Stiri: Sanatate

Un grup de medici români a lansat primul spital online din Europa

17.06.2014

Un grup de medici români, cu suportul unor specialiști din Marea Britanie, a lansat primul spital online din Europa. Investiţia în platforma de live chat medic se ridică la aproximativ 30.000 de euro, proiectul reprezentând o alternativă rapidă a consultațiilor medicale clasice prin care pacienții vor putea beneficia de servicii medicale, 24 de ore din 24, oferite în cadrul a 30 de specialități, susținute inițial de un număr total de 150 medici.

”Trăim într-o eră a vitezei și a digitalului, iar interacțiunea medic-pacient trebuie să țină pasul cu aceste schimbări tehnologice. De aceea, SpitalOnline.ro își propune să răspundă acestei nevoi a pacienților de a putea comunica oricând cu medicul lor, de a pune întrebări și a primi răspunsuri chiar și în afara programului clasic de consultații. Potrivit studiilor, aproximativ 70% dintre vizitele la un spital sau la o clinică offline, pentru generarea unui diagnostic și a unei conduite medicale, ar putea fi mijlocite de tehnologie, deci evitate. De asemenea, dacă ne uităm pe Internet, pe forumuri, observăm că sunt sute de oameni care caută online răspunsuri la diverse probleme medicale. Vrem să evităm ca acești oameni, care de cele mai multe ori nu au suportul unui cadru medical specializat, să ajungă să se trateze după ureche”, a declarat dr. Mihai Râșcu, fondatorul SpitalOnline.ro.

Fondatorii SpitalOnline.ro își propun ca, în timp, să construiască o rețea națională de medici colaboratori și să își extindă parteneriatele internaționale către alte țări din Europa, dar și din America Centrală și de Sud.

La nivel de venituri, aceștia estimează că vor ajunge la aproximativ 180.000 de euro în primul an de la lansare.

Medicii SpitalOnline.ro oferă sprijin instant și consiliere permanentă pentru urgențe minore, interpretări de analize, diagnostice prezumtive, precum și tratament medical de primă intenție.

De asemenea, aceștia pot elibera adeverințe valabile în orice țară din Uniunea Europeană, rețete, trimiteri și scutiri medicale.

Pentru ca un pacient să intre în legătură cu medicul, acesta trebuie să urmeze câțiva pași simpli. După crearea unui cont pe site, pacientul selectează specialitatea medicală dorită și consultă lista medicilor.

Printr-un icon specific, poate vedea care dintre medici sunt online și care nu. Dacă medicul dorit nu este online la momentul respectiv, pacientul se poate programa pentru o consultație ulterioară sau poate accesa unul dintre medicii disponibili. Înainte de a intra în legătură cu medicul, pacientul va efectua plata online, iar apoi va beneficia de un consult prin chat – care poate fi text, audio și/sau video.

În plus, pacientul îi poate trimite medicului fișiere în orice format (copii ale analizelor medicale și altele), iar fiecare utilizator va dispune de un dosar personal și confidențial, la care vor avea acces doar acesta și medicul său.

”Am fost extrem de entuziasmat de ideea acestui proiect. Este cu adevărat un demers curajos și avangardist, care prezice viitorul interacțiunii digitalizate medic-pacient. În Marea Britanie există câteva tentative similare, însă nu este vorba despre platforme de sine stătătoare, ci de clinici online care reprezintă extensii ale clinicilor offline și care nu dispun de un număr atât de mare de medici. Sunt bucuros să mă pot implica în acest proiect și să vin în sprijinul pacienților SpitalOnline. Suntem în discuții și cu alți colegi din Marea Britanie care doresc să ofere consultații online”, afirmă dr. Umer Butt, Senior Knee and Arthroscopic Shoulder Surgeon în cadrul CircleBath Londra, un spital privat de top, parte a celui mai mare parteneriat medical public-privat din Marea Britanie.