar 11% dintre ele folosind aplicația iOS pentru a rezerva călătoriile.
Rezervările mobile
Românii care și-au rezervat vacanțe de pe mobile au făcut acest lucru fie pe site-ul mobil al Tripsta, fie prin intermediul aplicației iOS dedicate a tripsta.
Rezervările mobile au reprezentat 20% din totalul rezervărilor făcute prin intermediul tripsta în prima jumătate a anului curent, față de 14% anul trecut și înregistrând o creștere de 43%. Pe de altă parte, rezervările făcute de pe dispozitive iOS au reprezentat 3% din totalul rezervărilor realizate în prima jumătate a lui 2016.