Producatori

UMEB – 65 de ani experiență în domeniul motoarelor electrice

01.03.2015

Uzina de Mașini Electrice București este prima companie care a produs și comercializat mașini electrice specializate. Uzina de Mașini Electrice București este una dintre puținele companii din România care au scris istorie în domeniul în care activează. Și-a început activitatea în anul 1948, iar în 1990 activele companiei au fost preluate de la stat.

În prezent, Fondul American de Investiții New Century Holdings este acționarul majoritar al UMEB, iar societatea are drept parteneri companii de top din România, care activează în mai multe domenii de activitate, de la industria alimentară, până la cea textilă, chimică, a materialelor de construcții, metalurgie sau exploatare. Mai mult decât atât, societatea exportă acum circa 60% din totalul producției de motoare în state precum Italia, Germania, Finlanda, Spania sau Anglia. ”UMEB este lider de piață în proiectarea și fabricarea motoarelor speciale de joasă tensiune, din care motoarele antiex sunt cele mai relevante. Anul trecut, compania a aniversat 65 ani în domeniul motoarelor electrice. În 1997 compania a fost privatizată de IMSAT, iar în 2007 New Century Holdings a devenit investitorul majoritar. Acest moment a coincis cu perioada de modernizare a UMEB, în primul rând printr-o investiție a fondului de 10,5 milioane de euro într-un sediu nou, construcție green field, unde a fost posibilă regândirea tuturor fluxurilor de producție”, ne-a declarat Marius Ion, administratorul UMEB S.A..

Un alt moment foarte important pentru companie a fost aderarea României în Uniunea Europeană. Anul 2007 a marcat pentru UMEB deschiderea pieței europene, fără alte eforturi depuse de echipa societății, întrucât motoarele antiex erau deja fabricate la standardele impuse de legislația UE.

De asemenea, deschiderea pe piața externă a semnificat și ieșirea de sub tutela unor companii străine, care vindeau până atunci produsele realizate de UMEB. ”În ciuda faptului că avem o istorie în fabricația de motoare electrice de joasă tensiune și grupuri electrogene foarte bogată, odată cu intrarea în UE am fost nevoiți să ne reinventăm brandul, într-o piață aflată în continuă schimbare. Dacă până atunci UMEB era cunoscută că o companie inovatoare și  mai ales pentru serii scurte și unicate, după 2005 am început restructurarea portofoliului de produse, astfel că ne-am concentrat către motoare de nișă, unde concurența este ținută departe, datorită necesității unor cunoștințe speciale atât în R&D, cât și în procesul de fabricație”, a adăugat Marius Ion. 

Investiții

Investițiile nu au fost direcționate doar în noul sediu al companiei, ci și în procesul de retehnologizare. În total, fondul de investiții a alocat un milion de euro pentru a asigura o producție la standarde înalte, competitive. ”Am beneficiat de un nou design al companiei, centrat pe reducerea costurilor și a competitivității, dar mai ales a adaptării rapide a capacităților companiei la solicitarea clienților. Putem spune, fără modestie, că motoarele și grupurile electrogene produse de noi concurează direct cu cele ale unor companii consacrate la nivel mondial. Dincolo de calitate și caracteristicile tehnice, am început acordarea fabricației cu necesitățile clienților în privința stabilității producției și mai ales a reducerii timpului de livrare, acesta constinuind un avantaj major în fața concurenței. Această performanță a fost posibilă și prin începerea procesului de implementare a producției de tip Lean, începând cu anul 2012”, explică oficialul UMEB.

Avantajele clienților și partenerilor care aleg produsele UMEB sunt reprezentate, pe lângă timpul scurt de livrare, de calitatea produselor. Societatea a încheiat parteneriate importante cu furnizori consacrați de materiale. ”Cele mai multe dintre competențele companiei sunt relaționate cu produse cu valoare adăugată mare și anume motoarele antiex pe care le producem în gamă de puteri 0,09kW până la 400kW, în gabaritele 63mm până la355mm. Societatea deține toate tipurile de certificări necesare în vederea realizării exportului de motoare antiex, atatin Uniunea Europeană, cât și pe alte continente”, declară Marius Ion. 

Industrii diversificate

Motoarele antiex realizate de UMEB sunt proiectate și fabricate pentru munca în medii cu potențial exploziv, precum acetilenă, hidrogenul și etilenă, mai ales pentru activități cu pompe, compresoare și ventilatoare. Cele mai multe aplicații sunt destinate industriei de oil & gas și derivate, dar și în industriile alimentare, farmaceutică și îngrășăminte, unde amestecurile de pudre speciale pot deveni explozive în anumite condiții.

Mai mult decât atât, compania produce și motoare speciale de uz general, customizate în funcție de nevoile clienților.

Dezvoltare

Cu o prezență puternică la târgurile internaționale, UMEB participă la cel puțin 10 evenimente de profil pe an, pentru a favoriza dezvoltarea imaginii societății.

În plus, pe viitor se dorește dezvoltarea portofoliului de produse. ”În anii următori, ne vom crește gama de motoare și aplicații antiex, în același timp cu creșterea bazei de clienți la nivel mondial, atât în domeniile legate de oil&gas, cât și pe piețele emergente. În ceea ce privește creșterea puterii financiare, ne dorim o dezvoltare cu 20%”, ne-a declarat Marius Ion, administratorul UMEB.