Stiri: Stiri

TVA, gaura neagră pentru România

19.09.2013

Capitolul TVA a fost întotdeauna un capitol dureros pentru România. În 2011 țara noastră a pierdut circa 10,3 miliarde de euro din TVA necolectat, reprezentând diferența dintre veniturile teoretice și cele înregistrate de către stat. Astfel, România se află pe prima poziție într-un clasament al Uniunii Europene privind statele cu sume nerecuperate din TVA.

Conform unui document obținut de jurnaliștii de la Le Monde și citat de agenția Mediafax, România este fruntașă la ponderea acestor sume din TVA regăsite în Profitul Intern Brut, notează Finanțiștii.

Romania, Grecia si Letonia au cele mai mari pierderi din TVA neîncasat raportate la PIB, scrie cotidianul francez Le Monde. Grecia a pierdut suma de 9,8 miliarde de euro în 2011 şi Letonia 1 miliard de euro. In cazul României, veniturile neîncasate reprezintă 7,86% din PIB, adică 131,3 miliarde de euro aferent anului 2011, în timp ce în Grecia aceasta reprezintă 4,7% din PIB adică 208,5 miliarde de euro. La nivelul UE, sumele neincasate sunt de aproximati 193 de miliarde de euro, reprezentând 1,5% din PIB de 12.669 miliarde de euro al Uniunii în anul 2011.

Statele cu cele mai reduse sume necolectate la buget sunt Bulgaria si Luxembourg, ambele cate 600 de milioane de euro, respectiv Estonia si Slovenia, cu cate 300 de milioane de euro.Pierderile bugetare rezultate din neincasarea TVA sunt cauzate in Franta, la fel ca in restul Europei, de fraude, efectele crizei, precum si de politicile companiilor de optimizare a taxelor platite, scrie sursa citată.

Sursă: Finanțiștii