Stiri: Stiri

TVA de 9% pentru pâine, din septembrie

29.07.2013

Reducerea Taxei pe Valoare Adăugată pentru pâine la 9 la sută ar putea fi posibilă abia din septembrie dacă autoritățile române vor ajunge la un acord cu Fondul Monetar Internațional. O decizie în acest sens ar putea fi înaintată la începutul acestei săptămâni.

TVA-ul la pâine micșorat ar putea intra în piață chiar de la 1 septembrie dacă toate negocierile cu reprezentații Fondului Monetar Internațional decurg bine. „Este o măsură extrem de importantă pentru care ne-am angajat de foarte mult timp. În momentul de faţă este o chestiune de câteva zile până se va lua o decizie dacă se va aplica sau nu au această măsură. Delegaţia FMI, a Comisiei Europene şi Băncii Mondiale este încă în România şi colegii mei, Liviu Voinea (ministrul delegat pentru buget n.r) şi Daniel Chiţoiu (ministrul Finanţelor n.r), pentru că ei fac aceste negocieri, sunt, probabil şi acum, la discuţii cu FMI. Scăderea TVA la 9% face parte dintr-un pachet fiscal mai larg care se negociază cu Fondul şi probabil mâine, dacă nu cel târziu poimâine, marţi, se va lua o decizie într-un sens sau altul. Deocamdată nu pot să confirm că este o decizie care se va lua 100%. În momentul de faţă nu avem o soluţie pe scăderea TVA. Este o chestiune de câteva ore. Am aşteptat foarte mulţi ani, cred că mai putem să aşteptăm o zi, maxim două, până când Fondul va spune dacă e bine sau nu, dacă poate fi acceptată în pachetul mai larg această măsură sau nu poate fi acceptată”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, conform agenției Agerpres.

Oficialul român a menționat că dacă decizia va fi agreată de către reprezentanții FMI, la mijlocul săptămânii viitoare va organiza o întâlnire cu producătorii și retailerii alimentari din România pentru a vorbi despre prețuri mai mici percepute pentru pâine.

„Dacă măsura va fi acceptată de FMI, probabil la jumătatea săptămânii vom avea întâlniri cu producătorii şi cu cei care au marile pieţe de desfacere, cu hipermarketurile, în care vom discuta concret şi probabil vor fi angajamente că şi preţurile vor scădea în conformitate cu reducerea TVA de la 24% la 9%. Am putea să avem şi o scădere a preţului imediat ce se va aplica această măsură. Negocierile care se fac este ca TVA să scadă la 9% de la 1 septembrie”, a declarat Constantin, conform Agerpres.

Sursa: Agerpres.ro