TVA-ul la apă a fost redus la 9%. Ce alte măsuri a mai luat Guvernul?

27.10.2015

TVA-ul la apă se va reduce de la 1 ianuarie 2016, după ce Executivul a aprobat o serie de măsuri fiscale în scopul stimulării investițiilor și creării de noi locuri de muncă. Pe lângă reducerea TVA la apă, Gubernul a aprobat şi devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende și introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi.

Astfel, începând de anul viitor se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% și pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură.

De asemenea, Guvernul a decis ca reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5%, aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendelor obținute, din România, de persoane nerezidente, să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.

Măsura are în vedere creșterea investiţiilor și favorizarea dezvoltării societăților de tip holding, încurajrea păstrării în ţară a capitalului românesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc, încurajând, totodată, restructurarea societăților comerciale în scopul adaptării lor la exigențele mediului economic și financiar, național și european, aflat în continuă schimbare.

O altă măsură inclusă în Ordonanța de Urgență se referă la impozitarea microîntreprinderilor și vizează două aspecte. Se majorează plafonul de încadrare în categoria ”microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifră de afaceri pe an fiscal.

Se introduce, de asemenea, un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3% (1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv, 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat, 3 % pentru microîntreprinderile care nu au salariați)

„Modificarea are rolul să contribuie la încurajarea creării de noi locuri de muncă și la așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu și fără salariați”, precizează Executivul.

 

 

Citiți și despre: