Stiri: Agricultura

Un grup irlandez va prelua doi mari distribuitori români de îngrăşăminte

30.07.2015

Compania Redoxim din Timişoara va fi preluată de grupul irlandez Origin Enterprises, pentru 35 milioane euro. De asemenea, aceleaşi grup va cumpăra Comfert Bacău, pentru 19,4 milioane euro. Cei doi distribuitori de îngrăşăminte care urmează să fie preluaţiau avut anul trecut venituri cumulate de 685 milioane lei (155 milioane euro).

Redoxim, cu sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în 1991 şi este un furnizor de produse şi servicii pentru fermieri. Compania are 190 de angajaţi şi aproximativ 2.000 de clienţi printr-o reţea de distribuţie de 55 de unităţi de retail. Acţiunile Redoxim sunt împărţite în pachete de 16,6% de şase acţionari: Sorin Dragoş, Ionel Margauan, Gabriel Preda, Sofica Tomescu, Gheorghe Zahoi şi Oltea Serengau.

Tranzacţia ar trebui finalizată în luna septembrie. O sumă de 31,5 milioane de euro va fi plătită la finalizarea tranzacţiei, iar 3,5 milioane de euro la un an de la încheierea operaţiunii.

Principalii acţionari ai Origin sunt compania elveţiană Arytza, activă în sectorul alimentar, cu 29% din acţiuni. Arytza are operaţiuni în America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Australia şi Noua Zeelandă.