Stiri: Energie

Obligatiunile Chronostyle International

Un an de dividende atractive pentru companiile de utilităţi

22.02.2017

Evoluţia pe bursă a companiilor de utilităţi a fost susţinută, în ultima perioadă, de decizia autorităţilor de a obliga aceste firme să acorde, sub formă de dividende, cel puţin 90% din profitul obţinut, arată o analiză realizată de Tradeville.

“În ultimele săptămâni, cotațiile utilităților au fost animate de decizia care obligă companiile de stat să distribuie cel puțin 90% din profitul pe anul trecut sub formă de dividende (sau vărsăminte), față de minim 50% valabil până acum. Cel puțin pe termen scurt, investitorii au lăsat deoparte îngrijorările legate de lipsa investițiilor și cadrul de reglementare nefavorabil, atrași de posibilitatea unor distribuții generoase. Rezultatele financiare anuale, publicate la mijlocul acestei săptămâni, au permis conturarea unor așteptări mai exacte”, a declarat Georgiana Androne, analist de investiții în cadrul Tradeville.

Aşadar, Transelectrica (TEL) a suferit o scădere de 8,7% a veniturilor operaționale față de 2015, ca urmare a reducerii tarifelor reglementate, în timp ce cantitatea de energie transportată a rămas relativ constantă. De asemenea, profitul operațional a scăzut cu 18,7%, depășind, însă, nivelul bugetat; profitul net a scăzut cu 20,5%. Conform ratei minime de distribuție impusă acum prin lege, Transelectrica ar putea plăti un dividend brut de 3,50 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 10,62% la prețul de referință al închiderii de ieri.

În schimb, după rezultatele modeste din primele nouă luni, Transgaz (TGN) a reușit o revenire puternică în ultimul trimestru, vremea rece crescând consumul de gaze. La nivel anual, compania a marcat o creștere a veniturilor din exploatare de 12%, în cadrul căreia veniturile din transportul intern au avansat cu 8%.

Profitul operațional și cel net au marcat creșteri de 19,1%, respectiv 21,9%, rezultatul net atingând un maxim post-listare. La o rată de distribuție de 90% către acționari, Transgaz ar putea plăti un dividend brut de 45,54 RON/acțiune, echivalentul unui randament de 12,65% la prețul de referință al închiderii de ieri.

Pe de altă parte, Electrica (EL) a publicat doar rezultatele preliminare individuale, mai puțin relevante pentru tabloul operațional. În loc de venituri din furnizarea și distribuția de energie electrică, a raportat venituri din dividendele încasate de la sucursale, în calitate de companie-mamă – iar diferența dintre cele două este de un ordin de mărime. În acest context, informațiile despre cheltuielile aferente perioadei 2008-2010 sau provizioanele aferente anului trecut sunt mai dificil de integrat. Dividendul pentru 2016 va fi plătit din profitul consolidat, așadar așteptăm rezultatele mai detaliate pentru a putea face o estimare.

„Nu în ultimul rând, transportatorul de produse petroliere Conpet (COTE) a raportat o scădere de 0,3% a veniturilor din exploatare față de 2015. Evoluția bună a segmentului de importuri nu a putut compensa segmentul intern, care încă reprezintă 78% din totalul veniturilor. Îngrijorător pentru potențialul viitor de creștere, cantitatea contractată de Lukoil a ajuns anul trecut la maximul capacității de prelucrare a rafinăriei. Profitul din exploatare a crescut cu 8%, iar cel net cu 1,8%. La o rată de distribuție a profitului de 95%, similară celei din ultimii ani, Conpet ar putea oferi un dividend de 7,06 RON/acțiune, echivalentul unui randament brut de 7,16% la prețul de referință al închiderii de ieri. Nu excludem nici propunerea unui dividend excepțional din rezervele de numerar ale companiei”, a mai explicat analistul Georgiana Androne.